Ένα καλό βιβλίο είναι η καλύτερη παρέα στις διακοπές σας.


Book, vacations, beach

Διακοπές…..χαλάρωση…..ξεκούραση. Έννοιες αλληλένδετες, έννοιες που συνδυάζονται εύκολα και που αποτελούν τον κύριο στόχο καθενός μας. Βέβαια εξαρτάται και από το είδος των διακοπών που θα κάνουμε, γιατί όπως και να το δούμε, άλλα προσφέρουν οι θαλασσινές διακοπές και άλλα ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης, για μια άλλη φορά. Εδώ μιλάμε για θάλασσα, παραλία, χαλάρωση. Ώρες ατέλειωτες, κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, απλωμένοι στις ξαπλώστρες, οι λουόμενοι ανά τις παραλίες της υφηλίου, απολαμβάνουν ξέγνοιαστοι, μακριά από τα άγχη και την καθημερινότητα, τις διακοπές τους. Παρέα με τον άνθρωπό τους, καλούς φίλους, κινητά, τάμπλετς… μμμμ και φυσικά βιβλία.

Book, vacations, beach

Λατρεύω την τεχνολογία. Πραγματικά με εξιτάρει να μαθαίνω και να ενημερώνομαι για τις εξελίξεις σε κάθε τομέα της, από το ταπεινό Rasberry Pi μέχρι και το πιο δυνατό PC. Αν δεν είχα κάνει Blog για ταξίδια, θα έκανα σίγουρα για τεχνολογία. Ενημερώνομαι από το διαδίκτυο ( Όπως από το πολύ ενδιαφέρον itechnews365.com ) ακόμη και στις διακοπές μου, αν και δεν είναι και το καλύτερο που μπορώ να κάνω. Θέλω να πω ότι, κακά τα ψέματα, πρέπει να το αφήνω το ρημάδι το κινητό κλειστό στην παραλία και να απολαμβάνω τη θάλασσα και σε σχέση με παλιότερα, αυτό κάνω. Γιατί τουλάχιστον στις διακοπές μας, πρέπει να δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να αφήνει τα πάντα πίσω. Να ξεχνιέται, να έχει την ευκαιρία να αποβάλει το βάρος μιας ολόκληρης χρονιάς.


Advertisement

Book vs phone

Αγαπώ όμως και τα βιβλία και αυτά είναι σίγουρα καλύτερη παρέα από ένα κινητό ή τάμπλετ. Στην φυσική, σελιδόδετη μορφή τους ( Υπάρχουν και τα e-books ) ξυπνούν αναμνήσεις, από επισκέψεις σε παλιά βιβλιοπωλεία, όταν πήγαινα και με τις ώρες τα φυλλογύριζα, παίρνοντας έτσι μια γεύση, μια σύντομη περίληψη του περιεχομένου τους. Συνδυασμός δυνατός το βιβλίο και οι διακοπές. Όταν ετοιμάζεις τα πράγματα για το ταξίδι και η βαλίτσα είναι ασφυκτικά γεμάτη, πάντα υπάρχει ένας χώρος, μια μικρή σχισμή ανάμεσα στα ρούχα, για να χωρέσει ένα βιβλίο. Συνήθιζα πριν φύγω για ταξίδι, να κοιτάζω στην βιβλιοθήκη για να αποφασίσω πιο από όλα θα με ακολουθήσει στις διακοπές: ένα μυθιστόρημα, ένα διήγημα, ένα ιστορικού ενδιαφέροντος. Έπαιρνε τη θέση του με τα υπόλοιπα πράγματα και μετά υπήρχε η ανυπομονησία για την ανάγνωσή του στις παραλίες.

Στις παραλίες αυτές τις ώρες τις ατέλειωτες, ένα βιβλίο είναι πάντα η σίγουρη λύση για να σου κρατήσει παρέα, όταν κουρασμένος από το κολύμπι ( ή τις ρακέτες ), θα αναζητήσεις ξεκούραση στην ξαπλώστρα, στη ψάθα, στην άμμο ή τα βότσαλα. Τότε, απλά θα βυθιστείς στις σελίδες του και αμέσως ένα άλλος κόσμος, αυτός που ο συγγραφέας έχει, με κόπο και χρόνο, δημιουργήσει για σένα, θα ανοιχτεί μπροστά σου. Το βιβλίο θα σε μαγέψει, θα σε ταξιδέψει και θα διεγείρει τις αισθήσεις σου. Βοηθάει άλλωστε σε αυτό και το περιβάλλον. Ήλιος, θάλασσα, ουρανός, ήχοι φύσης, αρμονικά συνδυάζονται, όπως τα χρώματα της παλέτας και το αποτέλεσμα προσφέρει τις ιδανικότερες συνθήκες. Συνθήκες οπού εκεί, ήρεμος και χαλαρωμένος, θα είσαι έτοιμος να δεχτείς τη σοφία που κρύβουν μέσα τους τα βιβλία. Εκεί, έτοιμος να γίνεις πρωταγωνιστής, στη θέση του ήρωα του μυθιστορήματος.

Book, vacations, beach

Πόσο όμορφα και γοργά περνάει η ώρα διαβάζοντας. Η εναλλαγή μπάνιου και διαβάσματος, παρακολουθεί τις ώρες που περνούν νωχελικά. Όταν η ώρα για να φύγεις από την παραλία έρχεται, το βιβλίο, προσωρινά μόνο, φεύγει από το προσκήνιο. Αλλά είναι πάντα εκεί, καθώς στις βόλτες που θα κάνεις κάτω από τον βραδινό καλοκαιρινό ουρανό, θα το βρεις μπροστά σου. Σε βιβλιοπωλεία αλλά και υπαίθριους πάγκους που στήνονται σε στενά γραφικά νησιώτικα σοκάκια και πλατείες. Εκεί ανάμεσα σε πλήθος κόσμου που συνωστίζεται και ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, του ψάχνει για το επόμενο βιβλίο, για το επόμενο ταξίδι. Εκεί ανάμεσα σε εκατοντάδες τίτλους που ικανοποιούν, τόσο τους αφιερωμένους βιβλιοφάγους, όσο και τους ευκαιριακούς αναγνώστες.

Το ταξίδι σου, οι διακοπές φτάνουν στο τέλος τους και παράλληλα με τις μέρες που περνούν, οι σελίδες του βιβλίου τελειώνουν και αυτές. Μια πικρία μένει για το ταξίδι που έφτασε στο τέλος και ένα οπισθόφυλλο που κλείνει και αυτό. Όπως όμως τα ταξίδια, έτσι και τα βιβλία πρέπει να τελειώσουν κάποια στιγμή. Πρέπει να τελειώσουν, ώστε κάποια άλλα να ξαναρχίσουν….

 

 

Πηγή φωτογραφιών: progressivepioneer.com, educationviews.org, magazine.foxnews.com, ncsbookclub.wordpress.com, rampage.srsd.net

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s