Τα διαφορά είδη φις και πριζών που θα βρούμε στα ταξίδια μας.

Electrical Socket

Είχα αυτή τη συζήτηση τις προάλλες με ένα φίλο μου. Θα πήγαινε ταξίδι Καναδά και ετοίμαζε τα πράγματά του. Η συζήτηση πήγε στα gadgets που θα έπαιρνε μαζί του, ξέρετε τώρα κινητό, τάμπλετ, φωτογραφική μηχανή, όλα χρήσιμα αντικείμενα για το ταξίδι και τότε ήταν που τον ρώτησα αν έχει πάρει τον ειδικό αντάπτορα για τις πρίζες που έχουν στον Καναδά! Ναι στον Καναδά δεν χρησιμοποιούν την ίδια πρίζα που είναι συμβατή με τα φις που έχουμε εμείς στην Ελλάδα και σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Αντιθέτως εκεί οι πρίζες έχουν δυο άλλους τύπους υποδοχών για 2 και 3 καρφάκια αντίστοιχα. Εξού και τα διαφορετικά φις καλωδίων. Κάθισα λοιπόν μετά και έψαξα σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους που υπάρχουν στον κόσμο, καθώς έχει μεγάλη σημασία κατά το ταξίδι μας. Φανταστείτε να φτάνετε στο ξενοδοχείο του προορισμού σας μετά από πολύωρο ταξίδι, το κινητό σας να είναι ένα βήμα πριν από το να κλείσει και τότε να διαπιστώνετε ότι ο φορτιστής σας δεν ταιριάζει με την υποδοχή ρεύματος της χώρας που επισκέπτεστε. Είναι να παθαίνεις νευρικό κλονισμό μετά.

Anger

Ας μείνουμε λοιπόν ψύχραιμοι και ας δούμε τους διαφορετικούς τύπους φις και πριζών. Ούτε λίγο ούτε πολύ υπάρχουν 15 διαφορετικά είδη σύμφωνα με την καταγραφή του http://www.worldstandards.eu/. Προτού ξεκινήσουμε να πούμε ότι για κάθε τύπο πρίζα υπάρχει και το αντίστοιχο φις, δηλαδή το άκρο του καλωδίου που συνδέεται με αυτήν. Σε κάποιες περιπτώσεις φις του ενός τύπου μπορεί να συνδεθεί στην υποδοχή/πρίζα του άλλου. Ας αρχίσουμε λοιπόν την αναφορά : 

Τύπος A

Type A

Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στο Μεξικό ( + χώρες στο βόρειο τμήμα της Λατινικής Αμερικής ), στη Σαουδική Αραβία. Λειτουργεί κυρίως στα 100-127 Volts. Η δε επιτοίχια υποδοχή είναι συμβατή μόνο με τύπου A φις.

Τύπος BType B

Όπως και ο τύπος A χρησιμοποιείται αποκλειστικά Ηνωμένες Πολιτείες και στις χώρες που αναφέρονται πιο πάνω για τον τύπο A. Διαφοροποιείται ωστόσο καθώς έχει 3 καρφάκια αντί των 2 του A τύπου. Σε ότι αφορά την υποδοχή αυτή είναι συμβατή και με τον A και με τον B τύπο φις.

Τύπος CType C

Τον τύπο αυτό θα τον βρείτε αν ταξιδέψετε σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, Ρωσία, σε πολλές χώρες της Αφρικής, κάποιες από την νότιο Αμερική ( Περού ), καθώς και σε χώρες της Ασίας, όπως για παράδειγμα το Ιράν, Καζακστάν, Ινδονησία. Αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους τύπους και λειτουργεί στα 220-240 Volts.

Τύπος D

Type D

Αν πάτε Ινδία ή Πακιστάν θα συναντήσετε αυτή την πρίζα. Είναι εξάλλου 2 από τις χώρες που σχεδόν αποκλειστικά χρησιμοποιούν αυτό το είδος, μαζί με το Σουδάν. Τα φις των καλωδίων είναι συμβατά με πρίζες τύπου C και D, ενώ η συμβατότητα με τους τύπους E και F δεν θεωρείται ασφαλής. Στα 220-240 Volts η ηλεκτρική τάση λειτουργίας του.

Τύπος E

Type E

Άλλο ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη πριζών, είναι 100% συμβατός με φις τύπου C, E, και F. Κυρίως θα τον βρείτε αν ταξιδέψετε Γαλλία, Βέλγιο, Πολωνία ή Σλοβακία. Λειτουργεί στα 220-240 Volts και έχει 2 βύσματα.

Ξέρετε ποια είναι τα 15+1 χρήσιμα αντικείμενα που πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας στο ταξίδι???

Τύπος F

Type F

Έχοντας 100% συμβατότητα με τους τύπους πριζών και φις F, C και E χρησιμοποιείται σχεδόν παντού στην Ευρώπη και στη Ρωσία. Εξαιρούνται το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία. Στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα προτιμάται έναντι του τύπου C.

Τύπος G

Type G

Αποτελεί έναν από του τύπους που σίγουρα όλοι έχετε συναντήσει και αν όχι τότε θα έχετε δει σε ταινίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη είναι κάποιες από τις χώρες που τον χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον. Τα φις έχουν 3  βύσματα τα οποία επιτρέπουν την σύνδεση μόνο με πρίζες του ιδίου τύπου.

Τύπος H

Type H

Μόνο στο Ισραήλ και στη λωρίδα της γάζας θα βρείτε το συγκεκριμένο είδος πρίζας. Ωστόσο όσοι έχετε συσκευές με φις καλωδίου τύπου C είστε τυχεροί γιατί δεν θα χρειαστείτε αντάπτορα. Και αν σε αυτή την περίπτωση υπάρχει συμβατότητα δεν ισχύει το ίδιο για φις τύπου E και F, καθώς αυτή δεν είναι ασφαλής.

Τύπος I

Type I

Εκτός από την Κίνα θα πρέπει να ταξιδέψετε στο νότιο ημισφαίριο για να δείτε πρίζα τέτοιου τύπου. Χρησιμοποιείτε κυρίως Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, αλλά και στην Αργεντινή καθώς και στην εξωτική Παπούα Νέα Γουινέα. Συναντάται σε 2 είδη, ένα με 2 επαφές και ένα με 3.

Διαβάστε επίσης συμβουλές για το πώς μπορείτε εύκολα να κάνετε φθηνές διακοπές.

Τύπος J

Type J

Οι κάτοικοι της Ελβετίας, του Λίχτενσταϊν, αλλά και της Ρουάντα είναι συνηθισμένοι σε αυτή την πρίζα! Λογικό άλλωστε, καθώς στις χώρες τους συναντάται σχεδόν αποκλειστικά ο τύπος J. Το φις μοιάζει πάρα πολύ με αυτό του τύπου C, μόνο που έχει ακόμη ένα καρφάκι για γείωση. Η ομοιότητα αυτή κάνει τις πρίζες αυτού του είδους να είναι συμβατές και με φις τύπου C, όχι όμως και το αντίστροφο.

 

Τύπος K

Type K

Άλλο ένα φις με 3 επαφές και αντίστοιχα πρίζα με 3 υποδοχές αποτελούν τον τύπο K. Αρκετά σπάνιος συνδυασμός, θα τον δείτε μόνο αν ταξιδέψετε Δανία ή Γροιλανδία, όπου αποκλειστικά χρησιμοποιείται. Η υποδοχή είναι συμβατή με φις τύπου C. Για τους τύπους E και F αν και υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης, καλό είναι να το αποφεύγετε για θέματα ασφάλειας. Η τάση λειτουργίας και εδώ είναι 220-240 V.

Τύπος L

Type L

Από Ευρώπη θα τον βρείτε μόνο στην Ιταλία, ενώ υπάρχει ακόμη στην Λιβύη, αλλά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Χιλή και η Ουρουγουάη. Υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα. Για πρίζες των 10 Αμπέρ μπορείτε να συνδέσετε καλώδιο με φις τύπου C, αλλά αν η αντίσταση στην πρίζα είναι 16 Αμπέρ, τότε χρησιμοποιείστε αποκλειστικά φις του ιδίου τύπου.

Τύπος M

Type M

Ο τύπος αυτός, με το ιδιαίτερο φις και την πρίζα με τις 3 υποδοχές, βρίσκεται αποκλειστικά σε σπίτια και συσκευές της Ναμίμπια και την Νοτίου Αφρικής. Η πρίζα δεν έχει συμβατότητα με κανένα άλλου είδους φις.

Τύπος N

Type N

Αν και το 1986 είχε προταθεί σαν παγκόσμιο στάνταρτ για κοινό τύπο φις και πριζών, ο τύπος αυτό υιοθετήθηκε αποκλειστικά και μόνο από την Βραζιλία, οπού και από το 2007 χρησιμοποιείται. Αν ταξιδέψετε στην χώρα της Σάμπα με συσκευές που έχουν καλώδιο με φις τύπου C, δεν θα έχετε κανένα απολύτως θέμα συμβατότητας.

Τύπος O

Type O

Ο τελευταίος τύπος είναι εξίσου σπάνιος με τον προηγούμενο, καθώς βρίσκεται μόνο στην μαγευτική Ταϊλάνδη. Λειτουργεί με τάση 220-240 Volts και αφορά πρίζες με αντίσταση 16 Αμπέρ. Η υποδοχή είναι κατάλληλη για φις τύπων C, E και F, αλλά μόνο ο C θεωρείται ασφαλής.

Δείτε στην παρακάτω εικόνα συγκεντρωμένα όλα τα είδη φις και πριζών, όπως αυτά χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο.

prizes kai fis

Πηγή φωτογραφίας: keyword-suggestions.com

 

Διαβάστε επίσης τον χρήσιμο οδηγό για το πώς να κάνετε online check in με την δημοφιλή low cost Ryanair

 

Κουραστήκατε ε??? Έτσι είναι καθώς όπως βλέπουμε υπάρχουν πολλές χώρες, στις οποίες αν ταξιδέψουμε θα χρειαστούμε κάποιον ειδικό αντάπτορα. Βέβαια αυτό δεν είναι πρόβλημα καθώς στο εμπόριο υπάρχουν πάρα πολλά είδη, από κοινούς για όλους τους τύπους μέχρι και μεμονωμένοι για κάθε χώρα που επισκεπτόμαστε. Οι universal αντάπτορες είναι γενικά ακριβότεροι, αλλά έχετε λύσει μια και καλή το πρόβλημα ρευματοδότησης των συσκευών σας στα ταξίδια. Εναλλακτικά έχετε πάντα μαζί σας και κάποιο powerbank, που τελευταία χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο. Καλά ταξίδια λοιπόν και έχετε πάντα τις συσκευές σας φορτισμένες.

Για universal αντάπτορες δείτε εδώ και εδώ

 

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

                                                                                  

Πηγή φωτογραφιών: theinquirer.net/, worldstandards.eu

12 thoughts on “Τα διαφορά είδη φις και πριζών που θα βρούμε στα ταξίδια μας.

 1. Πολυ καλο αρθρο… μηπως ομως γνωριζουμε για τη ταση δικτυου που επικρατει στην Αυστραλια! Προκειται να μετοικησω εκει.. κι ναι μεν.. με εναν ανταπτορα η αλλαγη εξ’ ολοκληρου του καλωδιου μπορει να λυθει το προβλημα, οι συσκευες ομως που εισαγονται στην Ελλαδα «υποστηριζονται» εκει? πχ: 220 ~ 240V?

  Ευχαριστω κι συνεχθσθε τη καλη δουλεια! Χρονια Πολλα κι καλη χρονια!!!

  Μου αρέσει!

 2. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Απ’ότι γνωρίζω η τάση ρεύματος στην Αυστραλία είναι στα 230V όπως και στη Ελλάδα! Συνεπώς για τις συσκευές που θα μεταφέρεις δεν θα χρειαστείς λογικά κάποιο μετατροπέα τάσης! Σίγουρα όμως αντάπτορα, μία που τα ελληνικά φις είναι διαφορετικά! Καλή χρονιά και καλή αρχή στα ξένα!!!

  Μου αρέσει!

  • Ευχαριστω πολυ για την αμεσοτητα! Να εισαι καλα! Ειμαι σε αναζητηση δουλειας απο Αυστραλια, μακαρι να βρεθει εργοδοτης το συντομοτερο δυνατο! Εαν η ταση ειναι οντως στα 230V αυτο ειναι πολυ παρηγορο!!! Σε ευχαριστω κι παλι να εισαι καλα κι καλη χρονια κι παντοτε υγιης!

   Μου αρέσει!

   • όταν με το καλό πας και εγκατασταθείς, κοίτα να κάνεις και τουρισμό! Η Αυστραλία έχει μερικά από τα πιο απίστευτα μέρη στο κόσμο, που μπορεί κανείς να επισκεφτεί! 😉

    Μου αρέσει!

   • Πιστεψε με φιλε μου.. τοσα χρονια εχω στερηθει τοσα πολλα… απο ενα ταξιδι στα βουνα…… μεχρι ενα απλο διημερο αναyυχης…. τα καλυτερα μου χρονια τα περασα με στερηση πολυ μεγαλη… ευχομαι τωρα στα 36 να αρχιζει να αλλαζει το γουρι! Κι παλι σε ευχαριστω, εαν το καταφερω να εισαι σιγουρος πως θα σου στειλω φωτογραφιες :))

    Μου αρέσει!

 3. We will be in contact!!! Σε ευχαριστω για ολες σου τις ευχες… να που καμια φορα τελικα ξημερωνουνε καλοι ανθρωποι εκει που δε το περιμενεις… να εισαι καλα φιλε!! Καλο ξημερωμα και υγεια να εχεις!!!

  Μου αρέσει!

 4. Παράθεμα: 15+1 χρήσιμα αντικείμενα που πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας στο ταξίδι. | Travels 4 Ever

 5. Παράθεμα: Χρήσιμα αντικείμενα για τα ταξίδια – travelsinGreece.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s