Οικονομική κρίση και τουρισμός, μια περίεργη σχέση.

 

Visit Greece

Είναι πραγματικά περίεργο αν το δει κανείς χωρίς πολύ σκέψη. Όπου και αν κοιτάξω στην τηλεόραση θα δω γεμάτες ασφυκτικά παραλίες, κόσμο να κολυμπά και να διασκεδάζει έντονα και συνεχείς αναφορές σε πολυέξοδες διακοπές και «γκλάμουρ» καταστάσεις. Σε εξορμήσεις μου δε, βλέπω ότι σε γενικές γραμμές ο τουρισμός πάει καλά, εν μέσω οικονομικής κρίσης και έντονης παραφιλολογίας ότι η χώρα καταστρέφεται και βυθίζεται στο σκοτάδι. Ο τουρισμός της χώρας, το δυνατό όπλο της οικονομίας, σύμφωνα με το ποσοστό του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος που κατέχει, αντίθετα με τις, προ λίγων εβδομάδων, απαισιόδοξες προβλέψεις συνεχίζει να έχει ανοδική πορεία, καταγράφοντας πρωτόγνωρα νούμερα, σε ότι αφορά τον συνολικό αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Το 2010 επισκέφτηκαν την Ελλάδα 15.007.000 τουρίστες και το 2011 αυξήθηκαν στους 16.427.000. Αλλά και τα επόμενα έτη τα νούμερα αποδεικνύουν την άνοιξη του Ελληνικού τουρισμού. 17.920.000 επισκέπτες το 2013 και ρεκόρ με 22.033.000 το 2014 σύμφωνα με το παγκόσμιο οργανισμό τουρισμού ( www2.unwto.org/ ). Για φέτος οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν νέο ρεκόρ αφίξεων και ένα συνολικό αριθμό τουριστών που αναμένεται να ξεπεράσει, βάσει των προβλέψεων και της τρέχουσας κίνησης, τα 25.000.000, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστών από κρουαζιέρες.

Kathisma Beach, Lefkada

Φαίνεται λοιπόν ότι ο τουρισμός όχι μόνο δεν έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, τα υφεσιακά μέτρα και την γενικότερη δυσπιστία, αλλά αντιθέτως ανθεί και βιώνει ιστορικές στιγμές. Οι ξένοι τουρίστες προφανώς δεν επηρεάστηκαν ούτε από τον έλεγχο κεφαλαίων ( που ούτως ή άλλως δεν τους επηρεάζει ), ούτε από τα ανθελληνικά μηνύματα των κυβερνήσεών τους, ούτε τέλος από την περιρρέουσα αβεβαιότητα για το παρόν και μέλλον της χώρας που εκφράστηκε με δηλώσεις περί ελλείψεων σε βενζίνη αλλά και άλλα βασικά αγαθά! Διστακτικά αρχικά, ο ξένος τουρίστας σκέφτηκε τη θάλασσα, τις παραλίες, τον ήλιο, τα νησιά, τα μνημεία, τα αξιοθέατα της χώρας μας και για όλους αυτούς τους λόγους επέλεξε και φέτος να έρθει εδώ για τις διακοπές του. Εξού και η κατακόρυφη άνοδος στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού. Φυσικά ρόλο έπαιξαν και οι χαμηλότερες τιμές που γενικά απολαμβάνει, κλείνοντας πακέτα διακοπών σε all inclusive θέρετρα, αλλά και στα επηρεασμένα, από την κρίση, τουριστικά μέρη. Κάπως έτσι λοιπόν βλέπουμε τους νησιωτικούς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Ρόδος, η Κρήτη και άλλοι, να «βουλιάζουν» από τα εκατομμύρια των τουριστών, φαινομενικά ανεπηρέαστοι από την ύφεση και την αβεβαιότητα.

Keep calm and visit Greece

Ωστόσο όλα αυτά αφορούν τους ξένους τουρίστες, γιατί ο εσωτερικός τουρισμός έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Τα Γιάννενα για παράδειγμα, οπού κατοικώ, και που στηρίζονταν περισσότερο στους Έλληνες επισκέπτες, βιώνουν πτωτικές τάσεις σε ότι αφορά κρατήσεις και επισκεψιμότητα. Το ίδιο και άλλες περιοχές που δεν έχουν τόσο ήλιο ή θάλασσα για να προσελκύσουν τον ξένο τουρίστα. Ο Έλληνας δεν έχει λεφτά για διακοπές, όπως ο Άγγλος, ο Γερμανός, ο Ρώσος ή ο Κινέζος. Θα προσπαθήσει να πάει και αυτός κάπου, να κάνει παραδοσιακά το καλοκαιρινό του μπανάκι, αλλά θα είναι μετρημένος και θα προσπαθήσει να μην ξοδευτεί. Θα το σκεφτεί διπλά όπως κάνει τα τελευταία χρόνια. Θα κάνει μικρές εξορμήσεις, αυθημερόν ή για λίγες μέρες στην προσπάθεια να περιορίσει τις παλιές σπατάλες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ μεταξύ 2008 και 2013, ο εσωτερικός τουρισμός εμφανίζει μείωση κατά περίπου 62%. Τώρα, ακόμη περισσότερο. Ο Έλληνας τουρίστας αναμένεται να είναι κάτι το σπάνιο για φέτος. 

Ο τουρισμός της Ελλάδας πρέπει να διαφυλαχθεί από την κρίση και την ύφεση. Είναι εξάλλου μονόδρομος, καθώς η τουριστική ανάπτυξη φαίνεται ότι θα αποτελέσει μαζί με άλλους τομείς, όπως η ναυτιλία, την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια για την αναγέννηση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση.

 

Πηγή φωτογραφιών: keepcalm-o-matic.co.uk

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s