Αλκαζάρ, ευχάριστη βόλτα στο πάρκο της Λάρισας.

Alkazar park, larisa

Είναι τώρα περίπου 8 χρόνια που έφυγα από τη Λάρισα. Εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα και τώρα, μετά από 2 χρόνια Αθήνα, κατοικώ μόνιμα Γιάννενα. Η Λάρισα σαν πόλη ποτέ δεν μου άρεσε και σαν Λαρισαίος κάτι ξέρω παραπάνω. Ανέκαθεν τη θεωρούσα μια άσχημη τσιμεντούπολη, που ναι μεν προσέφερε έντονη νυχτερινή ζωή και ενδιαφέρουσα αγορά, αλλά μέχρι εκεί. Δεν είχε φυσική ομορφιά και αυτό την έριχνε στα μάτια μου. Τα Γιάννενα ήταν πάντα πρώτα στην προτίμησή μου, ακριβώς γιατί ήταν μια πόλη σαφώς ομορφότερη και γραφικότερη. Θυμάμαι να «μαλώνουμε» με τα ξαδέρφια, μου από τα Γιάννενα, για το ποια πόλη είναι η πιο όμορφη. Ακόμη και τότε, που το πατριωτικό συναίσθημα με ωθούσε, δυσκολευόμουν πολύ να βρω κάτι για να αντικρούσω τα πλεονεκτήματα των Ιωαννίνων. Το μόνο που πάντα με έβγαζε ασπροπρόσωπο ήταν το πάρκο Αλκαζάρ. Ένα μεγάλο πάρκο, όαση στην τσιμεντούπολη της Λάρισας. Εδώ και κάποια χρόνια που λείπω έχει γίνει μια πολύ όμορφη προσπάθεια εξωραϊσμού του πάρκου με καθαρισμό των παραποτάμιων περιοχών. Εκατέρωθεν του Πηνειού, χαράχθηκαν διαδρομές και κατασκευάστηκαν πεζόδρομοι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το πάρκο να μεγαλώσει κατά πολύ. Μια λοιπόν από τις τελευταίες φορές που ήμουν Λάρισα, ακολουθώντας το πεζόδρομο της Βενιζέλου, αυτόν που περνάει μπροστά από το αρχαίο θέατρο, βρέθηκα σύντομα στη γέφυρα του Πηνειού. Από τη μια πλευρά της, η εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου, πολιούχου της πόλης, ορθώνεται επιβλητική πάνω στο λόφο του »φρουρίου».

Alkazar park, larisa

Διαβάστε επίσης το άρθρο για το αρχαίο θέατρο της Λάρισας

Η μεγάλη γέφυρα έχει «αποκτήσει» και παρέα, καθώς παράλληλα της κατασκευάστηκε μια όμορφη πεζογέφυρα, που καθημερινά διέρχονται εκατοντάδες κόσμου. Αποφεύγεται έτσι η μετακίνηση των πεζών από τα πεζοδρόμια της παλιάς γέφυρας, όπου η κίνηση των αυτοκινήτων είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Από ψηλά είχα μια όμορφη θέα του Πηνειού, όπως και των παραποτάμιων εκτάσεων, όπως αυτές είναι τώρα, μετά το εκτεταμένο σχέδιο ανάπλασης. Ενός έργου που έδωσε πραγματικά νέα πνοή στο ξεχασμένο πάρκο.

Alkazar park, larisa

Alkazar park, larisa

Στο βορειοδυτικό της άκρο βρίσκεται και η παλιά κύρια είσοδος του Αλκαζάρ. Εκεί ξεκινούσε παλιά και το παζάρι της Λάρισας. Το «κάστρο», όπως είναι η μετάφραση της λέξης Αλκαζάρ στα Αραβικά, είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Λάρισας και σημαντικός πνεύμονας πρασίνου. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, με εκτεταμένες δεντροφυτεύσεις η Λάρισα, έχει καταφέρει να αναδειχτεί σε μια από τις πιο »πράσινες» πόλεις της Ευρώπης και να θέτει υποψηφιότητα για πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2016. Αντιστοιχούν δε 8,5 τ.μ πρασίνου ανά κάτοικο, τη στιγμή που στην Αθήνα η αναλογία είναι μόλις 0,96 τ.μ. Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια αντίκρισα τον όμορφο κύριο πεζόδρομο του πάρκου.

Alkazar park, larisa


Advertisement

Στη μέση συντριβάνια και παρτέρια αποτελούν τα κύρια μοτίβα της αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης και μια σημαντική αναβάθμιση, σε σχέση με τον παλιό ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Το πάρκο είναι κατάφυτο με δέντρα, η σκιά των οποίων καλύπτει τον επισκέπτη από το ζεστό ήλιο της πόλης. Είναι μια πραγματική όαση και χώρος αναψυχής. Σε σχέση με παλιότερα χρόνια, χάρηκα που είδα πολλές οικογένειες με τα παιδιά τους, να παίζουν στις τεράστιες εκτάσεις γκαζόν, αλλά και στην μικρή παιδική χαρά που υπάρχει κοντά στο αναψυκτήριο του πάρκου. Καλοί και οι εσωτερικοί παιδότοποι που έχουν δημιουργηθεί στις πόλεις, αλλά εγώ τον εαυτό μου τον θυμάμαι να παίζει έξω, στη ίδια παιδική χαρά. Περπατώντας στον πεζόδρομο πέρασα έξω και από το μικρό υπαίθριο θεατράκι,το κηποθέατρο, στο οποίο δυστυχώς δεν ήταν προγραμματισμένη κάποια θεατρική παράσταση ή συναυλία. Κάποια άλλη φόρα σκέφτηκα, και κατευθύνθηκα προς την μικρή τεχνητή λίμνη, στο κέντρο του πάρκου.

Alkazar park, larisa

Για θερινό σινεμαδάκι στη Λάρισα, πηγαίνετε στο cine Μύλος

Ναι έχουμε και λίμνη στη Λάρισα, θυμάμαι να λέω σε Γιαννιώτες φίλους μου, που πάντα τόνιζαν την αισθητή απουσία του υγρού στοιχείου από τη  Λάρισα. Και έτσι ήταν, αφού παλιότερα ο Πηνειός χαρακτηρίζονταν από την χαμηλή του στάθμη. Βέβαια αρδευτικά έργα που γίνανε τα επόμενα χρόνια έχουν αυξήσει το νερό του ποταμού, αλλά δυστυχώς όχι και τη ροή του. Τα νερά παραμένουν στάσιμα και ειδικά τα καλοκαίρια, ο καθαρισμός τους είναι απαραίτητος. Συνεχίζοντας τη βόλτα μου και περνώντας δίπλα από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, κατέβηκα στην δυτική όχθη του ποταμού η οποία, όπως και η ανατολική, δέχτηκε εκτεταμένες παρεμβάσεις καθαριότητας και διαμόρφωσης. Χιλιόμετρα νέων πεζοδρόμων χαράχτηκαν παραποτάμια και συνέβαλαν στο στα αγκαλιάζει ξανά ο κόσμος το πάρκο. Οι όχθες απέκτησαν δέντρα, γκαζόν και συνδέθηκαν μεταξύ τους με μικρές πεζογέφυρες. Παλιότερα η περιοχή ήταν αδύνατο να περπατηθεί μια που ήταν γεμάτη πεσμένους κορμούς, κλαδιά και σκουπίδια. Τώρα το τοπίο έχει αλλάξει. Οικογένειες, ζευγάρια περπατούν ανάμεσα σε ανθρώπους που βγάζουν βόλτα τα κατοικίδια τους. Άλλοι πάλι βρίσκουν ευκαιρία για άθληση, είτε χρησιμοποιώντας το ποδήλατό τους, είτε τρέχοντας. Alkazar park, larisa

Alkazar park, larisa

Υπάρχουν διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας ανάλογα του πόσο έχει όρεξη να περπατήσει ή να τρέξει. Το πάρκο σφύζει από ζωή και αυτό είναι κάτι που ο καθένας μπορεί εύκολα να παρατηρήσει. Η δε γιορτή του Πηνειού, αποτελεί το γεγονός κάθε καλοκαιριού, από τότε που πρωτοδιοργανώθηκε, προσελκύοντας χιλιάδες κόσμου που διασκεδάζουν με τις συναυλίες, τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα. Έχει γίνει πλέον θεσμός. Μια τελευταία φωτογραφία του μικρού λιμανιού, από μια πεζογέφυρα, μου έδειξε πόσα πολλά πράγματα άλλαξαν στην πόλη, όσο καιρό έλειπα.

Alkazar park, larisa

Αξίζει να τονίσω ότι τα έργα διάπλασης της δυτικής και ανατολικής όχθης συνεχίζονται. Νέοι πεζόδρομοι κατασκευάζονται, κυρίως νότια της γέφυρας κατά μήκος του Πηνειού και δέντρα φυτεύονται. Το ίδιο συμβαίνει και βόρεια του ποταμού. Ήδη με την προσθήκη των παραποτάμιων πάρκων, η έκταση του Αλκαζάρ έχει υπερδιπλασιαστεί. Με τη συμμετοχή των Δημοτικών αρχών και την αγάπη του κόσμου, η Λάρισα έχει πλέον ένα πνεύμονα πρασίνου ζηλευτό, ένα χώρο αναψυχής, άθλησης, ένα πάρκο που αναβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των κατοίκων, άλλα και των επισκεπτών. Η πόλη ομορφαίνει, η πόλη γίνεται πιο ανθρώπινη και δε το κρύβω ότι τώρα μου λείπει και περισσότερο…

 

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

Πηγή φωτογραφιών : greece.com, skyscrapercity.com

4 thoughts on “Αλκαζάρ, ευχάριστη βόλτα στο πάρκο της Λάρισας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s