III. Ρώμη, η Αιώνια Πόλη

Santa Maria di Loreto, Trajan's column

Ρώμη η αιώνια πόλη (La citta eterna), μια πόλη κόσμημα που σαγηνεύει τον ταξιδιώτη και προκαλεί τις αισθήσεις του. Η Ρώμη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της Αναγέννησης και του διαφωτισμού! Η Ρώμη με τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα αξιοθέατα της, άλλα και τις όμορφες γειτονιές, τις παραποτάμιες διαδρομές, τα μαγαζιά, τις πλατείες της, το φαγητό. Είχα μόλις φτάσει στο σταθμό Termini και προσπαθώντας να προσανατολιστώ στο νέο περιβάλλον κινήθηκα προς την πλατεία Repubblica. Μια μεγάλη ημικυκλική πλατεία με το όμορφο συντριβάνι των Ναϊάδων στο κέντρο. Από την πλατεία ξεκινάει ένας από τους κεντρικότερους δρόμους της Ρώμης η Via Nazionale.

Piazza Reppublica

Αυτό το δρόμο ακολούθησα και μέχρι που μετά από λίγο και ρωτώντας 2-3 ανθρώπους έφτασα στο ξενοδοχείο μου. Το hotel Virgilio, στην Via Palermo, είναι ένα συμπαθητικό ξενοδοχείο 3 αστέρων. Πέρα από την καλή τιμή είχε το θετικό ότι βρισκόταν στις παρυφές του ιστορικού κέντρου. Στη Ρώμη το μετρό κινείται εκτός του ιστορικού κέντρου, τα δε λεωφορεία λόγω της έντονης κίνησης δεν αποτελούν και τον ιδανικότερο μέσο μεταφοράς. Συνεπώς ο καλύτερος τρόπος είναι να κινηθείτε με τα πόδια. Έτσι θα γνωρίσετε πολύ καλύτερα την πόλη και τα αξιοθέατά της. Όλο το κέντρο προσφέρεται για βόλτες. Μη σας τρομάξει το μέγεθός του στον ταξιδιωτικό χάρτη. Στο ξενοδοχείο δεν έμεινα πολύ, ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός μου που ήθελα να ξεκινήσω κατευθείαν να γνωρίσω την πόλη. Παίρνοντας ξανά τον δρόμο ακολούθησα εκ νέου την Via Nazionale μέχρι τα σκαλάκια της Via Magnanapoli. Εκεί έκανα μια μικρή στάση για το μεσημεριανό μου και εκτίμησα ιδιαίτερα την πιτσαρία που βρίσκεται στην βάση της σκάλας.

magnanapoli stairway

Στο τέλος του δρόμου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της αγοράς του Τραϊανού. Το μνημειώδες συγκρότημα ήταν το τελευταίο από τα αυτοκρατορικά φόρα που κατασκευάστηκαν στη Ρώμη και διατηρεί τη μεγαλοπρέπεια του, παρά το γεγονός ότι μικρό κομμάτι σώζεται μέχρι σήμερα. Εκατοντάδες ήταν τα μαγαζάκια που περιελάμβανε στην έκτασή του μαζί με τους ναούς, την αγορά και τη βιβλιοθήκη. Δίπλα στην εκκλησία της Santa Maria di Loreto η επιβλητική στήλη του Τραϊανού, δεσπόζει μεγαλοπρεπής υπενθυμίζοντας στον επισκέπτη το δημιουργό της. Εκεί υπάρχει και το μουσείο των Αυτοκρατορικών αγορών, που θα βοηθήσει να κατανοήσετε το τεράστιο συγκρότημα του φόρουμ. Αφιερώστε του λίγο από το χρόνο σας.

Trajans forum, Trajan's column

Trajan's forum

Trajans forum, Trajan's column

Επισκεπτόμενος το φόρουμ του Τραϊανού δεν μπορούσα να μην αναλογιστώ πόσοι και πόσοι άνθρωποι καθημερινά ερχόντουσαν σε αυτό το μέρος, που αποτελούσε το εμπορικό, πολιτικό, θρησκευτικό και κοινωνικό κέντρο της εποχής. Σήμερα παραμένει ζωντανό απομεινάρι μιας άλλης εποχής. Χωρίς να περπατήσω πολύ μακριά από το φόρουμ του Τραϊανού, βρέθηκα στη φημισμένη πλατεία Venezia, μια από τις κεντρικότερες πλατείες της Ρώμης. Το Pallazo Venezia έδωσε το όνομά του στην πλατεία και αποτελεί κομμάτι της ιστορίας, καθώς υπήρξε το κτίριο που στεγαζόταν το γραφείο του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Venice square

Είναι καλό να την έχετε ως σημείο προσανατολισμού καθώς συνδέει 2 μεγάλες οδούς : την Via del Corso που οδηγεί στην Piazza del Popolo και την Via dei Fori Imperiali που καταλήγει στο Κολοσσαίο. Λόγω της τοποθεσίας του ξενοδοχείου μου, περνούσα σχεδόν καθημερινά από εκεί! Το κύριο όμως αξιοθέατο της πλατείας είναι το Vittoriano, το επιβλητικό και αμφιλεγόμενο μνημείο προς τιμήν του Vittorio Emanuele II, πρώτου βασιλιά της ενωμένης Ιταλίας.

Vittoriano, Trajan's column

Οι περισσότεροι Ρωμαίοι το μισούν καθώς διακρίνουν την απουσία μέτρου στην κατασκευή και την υπερβολή στην εμφάνισή του. Άλλοι πάλι το αγαπούν, ίσως γιατί βλέπουν σε αυτό την ενωμένη Ιταλία, όπως αυτή έγινε πραγματικότητα μετά από σκληρούς αγώνες. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να το επισκεφτεί κανείς. Πέρα από το γιγάντιο άγαλμα του έφιππου βασιλιά και το μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη, στη βάση του οικοδομήματος υπάρχει το μουσείο της ιταλικής ενοποίησης, το οποίο και παρουσιάζει, μέσω των εκθεμάτων του, μια πτυχή της Ιταλικής ιστορίας άγνωστης στους περισσότερους!! Από την οροφή του επίσης, η πρόσβαση στην οποία γίνεται μέσω ανελκυστήρα, μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη θέα της Ρώμης.

Unknown Soldier Vittoriano

Batican city, View from the Vittoriano

Η ώρα περνούσε και γοργά αφήνοντας το Vittoriano κατευθύνθηκα προς το λόφο Καπιτωλίνο. Ο μικρότερος από τους λόφους της Ρώμης περιλαμβάνει τα ομώνυμα μουσεία, τρία κτίρια σε σχέδια του Μιχαήλ Άγγελου. Δικό του σχέδιο είναι και η περίτεχνη πλατεία Piazza del Campidoglio, η πρόσβαση στην οποία γίνεται μέσω της περίφημης Κορντονάτα, της μακριάς σκάλας, που στο τέλος της διακοσμείται από τα γιγαντιαία αγάλματα του Κάστορα και του Πολυδεύκη. Περνώντας ανάμεσά τους αισθάνεται κανείς τόσο μικρός, όσο μια στιγμή στο σύνολο της ιστορίας που ξεδιπλώνεται μπροστά του.

Capitoline museums

Ανεβαίνοντας την σκάλα βρέθηκα μπροστά στο άγαλμα του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου, αντίγραφου του αυθεντικού που βρίσκεται στο Pallazo Nuovo. Η αισθητική του Μιχαήλ Άγγελου είναι εμφανής και εκφράζεται σε κάθε ένα από τα τρία κτίρια. Αρχιτεκτονικά εντυπωσιάζουν και τον πιο αδαή. Κεντρικά τοποθετημένο είναι το Palazzo Senatorio, η σημερινή έδρα του δήμου της Ρώμης. Δεξιά και αριστερά το Palazzo dei Conservatori και το Pallazo Nuovo αντίστοιχα.

Capitoline Museum

Capitoline Museum

Capitoline Museum

Τα μουσεία του Καπιτωλίου, αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτεί κανείς. Ιστορικά εκεί δημιουργήθηκε το πρώτο δημόσιο μουσείο από το πάπα Κλήμη ΧΙΙ. Στα μουσεία φιλοξενούνται σπουδαία έργα τέχνης, πίνακες και γλυπτά ενώ ξεχωρίζει το άγαλμα της λύκαινας που βυζαίνει τους Ρέμο και Ρωμύλο, τους ιδρυτές τη Ρώμης, αλλά και κομμάτια από το μεγάλων διαστάσεων άγαλμα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου II.

Shewolf

Με εντυπωσίασαν τα μουσεία του Καπιτωλίου, με εντυπωσίασαν τα εκθέματα, η αρχιτεκτονική των κτιρίων αλλά και του αύλειου χώρου. Φεύγοντας ανέβηκα να δω τη εκκλησία της  Santa Maria in Aracoeli, που παρά το ταπεινό εξωτερικό, της παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο. Χτίστηκε στο ψηλότερο σημείο του λόφου Καπιτωλίνου, σε θέση που στην αρχαιότητα υπήρχε ναός αφιερωμένος στη θεά Ήρα.Basilica di Santa Maria in Aracoeli

Basilica di Santa Maria in Ara coeli

Η κούραση άρχισε να κάνει την εμφάνισή της, καθώς κατέβαινα τις σκάλες της Basilica di Santa Maria in Aracoeli. Ήδη για πρώτη μέρα ταξιδιού είχα δει περισσότερα απ’ όσα είχα κατά νου και κάπως έτσι αποφάσισα να γυρίσω στο ξενοδοχείο. Ένα μπάνιο για χαλάρωση ήταν το καλύτερο τέλος μιας υπέροχης ημέρας.

 

 

Συνεχίζεται…

 

Βρείτε φτηνά αεροπορικά εισιτήρια εδώ

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s