10 λόγοι για να ταξιδέψετε στην ονειρική Κωνσταντινούπολη ( όπως έκανα και εγώ )

Hagia Sophia

Η Κωνσταντινούπολη, η νέα Ρώμη των Βυζαντινών, η πόλη των πόλεων, αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς ανάμεσα στους τουρίστες. Μια υπέροχη, μαγική πόλη στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων, συνδέει την Ανατολή με τη Δύση και στα χιλιάδες χρόνια της ύπαρξης της, αποτέλεσε επίκεντρο θρησκευτικών πολέμων και συγκρούσεων, καθώς και πρωτεύουσα μεγάλων αυτοκρατοριών. Είναι μια απίστευτη, ζωντανή πόλη, την οποία είχα τη χαρά να επισκεφτώ δύο φορές, την τελευταία μάλιστα πριν μισό μήνα. Σε όλους μιλάω με τα καλύτερα λόγια για την Κωνσταντινούπολη, σαφώς εντυπωσιασμένος και όταν με ρωτάνε γιατί, τους παραθέτω τους παρακάτω 10 λόγους. 10 λόγους για τους οποίους αξίζει πραγματικά να επισκεφτείτε την Πόλη.

1. Η Αγιά Σοφιά.

Το μνημειώδες κατασκεύασμα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού είναι για πολλούς, ο κύριος λόγος επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη. Στα 1500 χρόνια της ιστορίας της αποτέλεσε θρησκευτικό χώρο, τόσο για Χριστιανούς, όσο και Μουσουλμάνους και τώρα λειτουργεί ως μουσείο. Μια επίσκεψη είναι απαραίτητη για να θαυμάσετε αυτό το υπέροχο δείγμα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Πανανθρώπινο μνημείο, χώρος λατρείας ή κατασκευαστικό θαύμα ένα είναι σίγουρο, όταν περάσετε στο κυρίως χώρο κοιτάξτε προς τον τρούλο. Ένα αίσθημα δέους θα σας συνεπάρει.

30 λίρες η είσοδος.

Hag;ia Sophia

2. Ο πύργος του Γαλατά.

Λίγο μετά το τέλος της οδού Ιστικλάλ, βρίσκεται ο περίφημος πύργος του Γαλατά. Ο Μεσαιωνικός, κυκλικός πύργος, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πόλης και προσφέρει μια πανοραμική θέα της Κωνσταντινούπολης, του Βοσπόρου και του Kεράτιου κόλπου. Είναι ανοιχτός για το κοινό μέχρι τις 20:30, αλλά να ξέρετε ότι συνήθως υπάρχει μεγάλη ουρά επισκεπτών, που επιθυμούν να ανέβουν στην κορυφή.

25 λίρες η είσοδος.

The Galata tower

3. Το Τοπ Καπί.

Το σημερινό μουσείο, αποτέλεσε παλιά το ανάκτορο των σουλτάνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μέχρι το 1853 οπότε και κατασκευάστηκε το Ντολμά Μπακτσέ. Χτισμένο στην παλιά θέση των Βυζαντινών παλατιών, έχει θέα στον Βόσπορο και η αρχιτεκτονική του θα εντυπωσιάσει τον επισκέπτη. Σαν μουσείο αξίζει μια επίσκεψη, καθώς περιέχει σημαντικά εκθέματα, όπως δείγματα ισλαμικής τέχνης, κεραμικών, δώρα ξένων ηγετών προς τους Σουλτάνους, θρησκευτικά κειμήλια καθώς και 2 ενδιαφέρουσες συλλογές παλιών ρολογιών και όπλων.

30 λίρες η είσοδος και 15 επιπλέον για το χαρέμι.

Topkapi museum

4. Η κρουαζιέρα στο Βόσπορο.

Τα στενά του Βοσπόρου, ανέκαθεν αποτελούσαν στρατηγικό σημείο για όποιον τα έλεγχε, αφού ενώνουν την Μαύρη θάλασσα με την θάλασσα του Μαρμαρά και κατ’επέκταση την Μεσόγειο. Η Κωνσταντινούπολη χτίστηκε και εξαπλώθηκε γύρω από τα στενά, ανήκοντας ταυτόχρονα στην Ευρώπη και στην Ασία. Μια κρουαζιέρα στον Βόσπορο είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε τη γεωγραφία της Πόλης και να θαυμάσετε την μοναδική ομορφιά της. Θα δείτε τα περισσότερα από τα αξιοθέατα από μια άλλη οπτική γωνιά  και θα περάσετε κάτω από τη μεγάλη γέφυρα του Βοσπόρου.

Bosporous cruise

 

Για κρατήσεις ξενοδοχείων στις καλύτερες τιμές πατήστε εδώ

 

5. Η Βασιλική δεξαμενή.

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα την εποχή του Βυζαντίου, η Βασιλική δεξαμενή επί αιώνες είχε αναλάβει την ύδρευση της πρωτεύουσας. Τώρα μακριά από την κοινή θέα, κάτω από τους δρόμους στην περιοχή Σουλτάναχμετ, είναι ανοιχτή για το κοινό. Μια τεράστια υπόγεια αίθουσα ανοίγεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, ενώ 336 μεγάλες κολώνες αναλαμβάνουν να συγκρατούν την οροφή του οικοδομήματος. Το υγρό στοιχείο κυριαρχεί, όπως και η υγρασία που σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία του χώρου δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ξύλινοι διάδρομοι, που στηρίζονται μέσα στο νερό οδηγούν τους επισκέπτες στο εσωτερικό της δεξαμενής ενώ ο χαμηλός φωτισμός δημιουργεί ένα μυστικιστικό περιβάλλον. Μια επίσκεψη συστήνεται ανεπιφύλακτα.

25 λίρες η είσοδος.

Basilica cistern

6. Επίσκεψη σε Χαμάμ.

Προσωπικά θεωρώ ότι μια επίσκεψη σε Χαμάμ αποτελεί μια μοναδική, ζωντανή εμπειρία που δύσκολα θα βιώσετε σε Σπα ξενοδοχείων. Μέσα στις ζεστές, γεμάτες υγρασία αίθουσες, θα νιώσετε ότι ταξιδεύετε στο χρόνο, καθώς η ίδια διαδικασία γίνεται αιώνες τώρα. Υπάρχουν Τούρκικα λουτρά που λειτουργούν από το 1560, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Πάνω στα ζεστά μάρμαρα θα χαλαρώσετε, θα ηρεμήσετε και θα αναζωογονηθείτε. Συνιστάται ανεπιφύλακτα!

Hamam interior

Από 30 Ευρώ και πάνω ανάλογα με το χαμάμ.

7. Η τουρκική κουζίνα και τα γλυκά.

Δεν γίνεται να ταξιδέψετε στην Κωνσταντινούπολη και να μην μείνετε ικανοποιημένοι από το φαγητό και τα γλυκά της. Η κουζίνα της είναι λίγο βαριά, με πολλά μπαχαρικά, ενώ απουσιάζει το χοιρινό κρέας, που δεν τρώνε οι μουσουλμάνοι. Μοσχάρι, αρνί, πολλά λαχανικά, ρύζι και συνδυασμός μπαχαρικών θα σας κάνουν να μην ξέρετε τι να πρωτοφάτε. Όσο για τα γλυκά, μια μεγάλη ποικιλία από σιροπιαστά και λουκούμια θα γλυκάνει τη διαμονή σας. Δοκιμάστε επίσης το πολύ γνωστό Καζάν Ντιπί, καθώς και πολιτικό εκμέκ με καϊμάκι από γάλα βουβαλιού.

Turkish sweets

8. Τα τζαμιά της Πόλης.

Τα μουσουλμανικά τεμένη βρίσκονται παντού στην Κωνσταντινούπολη, με τους μιναρέδες τους να κυριαρχούν στον αστικό ορίζοντα. Ανεξάρτητως των θρησκευτικών σας πεποιθήσεων, σας συστήνω να επισκεφτείτε κάποια από αυτά, για να μπορέσετε να θαυμάσετε την μουσουλμανική θρησκευτική τέχνη και αρχιτεκτονική. Κατά τη διάρκεια της προσευχής η είσοδος απαγορεύεται, ενώ τις υπόλοιπες ώρες μπορείτε με σεβασμό και ευπρεπώς ντυμένοι να εισέλθετε. Από τα σπουδαιότερα τεμένη που αξίζει να τα δείτε, είναι το μπλε τζαμί στην περιοχή της Αγιάς Σοφιάς, καθώς και το τζαμί του Σουλεϊμάν, κοντά στο Καπαλί Τσαρσί.

The Blue Mosque

 

Κλείστε αεροπορικά για Κωνσταντινούπολη εδώ

 

9. Οι σκεπαστές αγορές και τα παζάρια.

Δεν γίνεται να ταξιδέψετε στην Κωνσταντινούπολη και να μην επισκεφτείτε τις περίφημες σκεπαστές αγορές της. Τόσο το Καπαλί Τσαρσί, όσο και η Αιγυπτιακή αγορά θα σας ταξιδέψουν στο παρελθόν και θα προσφέρουν μια γεύση ανατολίτικων παζαριών. Μια απλή βόλτα είναι αρκετή, ενώ αν επιθυμείτε να κάνετε αγορές προετοιμαστείτε για πολλά παζαρέματα. Εκεί θα βρείτε σχεδόν ό,τι ψάχνετε, είτε το χρειάζεστε, είτε όχι. Χαθείτε στους ατελείωτους διαδρόμους και απολαύστε το μαγικό σας ταξίδι στην Ανατολή.

Grand Bazaar

Ξέρετε να κάνετε καλά παζάρια??? Διαβάστε τι πρέπει να προσέχετε σε ένα ανατολίτικο παζάρι

10. Η βόλτα στην Ιστικλάλ.

Είναι η πιο γνωστή οδός στην Πόλη και συνάμα από τι πιο εμπορικές! Ο πεζόδρομος ξεκινάει από την πλατεία Ταξίμ και τελειώνει λίγο πριν απο τον πύργο του Γαλατά. Εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, ταχυφαγεία, καφετέριες και υπαίθριες αγορές βρίσκονται κατά μήκος της. Είτε θέλετε να φάτε κάτι, να ψωνίσετε, να διασκεδάσετε, είτε απλά να κάνετε τη βόλτα σας, η Ιστικλάλ είναι το σωστό μέρος για σας. Γεμάτη κόσμο μέχρι αργά ή οδός είναι εξαιρετικά ζωντανή και ταυτόχρονα γεμάτη ενέργεια. Η καρδιά της διασκέδασης χτυπάει εδώ.

Istikla street

Φεύγοντας από Κωνσταντινούπολη είπα στον εαυτό μου, ότι θα ξαναπάω με την πρώτη ευκαιρία. Ναι η πόλη αυτή θα σας προκαλέσει αυτό το συναίσθημα, αυτή τη δυνατή ανάγκη να την επισκεφτείτε ξανά. Η ιστορία της, η ζωντάνια της, η δυναμική της είναι τέτοια, που σας καλεί να την εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε τα μυστικά της. Μια φορά δεν είναι απλά αρκετή. Πηγαίνοντας ξανά και ξανά θα μπορέσετε να αισθανθείτε το μεγαλείο μιας πόλης μοναδικής, ένα μεγαλείο που τα χιλιάδες χρόνια που πέρασαν έφθειραν, αλλά ποτέ δεν έσβησαν…

 

Advertisement

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

2 thoughts on “10 λόγοι για να ταξιδέψετε στην ονειρική Κωνσταντινούπολη ( όπως έκανα και εγώ )

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s