Το αρχαίο θέατρο της Λάρισας – Παρελθόν και παρόν

Larisa ancient theater

Πριν από καιρό είχα επισκεφτεί την γενέτειρά μου Λάρισα, για να δω τους δικούς μου και για κάποιες δουλειές. Γενικά, από τότε που μετακόμισα μόνιμα Γιάννενα, λίγες είναι οι φορές που την επισκέπτομαι. Παλιότερα, οι λιγοστές επισκέψεις δεν με πείραζαν, ωστόσο τώρα, κάποιες φορές μου λείπει. Ήμουν λοιπόν με τον πατέρα μου και περπατούσαμε στην οδό Βενιζέλου, όταν περάσαμε μπροστά από το αρχαίο θέατρο της Λάρισας. Το μεγάλο θέατρο, καθώς υπάρχει και ένα δεύτερο μικρότερο. Βλέποντάς το, μου ήρθε ξανά στο μυαλό όλη η ιστορία πίσω από αυτό το μνημειώδες έργο! Ξέρετε, δεν ήταν πάντα σε πρώτο πλάνο όπως τώρα, που αναδείχθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία, αντιθέτως μάλιστα, κάποτε δε φαινόταν καθόλου! Μικρό παιδί, θυμάμαι την γύρω περιοχή τελείως διαφορετική. Το θέατρο ήταν ολοκληρωτικά θαμμένο και από πάνω περνούσε δρόμος. Δεξιά και αριστερά υπήρχαν σπίτια, πολυκατοικίες και καταστήματα. Αν και είχαν βρεθεί αρχαία σε υπόγεια, η γραφειοκρατία και η έλλειψη κονδυλίων, εμπόδιζαν το ξεκίνημα μια ευρείας έκτασης ανασκαφή! Και σκεφτείτε, ότι από το 1910 ακόμη είχε γίνει μια απαλλοτρίωση μικρού οικοπέδου και ανασκαφή τμήματος της σκηνής του θεάτρου.

Larisa ancient theater

Για θερινό σινεμαδάκι στη Λάρισα, πηγαίνετε στο cine Μύλος

Έκτοτε γινόταν κανονικά ανοικοδόμηση κτιρίων. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν με τις πρώτες απαλλοτριώσεις το 1977. Τότε κατεδαφίστηκαν τα πρώτα οικοδομήματα! Μερικά χρόνια αργότερα μια αρχαιολογική τομή αποκάλυψε την μεγάλη έκταση του θεάτρου! Τομή, που έγινε επί της οδού Ακροπόλεως, τη συνέχεια της σημερινής Παπαναστασίου. Το 1982 αποκαλύφτηκε μεγάλο τμήμα του κοίλου στην περιοχή των στρατιωτικών αρτοποιείων. Θυμάμαι ακόμη να περνάω από το δρόμο και να χαζεύω τα αρχαία ευρήματα, που ξεφύτρωναν κυριολεκτικά μέσα στο αστικό τοπίο της περιοχής!  Με νέα κονδύλια, από το υπουργείο πολιτισμού, οι απαλλοτριώσεις συνεχίστηκαν το 1992, με αποτέλεσμα όλο και μεγαλύτερο μέρος του θεάτρου να βγαίνει στην επιφάνεια.

Larisa ancient theater

Larisa ancient theater

Χρειάστηκε βέβαια να κατεδαφιστεί και το ιστορικό ρολοϊ, σύμβολο της Λάρισας, που δέσποζε στην κορυφή του λόφου του φρουρίου. Μέσα στα επόμενα χρόνια οι απαλλοτριώσεις συνεχίστηκαν, πάνω από 20 ακίνητα κατεδαφίστηκαν και με διαδοχικές ανασκαφές και έργα αποκατάστασης, φτάσαμε στο σήμερα. Μεγάλωσα και εγώ, παράλληλα με την ανασκαφή. Έχει πολλή δουλειά ακόμη, αλλά τουλάχιστον η αποκατάσταση είναι αισθητή. Βλέποντάς το κανείς διαπιστώνει τη μεγάλη αξία του.


Advertisement

Larisa ancient theater

Larisa ancient theater

Πάμε μια βόλτα στο Αλκαζάρ, το μεγάλο πάρκο της Λάρισας??

Το οικοδομημένο, στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ., θέατρο είναι τεράστιο. Χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω στην πλαγιά του λόφου καλύπτει μια μεγάλη έκταση, μέχρι την περιοχή της σκηνής, που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. 10000 χιλιάδες θεατές η χωρητικότητα του. Μέσα στους 6 αιώνες περίπου της λειτουργίας του, αναδείχθηκε σε σημαντικό πολιτιστικό πόλο της εποχής. Δεν είναι υπερβολή να πω, ότι η αποκάλυψη και η αποκατάστασή του, άλλαξαν την περιοχή προς το καλύτερο. Πεζοδρομήθηκε η Βενιζέλου, στο τμήμα που περνάει μπροστά από το θέατρο, όπως και 2 – 3 κάθετοι σε αυτή δρόμοι. Η περιοχή υπεβλήθη σε αισθητικές παρεμβάσεις και η αξία της ανέβηκε! Μικρές καφετέριες άνοιξαν, όπως και μαγαζιά αναβαθμίζοντας το κέντρο. Το δε βράδυ, ο φωτισμός του θεάτρου είναι ονειρικός. Κόσμος κάνει τη βόλτα του, άλλοι απολαμβάνουν το ποτό τους, παιδιά παίζουν.

Larisa ancient theater


Advertisement

Larisa ancient theater

Στο φόντο, το θέατρο στέκει μεγαλοπρεπές, δείγμα πολιτισμού αυτής της ταλαιπωρημένης σημερινής κοινωνίας. Πλέον τώρα, δεν είναι κρυμμένο κάτω από τόνους μπετόν. Πλέον τώρα, είναι στη, επιφάνεια, στο φως και κατέχει τη θέση που δικαιωματικά του αξίζει, ως ένα από τα μεγαλύτερα στον Ελλαδικό χώρο. Αν βρεθείτε στη Λάρισα, δε θα δυσκολευτείτε να το βρείτε. Μια ευθεία είναι από την κεντρική πλατεία. Περάστε να το δείτε και αναλογιστείτε, πόσα ακόμη κρύβει στα έγκατα της η Ελληνική γη…

 

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

Πήγη : larissa-dimos.gr, archaiologia.gr

One thought on “Το αρχαίο θέατρο της Λάρισας – Παρελθόν και παρόν

  1. Παράθεμα: Αλκαζάρ, ευχάριστη βόλτα στο πάρκο της Λάρισας. | Travels 4 Ever

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s