Low cost αεροπορικές εταιρίες και φθηνά ταξίδια – Να τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κλείσετε τα εισιτήρια σας.

airplane

Μέσα σε ένα συνεχώς ευμετάβλητο περιβάλλον λαμβάνουν χώρα αλλαγές, που παλιότερα θα ήταν πολύ δύσκολο να προβλεφθούν. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο χώρο των μέσων μαζικής μεταφοράς και πιο συγκεκριμένα στις αεροπορικές μεταφορές! Ο χάρτης των αεροπορικών εταιρειών αλλάζει συνεχώς καθώς ο ανταγωνισμός, ως κινητήριος μοχλός καθώς και η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, οδηγούν τις αεροπορικές εταιρείες σε συνεχείς αλλαγές των στρατηγικών τους κινήσεων. Μέσα σε αυτό το τοπίο έχουν εμφανιστεί οι λεγόμενες low cost εταιρείες, εταιρείες χαμηλού κόστους, οι οποίες εφαρμόζοντας διαφορετικές τακτικές μείωσης κόστους λειτουργίας, κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Ο ταξιδιώτης, ο οποίος θα θελήσει να ταξιδέψει με μια low cost  αεροπορική εταιρεία, θα πρέπει να γνωρίζει κάποια πράγματα προκειμένου να μη βρεθεί προ δυσάρεστων καταστάσεων, καταστάσεων που ενδεχομένως θα επηρεάσουν το ταξίδι και τη διάθεσή του.

low cost flights

1. Οι low cost εταιρείες χρησιμοποιούν περιφερειακά αεροδρόμια προκειμένου να πληρώνουν μικρότερο φόρο λειτουργίας από αυτό που θα πλήρωναν στα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια! Τα περιφερειακά αεροδρόμια πληρούν απόλυτα τις προδιαγραφές, αλλά συνήθως βρίσκονται πολύ πιο μακριά από τους κύριους αερολιμένες που εξυπηρετούν τις μεγάλες πόλεις. Ο επιβάτης λοιπόν, προτού κλείσει εισιτήριο, καλό θα είναι να δει πόσο μακριά είναι το περιφερειακό αεροδρόμιο που θα προσγειωθεί, ώστε να συνυπολογίσει τον επιπλέον χρόνο που θα χρειαστεί να πάει στον τελικό προορισμό του καθώς και το επιπλέον κόστος για τη μετακίνησή του.

2. Προκειμένου να μειώσουν την τελική τιμή του εισιτηρίου, πολλές εταιρείες δεν προσφέρουν κατά τη διάρκεια της πτήσης γεύμα ή κάποιο ρόφημα ακόμη και νερό. Στις μικρής διάρκειας πτήσεις αυτό μπορεί να μη θεωρηθεί πρόβλημα, όταν όμως η διάρκεια είναι μεγαλύτερη, τότε ο επιβάτης θα χρειαστεί να αγοράσει το γεύμα ή το νερό του, πληρώνοντας συνήθως ένα ποσό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία του προϊόντος που αγοράζει. Πρέπει να ξέρει λοιπόν από νωρίτερα τι ακριβώς θα του παρέχει η εταιρεία κατά την πτήση.

Airplane food

3. Οι μεταφορές των αποσκευών γίνονται από ειδικές εταιρείες με τις οποίες έχει συνάψει συμφωνία συνήθως το αεροδρόμιο. Έτσι, οι λεγόμενες εταιρείες handling πληρώνονται από την αεροπορική εταιρεία για να μεταφέρουν με ασφάλεια τις αποσκευές από και προς το αεροπλάνο. Προκειμένου λοιπόν να μειώσουν και άλλο τα λειτουργικά έξοδα ( και κατ’επέκταση τα εισιτήρια ) οι low cost  αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν στις περισσότερες περιπτώσεις μια μόνο χειραποσκευή και χρεώνουν με το κιλό κάθε άλλη που θα θελήσει να πάρει μαζί του ο επιβάτης. Αν λοιπόν κάποιος έχει να πάρει πολλά πράγματα μαζί του, πρέπει να λάβει υπόψιν και αυτή τη λεπτομέρεια.

Διαβάστε επίσης τι να κάνετε για να απολαύσετε την πτήση σας

4. Για να έχουν μικρότερα λειτουργικά έξοδα οι χαμηλού κόστους εταιρείες έχουν αυτοματοποιήσει κάποιες υπηρεσίες. Ο επιβάτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι ίσως χρειαστεί να κάνει check in μόνος του μέσω διαδικτύου για παράδειγμα. Σε περίπτωση που θα κάνει το check in στο αεροδρόμιο θα χρειαστεί να πληρώσει επιπλέον λεφτά. Δεν είναι πρόβλημα για το νέο κόσμο αλλά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι.

5. Τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τις low cost εταιρείες διακρίνονται για την πυκνή διάταξη καθισμάτων που φέρουν. Έτσι, ενώ στο Airbus A 320, για παράδειγμα, η τυπική χωρητικότητα είναι 150 καθίσματα, σε διάταξη δεύτερης και οικονομικής θέσης, σε μια low cost είναι η μέγιστη 180 καθίσματα. Περισσότεροι επιβάτες, περισσότερα έσοδα, μικρότερο κόστος πτήσης ανά επιβάτη. Αυτό έχει φυσικά επίπτωση στην άνεση των επιβατών. Για σύντομες πτήσεις δεν αποτελεί πρόβλημα για μεγαλύτερες όμως, η ταλαιπωρία του επιβάτη είναι σίγουρη, ειδικά για τους μεγαλόσωμους . high density airplane seats

6. Εκτός από τη χαμηλή τους τιμή τα εισιτήρια των low cost εταιρειών τις περισσότερες φορές δεν επιστρέφονται. Μπορεί λοιπόν ένας επιβάτης να κλείσει ένα πολύ φτηνό ναύλο για μια πτήση μετά από έξι μήνες, αν όμως κάτι αλλάξει στο πρόγραμμά του θα χάσει τα χρήματα που έδωσε. Στο τέλος ίσως βρεθεί στη θέση να δώσει περισσότερα.

7. Οι ώρες των αναχωρήσεων και των αφίξεων είναι είτε πολύ πρωινές, είτε πολύ βραδυνές και αυτό έχει πάλι να κάνει με το κόστος λειτουργίας των λεγόμενων slots. Κοινώς μια αεροπορική εταιρεία «αγοράζει» τις ώρες που θα προσγειώνονται ή θα απογειώνονται τα αεροπλάνα της στα αντίστοιχα αεροδρόμια. Προφανώς κατά τις πιο «φυσιολογικές» ώρες τα slots είναι και τα πιο ακριβά. 

Πως να επιλέξω την καλύτερη θέση στο αεροπλάνο??

8. Αν θέλετε να κλείσετε φτηνά εισιτήρια φροντίστε να το κάνετε όχι μέρες ή βδομάδες αλλά μήνες πριν. Όλες αυτές οι προσφορές και οι χαμηλοί ναύλοι τις περισσότερες φορές ισχύουν για κρατήσεις που θα κάνετε πολύ καιρό νωρίτερα! Όσο πιο κοντά στην ημερομηνία του ταξιδιού σας τόσο η τιμή δε θα είναι πια συμφέρουσα.

Όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν τον υποψήφιο επιβάτη να κατανοήσει και να αποδεχτεί τον τρόπο λειτουργίας των low cost αεροπορικών εταιρειών, έτσι ώστε συνειδητοποιημένα να επιλέξει να ταξιδέψει με κάποια από αυτές. Η χαμηλότερη τιμή ναύλου είναι δεδομένη και ευπρόσδεκτη, αλλά δεν πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο. Η τελική απόφαση είναι του επιβάτη, του ίδιου δηλαδή του καταναλωτή.

 

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

Πηγή φωτογραφιών: Airbus.com, wikipedia.com, mezzoglobal.com, macleans.ca, i.huffpost.com

One thought on “Low cost αεροπορικές εταιρίες και φθηνά ταξίδια – Να τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κλείσετε τα εισιτήρια σας.

  1. Παράθεμα: Tips και συμβουλές για οικονομικές διακοπές | Travels 4 Ever

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s