Συμβουλές για ταξιδιώτες, η διαφορά ώρας ανάμεσα στις χώρες και οι 24 χρονικές ζώνες.

Clocks

Όποιος έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό το έχει κάνει!! Ποιο??? Μα φυσικά να ρυθμίσει το ρολόι του και να αλλάξει την ώρα, βάσει της χρονικής ζώνης, στην οποία ανήκει η χώρα που επισκέπτεται. Είναι κάτι το απαραίτητο, καθώς φανταστείτε να πρέπει να προλάβετε την πτήση σας και να έχετε ακόμη την τοπική ώρα στο ρολόι σας. Βέβαια, θα ρωτήσει ίσως κάποιος, γιατί δεν έχουμε μία κοινή ώρα για όλες τις χώρες και αντιθέτως έχουμε διαφορετικές, ανάλογα με την χρονική ζώνη?? Ας τα πάρουμε από την αρχή! Η Ανατολή και η Δύση του ηλίου δεν γίνεται την ίδια ώρα σε όλες τις χώρες και αυτό είναι κάτι που οφείλεται στην περιστροφή της. Όταν ανατέλλει, για παράδειγμα, στην Αθήνα, σε κάποιο άλλο σημείο της γης, ο ήλιος δύει! Με βάση αυτή την κίνηση του ήλιου, υπολογιζόταν και η ώρα σε κάθε μέρος. Αυτή η διαφορά ώρας, μεταξύ δυο μακρινών τοποθεσιών, δεν έπαιζε μεγάλο ρόλο παλιότερα, καθώς οι αποστάσεις ήταν μεγάλες, τα ταξίδια χρονοβόρα και οι τηλεπικοινωνίες ανύπαρκτες. Με την ανάπτυξη των συγκοινωνιών και των τηλεπικοινωνιών, κατέστη απαραίτητη η ύπαρξη ενός ενοποιημένου προτύπου μέτρησης της ώρας, το οποίο και οδήγησε στην εισαγωγή των χρονικών ζωνών ή ζωνών ωρών ή ωριαίων ατράκτων. Όλες οι χώρες που βρίσκονται σε μια χρονική ζώνη έχουν την ίδια ώρα. Πώς έγινε τώρα αυτό? Στην γεωγραφία, αν θυμάστε καλά, λέγαμε ότι η γη χωρίζεται με νοητούς κύκλους. Ο νοητός κύκλος που ισαπέχει από τους πόλους και χωρίζει τη γη σε 2 ημισφαίρια λέγεται ισημερινός!

Meridians and Parallels

Εκατέρωθεν του, οι υπόλοιποι νοητοί κύκλοι λέγονται παράλληλοι. Κάθετα στον ισημερινό νοητές γραμμές ενώνουν τους πόλους και λέγονται μεσημβρινοί. Με τους παράλληλους και τους μεσημβρινούς ορίζεται και το γεωγραφικό μήκος και πλάτος κάθε μέρους. Πάμε να δούμε τώρα πώς ορίζονται οι χρονικές ζώνες και συνεπώς η ώρα σε κάθε κράτος. Ο ισημερινός της γης είναι 360° και η ημέρα έχει 24 ώρες! Αν διαιρέσουμε το 360 με το 24 θα μας δώσει 15! Η γη λοιπόν περιστρέφεται μέσα σε μία ώρα 15°. Ορίστηκαν επομένως 24 χρονικές ζώνες, βάσει των 24 μεσημβρινών που απέχουν μεταξύ τους 15°. Oι χώρες και τα μέρη που βρίσκονται 7,5° δυτικά και ανατολικά από τον αντίστοιχο μεσημβρινό, ανήκουν στη συγκεκκριμένη χρονική ζώνη. Στην πράξη και στις περισσότερες περιπτώσεις, τα όρια των χρονικών ζωνών ακολουθούν τα γεωγραφικά σύνορα των χωρών. Πρώτος μεσημβρινός ορίστηκε αυτός που περνάει από το αστεροσκοπείο Γκρίνουϊτς στο Λονδίνο.

Greenwich

Όλες οι χρονικές ζώνες ορίζονται βάζει της ώρας στο Γκρίνουϊτς, η οποία και αναφέρεται με τον διεθνή όρο UTC (Universal Time Coordinated, Συγχρονισμένος Παγκόσμιος Χρόνος ) και αποτελεί το σημείο αναφοράς στη μέτρηση του χρόνου. 15° ανατολικά του Πρώτου μεσημβρινού οι χώρες έχουν  UTC +1, 30° ανατολικά UTC+ 2 …… 180° UTC+12 και δυτικά μετρούνται ως UTC- 1, UTC-2, ……UTC-11, UTC-12. Για παράδειγμα η Ελλάδα είναι στην χρονική ζώνη UTC+2 δηλαδή 2 ώρες μπροστά από την ώρα που έχει το Λονδίνο, ενώ το Μεξικό έχει UTC-6, δηλαδή 6 ώρες πίσω από αυτή στην Αγγλία.

Time zones

Βέβαια υπάρχουν και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία.

  • Υπάρχουν χώρες που δεν χρησιμοποιούν UTC μετρημένο ανά μία ώρα, αλλά ανά μισή ή ανά 45 λεπτά. Κάποιες από αυτές είναι η Ινδία που βρίσκεται στη χρονική ζώνη UTC +5:30, η Νέα Ζηλανδία UTC +12:45, το Νεπάλ UTC +5:45, η Βενεζουέλα UTC -4:30 και η Βιρμανία UTC+6:30.
  • Αν και οι περισσότερες χώρες έχουν μία χρονική ζώνη, η Ρωσία και οι Ηνωμένες πολιτείες έχουν παραπάνω, λόγω της μεγάλης έκτασής τους. Η Ρωσία έχει 11 χρονικές ζώνες και οι Ηνωμένες Πολιτείες 9. Αυτό σημαίνει, ότι αν για παράδειγμα ένας κάτοικος στο Καλίνινγκραντ πάει για ύπνο στις 22:00 το βράδυ, ένας άλλος στην Καμτσάτκα ξυπνάει, μια που η ώρα εκεί είναι 08:00. Στο www.russianblogger.me, μπορείτε να δείτε τι ώρα είναι σε διαφορετικές περιοχές της αχανούς Ρωσίας.

Russian time zones

  • Η Κίνα και η Ινδία είναι 2 από τις μεγάλες σε έκταση χώρες που έχουν μόνο μία τοπική ώρα, μια που ανήκουν σε μία χρονική ζώνη, άσχετα αν γεωγραφικά ανήκουν σε πολλές. Η Κίνα βρίσκεται στην UTC+8, 8 ώρες μπροστά από την ώρα στο Λονδίνο. Αποτέλεσμα της χρήσης μίας τοπικής ώρας για όλη τη χώρα ( ώρα Πεκίνου ), είναι σε πολλές περιοχές η δύση του ήλιου να γίνεται τα μεσάνυχτα.
  • Στην Ανταρκτική και στον Βόρειο πόλο, καθώς οι μεσημβρινοί συγκλίνουν στα σημεία αυτά, δεν έχουν επίσημη χρονική ζώνη! Οι ερευνητές που βρίσκονται στους διάφορους σταθμούς χρησιμοποιούν, είτε την τοπική ώρα των χωρών τους, είτε την τοπική ώρα των χωρών από όπου μετακινούνται προς τους πόλους.Στην Ανταρκτική κάποιοι ερευνητές χρησιμοποιούν την τοπική ώρα της Νέας Ζηλανδίας, ενώ άλλοι την ώρα της Χιλής.

Την επόμενη φορά που θα ταξιδέψετε σε έναν μακρινό προορισμό, κοιτάξτε από πριν να δείτε την χρονική ζώνη στην οποία ανήκει. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε πολλές χρονικές ζώνες. Ρυθμίστε σωστά τα ρολόγια σας και απολαύστε το. Εξάλλου, όπως έλεγε και ο Αϊνστάιν, ο χρόνος είναι σχετικός…..

 

 

Πηγή φωτογραφιών: en.wikipedia.org, geogrussia.blogspot.com, www.telegraph.co.uk, wellness.winonastateu.com, profetcetera-blog.tumblr.com, blog.world-mysteries.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s