Αυτοί είναι οι 10 καλύτεροι λόγοι, που θα σας κάνουν να επισκεφτείτε τα Ιωάννινα.

Fethiye mosque

«Γιάννενα, πρώτα στ’άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα.»

Αυτή είναι η έκφραση που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τα Γιάννενα, μια πόλη που ξεχωρίζει στην Ελλάδα, για την φυσική ομορφιά, τους ανθρώπους, την μεγάλη ιστορία της. Μένω σε αυτή την πόλη και κάθε μέρα νιώθω πόσο ξεχωριστή είναι.  Μια πόλη που γέννησε σημαντικούς Έλληνες ευεργέτες και λόγιους, στην οποία άκμασε το εμπόριο και οι τέχνες, την πόλη του Αλή πασά. Τα Ιωάννινα με την γραφική λίμνη και το νησάκι αποτέλεσαν σημαντικό κέντρο του νεοελληνικού διαφωτισμού και στις μέρες μας αποτελούν μια σύγχρονη πόλη, μια ζωντανή και γεμάτη ενέργεια φοιτητούπολη! Αλλάζουν, ομορφαίνουν, αποκτούν περισσότερο πράσινο, πεζόδρομοι διαμορφώνουν τους, παλιά γεμάτους αυτοκίνητα, δρόμους!! Σίγουρα είναι μια πόλη για να ζει κανείς! Φέτος ταξιδεύουμε Γιάννενα και να τι θα δείτε στην όμορφη πρωτεύουσα της Ηπείρου:

1 . Το κάστρο

Το περίφημο κάστρο αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ίσως αξιοθέατα της πόλης! Χτισμένο το 528 μ.Χ από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, αποτέλεσε σημαντικό οχυρό της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και μεταγενέστερα επί τουρκοκρατίας, υπό τον έλεγχο του Αλή πασά, υπήρξε από τα μεγαλύτερα διοικητικά κέντρα στην Ελλάδα. Τα πανύψηλα τείχη του διατηρούνται σε εξαιρετικό βαθμό και εντυπωσιάζουν με την κατασκευή τους! Το κάστρο αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι των Ιωαννίνων, καθώς κατοικείται, αποτελώντας την καρδιά της παλιάς πόλης! Επισκεφτείτε το, χαθείτε στα στενά δρομάκια του και απολαύστε ένα ταξίδι στο χρόνο!!

Ioannina castle

Ioannina castle

2. Τα τζαμιά της πόλης

Κατά την τουρκοκρατία χτίστηκαν διάφορα τζαμιά στην πόλη των Ιωαννίνων, από τα οποία, τα καλύτερα διατηρημένα βρίσκονται εντός των τειχών του κάστρου! Στην βορειοδυτική ακρόπολη του κάστρου βρίσκεται το Τζαμί Ασλάν πασά, στο οποίο στεγάζεται σήμερα το δημοτικό μουσείο με εκθέματα Ελληνικού, Μουσουλμανικού και Εβραϊκού ενδιαφέροντος. Στο ίδιο χώρο βρίσκεται και το μουσείο που φιλοξενεί αντικείμενα του συλλέκτη Φώτη Ραπακούση, όπως όπλα και κοσμήματα. Στη δε νοτιοανατολική ακρόπολη, που λέγεται και Ιτς Καλέ, βρίσκεται το Φετιχέ τζαμί, υπέροχο δείγμα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής, καθώς επίσης και το αξιόλογο Βυζαντινό μουσείο. Δίπλα στο τζαμί είναι τοποθετημένος ο τάφος του Αλή πασά, όπου βρίσκεται, σύμφωνα με την παράδοση, το ακέφαλο σώμα του.

Aslan Pasha mosque

Aslan pasha mosque

Fetiche mosque

Δημοτικό μουσείο: 08:00-15:00 Δευτέρα ως Παρασκευή και 09:00-17:00 Σαββατοκύριακο (χειμερινό ωράριο), Καθημερινά 08:00-20:00 (θερινό ωράριο). Τιμή 3 ευρώ και 1 ευρώ μειωμένο.

Μουσείο Φώτη Ραπακούση: Καθημερινά 08:00-15:00 (χειμερινό ωράριο) και 08:00-20:00 (θερινό ωράριο). Τιμή 3 ευρώ και 1 ευρώ μειωμένο.

Βυζαντινό μουσείο: 08:30-17:00 εκτός Δευτέρας και αργιών.

Τα χιονισμένα Γιάννενα εντυπωσιάζουν τον ταξιδιώτη

3. Τη λίμνη

Η λίμνη Παμβώτιδα αποτελεί πραγματικά το κόσμημα της πόλης. Μια από τις ομορφότερες και πιο γραφικές λίμνες, με ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα, ακολουθεί βήμα βήμα την ιστορία των Ιωαννίνων. Εκεί έπνιξε ο Αλή πασάς την Κυρά Φροσύνη, από εκεί πέρασε ο Ντουραχάν πασάς με τα στρατεύματά του, όταν αυτή είχε παγώσει. Πλέον δίνει ζωή και ομορφιά στα Γιάννενα. Η παραλίμνια διαδρομή είναι γεμάτη από ανθρώπους που την επιλέγουν για περπάτημα, τρέξιμο ή βόλτα με ποδήλατα! Όταν ταξιδέψετε στα Γιάννενα, κάντε μια βόλτα στη λίμνη. Αμέσως θα νιώσετε την ηρεμία που αυτή προσφέρει και θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα του βουνού Μιτσικέλι! Εναλλακτικά πάρτε κάποιο από τα καραβάκια για μια όμορφη βόλτα στα νερά της και δείτε το κάστρο από μια άλλη οπτική γωνία!!

Lake side route

Lake cruise

Ioannina lake

Πετάξτε στα Γιάννενα με την AEGEAN

4. Το νησάκι

Το μικρό νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων ξεχωρίζει για 2 σημαντικούς λόγους. Πρώτον δεν έχει όνομα, ίσως και γιατί δεν το χρειάζεται, καθώς ταυτίζεται απόλυτα με τη λίμνη Παμβώτιδα. Δεύτερον κατοικείται, αποτελώντας με αυτό τον τρόπο το μοναδικό, όπως λέγεται, νησί σε λίμνη που έχει μόνιμους κατοίκους. Από το γραφικό λιμανάκι πάρτε κάποιο από τα καραβάκια και σε λίγο θα φτάσετε! Μια επίσκεψη στο νησί θα σας φανερώσει ένα πανέμορφο, γραφικό, παραδοσιακό οικισμό, με στενά δρομάκια να περιπλανηθείτε, τουριστικά καταστήματα και εστιατόρια. Τα χέλια, οι καραβίδες, αλλά και ψάρια αποτελούν εκλεκτό φαγητό. Στο νησί υπάρχει και το «σπίτι» ( τώρα μουσείο ) του Αλή Πασά, στο οποίο και σκοτώθηκε το 1822. Στο δάπεδο υπάρχουν ακόμη οι τρύπες από τις σφαίρες που σκότωσαν τον Αλή πασά. Σημαντικά αξιοθέατα αποτελούν τα μοναστήρια που υπάρχουν στο νησάκι και ιδιαίτερα η μονή Φιλανθρωπινών που ξεχωρίζει για τις μοναδικές αγιογραφίες της.

Island of Ioannina

Πηγή φωτογραφίας: aarhotel.gr

House of Ali pasha

Nisaki, ioannina

5. Το σπήλαιο Περάματος

Λίγο έξω από Γιάννενα βρίσκεται το Πέραμα με το περίφημο σπήλαιο του! Στα έγκατα του παρακείμενου λόφου, κρύβεται ένας μαγικός κόσμος που μέχρι και το 1940 παρέμενε κρυφός. Η ανάγκη για προστασία των κατοίκων στις σπηλιές του, ήταν εκείνη που οδήγησε στην ανακάλυψή του. Τώρα μπορείτε να το επισκεφτείτε και να θαυμάσετε το μεγαλείο της φύσης. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες, διάφοροι πετρώδεις σχηματισμοί, αποτελούν τα αξιοθέατα ενός σπηλαίου από τα καλύτερα του κόσμου. Η εσωτερική του θερμοκρασία είναι 18° C, οπότε καλό θα είναι να έχετε ένα μπουφάν μαζί σας. Ο ξεναγός θα σας προσφέρει μια μοναδική ξενάγηση του σπηλαίου, κατά μήκος των 1100 μέτρων, ανάμεσα στις διάφορες υπόγειες αίθουσες του και θα σας περιγράψει με λεπτομέρεια τα θαύματα της φύσης που βλέπετε. Λειτουργεί καθημερινά από τις 09:00 έως τις 17:00.

Perama cave

Πηγή φωτογραφίας: 2014.permak.gr

Εισιτήριο: 7 Ευρώ, 5,5 για ομάδες και 3,5 μειωμένο

Advertisement

Διαβάστε επίσης για τους μοναδικούς καταρράκτες στο Ηλιοχώρι του Ζαγορίου.

6. Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων

Στο δρόμο προς την Αθήνα θα βρείτε το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη. Ένα μοναδικό μουσείο στον ελλαδικό χώρο, παρόμοιο με εκείνο της Madame Tussauds στο Λονδίνο! Μέσα από τα κέρινα εκθέματα του καλύπτει διάφορες στιγμές και περιόδους της Ελληνικής ιστορίας. Φτιαγμένα σε φυσικό μέγεθος, τα κέρινα ομοιώματα βρίσκονται τοποθετημένα σε διάφορες αίθουσες, όπου πιστά αναπαρίστανται στιγμές της Ελληνικής ιστορίας! Οι μορφές και τα γεγονότα αποδίδονται εξαιρετικά, χάρη στις ικανότητες και στην προσωπική εργασία του Έλληνα γλύπτη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν επισκέφτηκα μικρός το μουσείο, τη απεικόνιση της δολοφονίας του Αλή πασά στο νησί των Ιωαννίνων. Τόσο ζωντανή και πιστή ήταν η αναπαράσταση!! Λειτουργεί από τις  10:00 έως τις 16:00 ( χειμερινή ώρα ) και 09:30 έως 17:00 ( θερινή ώρα ).

Vrellis museum

Πηγή φωτογραφίας: panagios-pansion.gr

Vrellis museum

Πηγή φωτογραφίαs: jointravel.gr

Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ, 5 για ομάδες και 4-3 ανάλογα μειωμένο.

7. Τα ασημικά

Τα Γιάννενα έγιναν γνωστά για το εμπόριο τους και ένας από τους τομείς ήταν η κατεργασία του ασημιού. Οι Γιαννιώτες ασημουργοί θεωρούνταν από τους καλύτερους στην Ελλάδα, δημιουργώντας κοσμήματα και αντικείμενα εξαιρετικής δεξιοτεχνίας και τεχνοτροπίας. Σήμερα, όσοι έχουν απομείνει, εξακολουθούν να διατηρούν την τέχνη σε υψηλό επίπεδο. Θα σας εντυπωσιάσει πραγματικά, το απίστευτο επίπεδο λεπτομέρειας στις δημιουργίες των ασημουργών. Κάνοντας μια βόλτα στα μαγαζιά θα βρείτε ασημένια κοσμήματα, έργα τέχνης μικρής και μεγάλης αξίας. Ένα Γιαννιώτικο ασημένιο κόσμημα είναι ίσως από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο!

Silver jewels

Βρείτε ξενοδοχεία για τα Γιάννενα σε μοναδικές τιμές

8. Τα γλυκά

Τι να πει κανείς για τα Γιαννιώτικα γλυκά! Όσοι έχουν επισκεφτεί την πόλη, μιλούν ακόμη για τα περίφημα σιροπιαστά. Τα γλυκά έχουν σαφείς επιρροές από την περίοδο της τουρκοκρατίας, ακολουθώντας ωστόσο τη δικιά τους πορεία. Μπακλαβάς, κανταΐφι, το Γιαννιώτικο, ένα γλυκό που συνδυάζει τον μπακλαβά με το κανταΐφι, αλλά και γαλακτομπούρεκο, ριζόγαλο, γλυκά του κουταλιού αλλά και λουκούμια, είναι κάποια από τα διαφορετικά είδη που θα κληθείτε να δοκιμάσετε. Η γεύση τους υπέροχη, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αγνά και η εμπειρία στην κατασκευή τους μεγάλη. Η φήμη τους είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Επισκεφτείτε λοιπόν τα διάφορα ζαχαροπλαστεία και αφήστε τον εαυτό σας να κακομάθει.

Ioannina sweets

9. Το θέατρο της Δωδώνης

Όχι πολύ μακριά από τα Γιάννενα βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Σε μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, δίπλα στο ομώνυμο χωριό βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα αρχαία θέατρα στην Ελλάδα. Χτισμένο από το βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο, ήταν  ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα με χωρητικότητα 18.000 θεατών. Αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό αξιοθέατο και μαζί με το ομώνυμο μαντείο, αποτέλεσε λατρευτικό κέντρο του Δία! Το μαντείο υπήρξε από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα στην αρχαία Ελλάδα και χρονολογείται από το 2600 π.Χ. Μια επίσκεψη αξίζει σε έναν τόσο σημαντικό ιερό χώρο, κατά την αρχαιότητα, σε ένα χώρο πολιτισμού και λατρείας.

Dodoni theater

Dodoni theater

Θεογέφυρο, ένα θαύμα της φύσης κοντά στα Γιάννενα

10. Το χωριό Λιγκιάδες

Απέναντι από τα Γιάννενα, ψηλά στο βουνό Μιτσικέλι, βρίσκεται το Μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων. Αποτέλεσε σημείο εκτέλεσης πολλών εκ των κατοίκων κατά τη διάρκεια του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Το μνημείο που χτίστηκε στην μνήμη των θυμάτων βρίσκεται εκεί, για να θυμίζει την σκοτεινή αυτή στιγμή της ιστορίας. Πέρα όμως από την ιστορική τους αξία, οι Λιγκιάδες προσφέρουν την καλύτερη θέα της λίμνης και της πόλης των Ιωαννίνων! Ανεβείτε μέχρι πάνω και απολαύστε την μαγική στιγμή ενώ ο ήλιος δύει!!

Ioannina from Ligkiades

Μην περιμένετε λοιπόν άλλο!! Ο ιδανικός σας προορισμός είναι τα γραφικά Γιάννενα!! Μια πόλη παλιά και μοντέρνα! Σας περιμένει να την ανακαλύψετε!! Ετοιμάστε τις αποσκευές σας και φύγατε!!!!

Advertisement

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

One thought on “Αυτοί είναι οι 10 καλύτεροι λόγοι, που θα σας κάνουν να επισκεφτείτε τα Ιωάννινα.

  1. Παράθεμα: Οι «τζαμάλες», οι αποκριάτικες φωτιές στα Γιάννενα, καίνε ακόμη. | Travels 4 ever

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s