Μια μικρής διάρκειας κινούμενη εικόνα ( Timelapse ) της νυχτερινής Αθήνας που γοητεύει.

Acropolis, Athens

Αθήνα, μια πόλη που αγάπησα πολύ! Όποτε και αν την επισκεφθώ, θα περάσω όμορφα! Έτσι και τώρα, γυρίζοντας από τις, μοναδικής ομορφιάς, Κυκλάδες, βρέθηκα ξανά για πολύ λίγο εκεί! Φιλοξενούμενος σε φιλικό σπίτι, δεν θα μπορούσα να μείνω ασυγκίνητος από την υπέροχη θέα της Ακρόπολης, όπως αυτή φαίνεται από την ταράτσα της πολυκατοικίας. Νύχτα, Αυγουστιάτικο φεγγάρι και πανσέληνος. Ιδανικές συνθήκες για να φωτογραφίσω το υπ αριθμόν ένα αξιοθέατο της πρωτεύουσας. Ανέβηκα γρήγορα τις σκάλες και βγαίνοντας στο ανοιχτό χώρο της ταράτσας, ευθύς το βλέμμα μου καρφώθηκε πάνω στον ιερό βράχο. Σούρουπο ακόμη, οι προβολείς του Παρθενώνα μόλις που άρχιζαν να ζεσταίνονται χαρίζοντας του το κιτρινωπό, θερμό φως τους. Οι δε προβολείς στην βάση του βράχου δεν είχαν ακόμη ξεκινήσει να δουλεύουν. Δεν βιάζομαι σκέφτηκα και ξεκίνησα να ατενίζω την πόλη που απλωνόταν μπροστά μου. Η θέα, από το Μέτς που έμενα, μου έδειξε αυτό που 2 χρόνια, μένοντας Αθήνα είχα διαπιστώσει. Η Αθήνα είναι όμορφη, όσο και αν η η πυκνή δόμηση της σε προδιαθέτει για το αντίθετο. Και όσο νύχτωνε γινόταν ακόμη πιο όμορφη, καθώς νωχελικά προετοιμαζόταν για την καλοκαιρινή, με γεμάτο φεγγάρι νύχτα. Τα φώτα της πόλης άρχιζαν σιγά σιγά να ανάβουν, όπως και εκείνα των δρόμων.

Acropolis, Athens

Canon EOS 40D f/8 6 δευτ. 24 χιλιοστά ISO320

Το αστικό τοπίο που ατένιζα μπροστά μου, με τις γεμάτες τσιμέντο συνοικίες και τις παλιές πολυκατοικίες, να ορθώνονται η μία πίσω από την άλλη σε άναρχη δόμηση, φάνταζε ελκυστικό στο φακό της μηχανής μου. Ίσως γιατί μέσα στο σκοτάδι που απλωνόταν και τα λαμπερά φώτα των διερχόμενων αυτοκινήτων, ήταν πιο δύσκολο να διακρίνω την άσχημη πλευρά της, την πλευρά μιας πόλης που είναι γεμάτη το γκρίζο του τσιμέντου.

Δεν είχα τρίποδο μαζί και όσοι ασχολούνται με τη φωτογραφία ξέρουν καλά τι σημαίνει αυτό. Ξέρουν πολύ καλά το πόσο δύσκολο είναι να βγει ένα αντικείμενο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όταν η παραμικρή κίνηση των χεριών, μπορεί να οδηγήσει σε μια εξαιρετικά κουνημένη φωτογραφία. Έκανα τις απαραίτητες ρυθμίσεις επιλέγοντας ευαισθησία αισθητήρα ISO 320, διάφραγμα f 8.0 και ταχύτητα κλείστρου 6 δευτερόλεπτα. Έσκυψα, γονάτισα και τοποθέτησα τον φακό πιεστικά ανάμεσα στο κάγκελο και σε ένα, κάθετο σε αυτό, ιστό τηλεόρασης. Έφτιαξα το κάδρο μου και περίμενα να περάσουν κάποια αυτοκίνητα στο δρόμο κάτω δεξιά για να προσθέσω το εφέ της κίνησης. Η δρόμοι της Αθήνας τον Αύγουστο είναι άδειοι, έτσι περίμενα στωϊκά, αρκετά μέχρι κάποια τροχοφόρα να κάνουν την εμφάνιση τους στο κάδρο μου. Προσπαθώντας να μένω ακίνητος πάτησα το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου. Ένας ήχος ,καθώς το κλείστρο άνοιξε και μετά αναμονή για έξι δευτερόλεπτα. Έξι δευτερόλεπτα που τα ένιωσα σαν ολόκληρα λεπτά. Εκεί γονατισμένος που ήμουν, προσπαθώντας να μην κινηθώ ούτε χιλιοστό και να προκαλέσω έτσι την αλλοίωση της φωτογραφίας. Το κλείστρο έκλεισε, πάλι συνοδευόμενο από τον χαρακτηριστικό ήχο και η φωτογραφία αποτυπώθηκε ψηφιακά στην κάρτα μνήμης. Ξάνα και ξανά, μένοντας ακίνητος, η διαδικασία λήψης της φωτογραφίας επαναλήφθηκε και άλλες φορές. Σκοπός μου να δημιουργήσω ένα μικρής διάρκειας timelapse αρχείο gif. Αρχείο κινούμενης εικόνας. Κουραστική όπως είπα διαδικασία, ελλείψει μάλιστα τριπόδου, αλλά άξιζε τον κόπο η αναμονή.

Acropolis timelapse

Το τελικό αποτέλεσμα με ικανοποίησε, διέγειρε τις αισθήσεις μου και μου χάρισε μια εικόνα της Ακρόπολης, της Αθήνας, μοναδική.Ένα ελκυστικό αποτέλεσμα μιας νυχτερινής πόλης, που εκατομμύρια ανθρώπων περπατούν καθημερινά, αλλά που ίσως λίγοι επιλέγουν, να ξεκλέψουν και να αφιερώσουν λίγο χρόνο, προκειμένου να γνωρίσουν, να θαυμάσουν, να ατενίσουν. Η νυχτερινή Αθήνα απλωνόταν μπροστά μου γοητευτική και παιχνιδιάρικη, στολισμένη με τα φώτα της αλλά και ένα ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι που έφεγγε πάνω από τον Αττικό ουρανό. Η πανσέληνος εξάλλου του Αυγούστου θεωρείται από τις ομορφότερες.

Full moon

Νυχτερινή Αθήνα, εντυπωσιακός Παρθενώνας, Αυγουστιατική πανσέληνος, όλα συνδυασμένα, αποτυπώθηκαν στο φακό μέσα από τις φωτογραφίες. Μια πόλη που δεν κοιμάται είναι η Αθήνα, μια πόλη που τη νύχτα είναι πιο ελκυστική, πιο όμορφη, αρκεί ….. αρκεί να ψάξεις να τη δεις, να την γνωρίσεις, να την θαυμάσεις από ψηλά…

 

4 thoughts on “Μια μικρής διάρκειας κινούμενη εικόνα ( Timelapse ) της νυχτερινής Αθήνας που γοητεύει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s