Αρίλλας, η παραλία των παιδικών μου χρόνων, στην Πέρδικα Θεσπρωτίας.

Arillas beach

Το παρελθόν και οι αναμνήσεις μας ακολουθούν από κοντά κάθε μας βήμα και επηρεάζουν τη ζωή μας. Άλλοτε σαν κινητήριος μοχλός, που οδηγεί τα όνειρά μας και άλλες πάλι φορές σαν τροχοπέδη που βάζει τέλος σε αυτά!! Οι αναμνήσεις είναι πάντοτε παρούσες και μας θυμίζουν καλές και κακές στιγμές. Βέβαια από το καλοκαίρι, λίγο πολύ οι περισσότεροι, έχουμε κυρίως όμορφα πράγματα να θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία. Τέτοιες όμορφες στιγμές ήρθαν ξανά στο μυαλό μου την Κυριακή, στις 19/7/15 , οπότε και πήγα για μπάνιο στην παραλία του Αρίλλα, στην Πέρδικα Θεσπρωτίας. Μια όμορφη εκδρομή για μπάνιο, που με έκανε να ανασύρω από το παρελθόν μου τις όμορφες στιγμές από τα καλοκαίρια που ήμουν παιδί. Ο Αρίλλας βρίσκεται στο νομό Θεσπρωτίας.


Παλιότερα πηγαίναμε από το δρόμο της Πρέβεζας ή για πιο γρήγορα από το δρόμο της Παραμυθιάς. Σήμερα ωστόσο και οι δύο δρόμοι, δεν συγκρίνονται πλέον με την Εγνατία οδό, που προσφέρει γρηγορότερη και πιο ξεκούραστη μετακίνηση. Αρκετά πριν φτάσετε Ηγουμενίτσα στρίβετε προς το Καρτέρι. Από εκεί πολλοί θα επιλέξουν να πάνε μέσω Συβότων, ωστόσο αν πάτε μέσω Πέρδικας, θα γλιτώσετε και χρόνο και χιλιόμετρα. Όταν πλέον φτάσετε, μετά από 12 χιλιόμετρα, στο όμορφο χωριό της Πέρδικας, που ατενίζει από ψηλά το Ιόνιο πέλαγος, ο Αρίλλας είναι πολύ κοντά!!

Arillas beach

Η θέα της παραλίας μου προκάλεσε αμέσως πολύ οικεία συναισθήματα, παρά το γεγονός ότι έχει αλλάξει πάρα πολύ, όλα τα χρόνια που έχω να την επισκεφτώ. Όσο όμως και αν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις την έχουν μεταμορφώσει, τόσο η ίδια η παραλία όσο και το υπέροχο περιβάλλον παραμένουν τα ίδια! Κατεβαίνοντας με το αυτοκίνητο βλέπει κανείς την παραλία αμφιθεατρικά να εκτείνεται σε μεγάλο μήκος, ακολουθώντας την μορφολογία του εντυπωσιακού, βραχώδους και γεμάτου κατάφυτους γκρεμούς, σκηνικού. Η φύση παραμένει η ίδια σκέφτηκα, καθώς περνούσα δίπλα από νεόδμητα συγκροτήματα πολυτελών, ενοικιαζόμενων δωματίων. Πάντα υπήρχε ο παράγοντας άνθρωπος στον Αρίλλα. Στα 3 εστιατόρια που υπήρχαν από παλιά, προστέθηκαν κατοικίες και Studios, τόσο για τους λουόμενους, όσο και για τους κατόχους σκαφών, που χρησιμοποιούν τη μικρή μαρίνα της παραλίας. Συνηθίζω να αποκαλώ τον Αρίλλα, παραλία των παιδικών μου χρόνων, κυρίως γιατί εκεί πηγαίναμε αρκετά συχνά όταν ήμουν μικρότερος. Πηγαίναμε με τα ξαδέρφια μου από τα Γιάννενα, οικογενειακώς και μέναμε συνήθως Πέρδικα. Εκείνα τα χρόνια επιλέγαμε και τοποθετούσαμε τις ομπρέλες μας, με την οικογένεια μου προς την βόρεια πλευρά της παραλίας, κάτι που συνειδητά έκανα και τώρα!

Ξέρετε ποιες είναι οι ομορφότερες παραλίες του Ιονίου??

Arillas beach

Η πλευρά εκείνη είναι και η πιο ήσυχη, μια που μαζεύει και το λιγότερο κόσμο. Ξαπλώστρες θα βρείτε και εκεί, όπως και σε όλο το μήκος της ακτής, ενώ αν έχετε τη δική σας ομπρέλα και ψάθες, δεν θα δυσκολευτείτε να επιλέξετε ένα σημείο και για εσάς.

Ο Αρίλλας έχει 2 χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβετε υπόψη, πριν επιλέξετε να πάτε εκεί για μπάνιο:

  1. Είναι μια παραλία πολύ ρηχή, από αυτές που θα πρέπει να περπατήσετε αρκετά, μέχρι να φτάσετε σε σημείο να μην πατάτε στο βυθό. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσετε να ευχαριστηθείτε το μπάνιο σας, απλά όσοι θέλετε παραλίες που να βαθαίνουν αμέσως, καλύτερα προτιμήστε την κοντινή παραλία της Αγίας Παρασκευής ή την διπλανή στο Καραβοστάσι.
  2. Είναι μια παραλία οικογενειακή, πράγμα λογικό, αν αναλογιστείτε ότι καθώς είναι πολύ ρηχή, καθίσταται ιδανική για μικρά παιδιά, που παίζουν στο νερό ή μαθαίνουν κολύμπι. Να περιμένετε λοιπόν φασαρία, φωνές, γέλια και ότι άλλο παράγεται από τους μικρούς λουόμενους. Ωστόσο, όπως ανέφερα και παραπάνω, προς το βόρειο τμήμα τα πράγματα είναι καλύτερα, όχι διαφορετικά άλλα σίγουρα εκεί δεν έχει τον μεγάλο αριθμό των οικογενειών που συνωστίζονται στο νότιο της τμήμα.

Arillas beach

συνέχεια

Αν ωστόσο εκτιμούσα κάτι σε μέγιστο βαθμό στον Αρίλλα, αυτό ήταν ο αμμώδης βυθός του. Προσωπικά λατρεύω, όπως έχω αναφέρει και παλιότερα, την κοντινή παραλία της Αγίας Παρασκευής, ωστόσο ο γεμάτος πέτρες βυθός που έχει, κάνει την είσοδο στη θάλασσα μαρτύριο. Στον Αρίλλα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά! Η ψιλή άμμος που καλύπτει την ακρογιαλιά συνεχίζεται και μέσα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το να μπαίνεις και να βγαίνεις να είναι απόλαυση. Αυτός είναι και ακόμη ένας λόγος που η παραλία του Αρίλλα προτιμάται από οικογένειες. Δεν είναι υπερβολή να πω, ότι όση ώρα κάθισα, η θάλασσα ήταν συνέχεια γεμάτη από πιτσιρίκια που έδειχναν να την απολαμβάνουν όσο τίποτα άλλο στο κόσμο! Έτσι ακριβώς όπως έκανα και εγώ όταν ήμουν στην ηλικία τους αλλά και μεγαλύτερος, αφού το παιχνίδι στη θάλασσα δεν γνωρίζει ηλικίες. Έκανα το μπάνιο μου και απόλαυσα την ιδιαιτέρα ζεστή, λόγω μικρού βάθους θάλασσα! Πηγαίνοντας πιο βαθιά, μακριά από άλλους λουόμενους και παιδάκια, ευχαριστήθηκα ιδιαίτερα το κολύμπι. Αν και μεσημέριασε όταν έφυγα, η παραλία ήταν ακόμη γεμάτη! Πάντα γέμιζε κόσμο ο Αρίλλας, οπότε να έχετε κατά νου ότι αν πάτε αργά ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε κάποια θέση για παρκάρισμα.

Arillas beach

Τα ηλιοβασιλέματα στον Αρίλλα είναι μοναδικά!

Οι αναμνήσεις….αχ αυτές οι αναμνήσεις. Φεύγοντας με επισκέφτηκαν ξανά. Οι εικόνες από εκείνη την μέρα, ταυτίστηκαν με τη θύμηση άλλων ετών και ένα ταξίδι στο παρελθόν μου ξεκίνησε. Μια μεγάλη παραλία με ψιλή άμμο, ρηχή θάλασσα με γαλανά νερά και μια καταπράσινη φύση, να περικλείει αυτό τον επίγειο παράδεισο. Η παραλία του Αρίλλα….

Διαβάστε ακόμη

Η όμορφη και γραφική παραλία του Σαρακήνικου, στην Πάργα

Κυριακάτικη εξόρμηση στο Βράχο Πρεβέζης

 

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

One thought on “Αρίλλας, η παραλία των παιδικών μου χρόνων, στην Πέρδικα Θεσπρωτίας.

  1. Παράθεμα: Σαββατοκύριακο στην όμορφη Σάρτη, στην Σιθωνία Χαλκιδικής ( Μέρος Πρώτο ) | Travels 4 Ever

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s