Οι «τζαμάλες», οι αποκριάτικες φωτιές στα Γιάννενα, καίνε ακόμη.

Fire
Ήρθαν και φέτος οι απόκριες! Ήρθαν και πέρασαν, όπως ο χειμώνας που σιγά σιγά θα δώσει την θέση του στην Άνοιξη. Η νεκρή, παγωμένη φύση θα αναγεννηθεί και αυτός ο συμβολισμός βρίσκεται και στο αποκριάτικο έθιμο των «τζαμάλων». Οι «τζαμάλες» συμβολίζουν την νίκη του Καλού απέναντι στο Κακό, της Ζωής απέναντι στο Θάνατο, της Άνοιξης απέναντι στο Χειμώνα!  Το άναμμα των μεγάλων φωτιών στα Γιάννενα τηρείται ευλαβικά κάθε χρόνο και κάθε γειτονιά ανάβει τη δική της φωτιά, γιορτάζοντας έτσι την μετάβαση από τον Χειμώνα στην Άνοιξη.

Tzamales, apokries, foties

Το άναμμα τους  αποτελεί την κορύφωση των Καρναβαλικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στα Γιάννενα τη δεύτερη Κυριακή των Απόκρεων. Το έθιμο είναι ανταγωνιστικό, καθώς κάθε γειτονιά προσπαθεί η δικιά της «τζαμάλα» να είναι η μεγαλύτερη, να μαζεύει τον περισσότερο κόσμο και το γλέντι να κρατήσει περισσότερο!! Ο δήμος Ιωαννιτών στηρίζει κάθε χρόνο την αναβίωση του παλιού αυτού εθίμου, που χάνεται στα βάθη των αιώνων και προσφέρει τα ξύλα για τις φωτιές στους διοργανωτές και άφθονο κρασί! Τις μέρες πριν την Κυριακή των Απόκρεων γίνονται οι απαραίτητες ετοιμασίες. Τα ξύλα τοποθετούνται σε κυκλική διάταξη, ο ηχητικός εξοπλισμός ελέγχεται και δοκιμάζεται και σε κάποιες από τις γειτονιές μικροί πάγκοι μικροπωλητών κάνουν την εμφάνισή τους!

Tzamales, apokries, foties

Κλείστε ξενοδοχεία στις καλύτερες τιμές εδώ

Όταν ο ήλιος πέσει και το σκοτάδι καλύψει την πόλη, οι μασκαρεμένοι κάνουν την εμφάνισή τους!! Οι φωτιές ανάβουν και η διασκέδαση ξεκινάει! Η πόλη ζωντανεύει και ο παλμός της είναι δυνατός!! Σε όλους τους δρόμους οι άνθρωποι, μασκαρεμένοι και μη κινούνται στους ρυθμούς του καρναβαλιού, πηγαίνοντας από «τζαμάλα» σε «τζαμάλα»!! Οι φωτιές που ανάβουν είναι πολλές και αντιστοιχούν στις ομώνυμες γειτονιές! Το Κάστρο, ο Πλάτανος, η Καραβατιά, τα Λακκώματα, η Λούτσα, η Καλούτσιανη είναι μόνο κάποιες από τις συνοικίες, στις οποίες ανάβουν μεγάλες φωτιές! Σε όλη την πόλη υπάρχει ένας έντονος ενθουσιασμός και μια συνεχής ροή ανθρώπων!! Πριν ακόμη πλησιάσει κανείς στις «τζαμάλες» η μουσική και τα τραγούδια θα τον προϊδεάσουν για το γλέντι που έχει στηθεί! Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι αυτή την Κυριακή, όλοι είναι έξω στους δρόμους!! Με κρύο, με βροχή οι μασκαρεμένοι θα τιμήσουν το καρναβαλικό έθιμο, για το οποίο τα Ιωάννινα είναι γνωστά!!

Fire

Τα Γιάννενα εξάλλου αποτελούν έναν από του πιο δημοφιλείς προορισμούς όλο τον χρόνο! Παρά την βροχή, οι φωτιές αντέχουν και καίνε δυνατά!! Σπίθες πετάγονται ενώ γύρω τους οι μασκαρεμένοι χορεύουν κυκλωτικούς χορούς, δείγματα της μεγάλης ηπειρώτικης παράδοσης. Τραγούδια και μουσική ακούγονται στη διαπασών! Η φαντασία των μασκαρεμένων οργιάζει και οι στολές που θα δείτε ποικίλουν! Είτε είναι αγορασμένες, είτε φτιαγμένες από τους ίδιους δεν υστερούν σε ποιότητα και φαντασία! Άντρες που ντύνονται γυναίκες και το αντίθετο, άλλοι πάλι που έχουν ντυθεί, ζώα αλλά και νύφες, αστυνομικοί, στρατιώτες, μέχρι και Άη Βασίλη θα δείτε!

Tzamales, apokries, foties

Tzamales, apokries, foties

Είπαμε η φαντασία οργιάζει! Ένας είχε ντυθεί φωτογραφική μηχανή και ένας άλλος ντουζιέρα!!! Και όλοι αυτοί γύρω από τις «τζαμάλες » γίνονται ένα, χορεύοντας, τραγουδώντας, πίνοντας, τρώγοντας σουβλάκια, ενώ δεν λείπουν και τα καλοπροαίρετα πειράγματα. Την ίδια στιγμή δυναμιτάκια και βεγγαλικά σκάνε, τρομάζοντας με το θόρυβο τους περαστικούς!

Καθώς περνάει η ώρα ο κόσμος αποχωρεί! Οι φωτιές αρχίζουν να χαμηλώνουν, αν και θα κρατήσουν μέχρι το πρωί! Σε κάποιες γειτονιές, όπως στο κάστρο, ο κόσμος παρέμεινε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλού τα καμμένα ξύλα μαρτυρούν το γλέντι που έλαβε χώρα! Η πόλη κοιμάται και στο μυαλό όλων μένουν οι όμορφες αναμνήσεις και η προσμονή για τις «τζαμάλες» την επόμενη χρονιά!

 


Advertisement

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s