10 κανόνες συμπεριφοράς για πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε επισκεπτόμενοι την Ταϊλάνδη.

Bangkok palace

Ταϊλάνδη, ένας μοναδικός προορισμός που μαγεύει τους ταξιδιώτες. Ένας προορισμός που ο καθένας θα έπρεπε να σκεφτεί να επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά! Όμορφες παραλίες, χαμογελαστοί άνθρωποι και χρυσοί ναοί είναι πιθανότατα ανάμεσα στα πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό σας σκεπτόμενοι την Ταϊλάνδη, Πράγματι είναι ένας άλλος κόσμος. Ένας διαφορετικός κόσμος σε θέμα τρόπου ζωής και νοοτροπίας. Αυτό σημαίνει ότι για να ευχαριστηθείτε το ταξίδι σας θα πρέπει να προσαρμοστείτε σε οτιδήποτε καινούργιο για εσάς! Αυτό άλλωστε είναι και το σωστό, εάν θέλετε να σεβαστείτε την χώρα που επισκέπτεστε, τους ανθρώπους και την κουλτούρα της! Είναι σαν την αρχαία παροιμία που λέει «όταν είσαι στη Ρώμη κάνε όπως και οι Ρωμαίοι». Συνεπώς δείτε τους 10 κανόνες συμπεριφοράς για πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε επισκεπτόμενοι την Ταϊλάνδη.

1.  Αποφύγετε την χειραψία σαν χαιρετισμό.

Οι Ταϊλανδοί έχουν ένα ιδιαίτερο τρόπο χαιρετισμού! Τον ονομάζουν wai! Δεν κάνουν χειραψία, όπως κάνουμε εμείς, ούτε λένε «γεια σου» ή αντίο. Αντιθέτως πιέζουν τις παλάμες τους μαζί, όπως κάνουμε στην προσευχή, και μετά χαμηλώνουν σιγά σιγά το σώμα και το κεφάλι τους, όπως όταν κάποιος υποκλίνεται. Προσπαθήστε να τους χαιρετήσετε όπως κάνουν και αυτοί και θα τους δείτε να χαμογελούν από ικανοποίηση και σεβασμό.

Thai Greeting

2. Σεβαστείτε τον βασιλιά και την βασιλική οικογένεια.

Οι Ταϊλανδοί αγαπούν την βασιλική οικογένεια και ιδιαίτερα τον βασιλιά τους Bhumibol Adulyadej, γνωστό και ως βασιλιά Ράμα τον ένατο. Είναι ο μακροβιότερος μονάρχης στον κόσμο και παντού στην χώρα υπάρχουν φωτογραφίες του. Αποφύγετε να πείτε οτιδήποτε κακό για τον βασιλιά και προσπαθήστε να μη δείξετε οποιαδήποτε είδους ασέβεια απέναντι σε αυτόν ή την βασιλική οικογένεια. Τα χαρτονομίσματα που έχουν την εικόνα του ή οτιδήποτε φέρει το όνομά του πρέπει να χρησιμοποιείτε με προσοχή. Το να πατήσετε ένα κέρμα για παράδειγμα, προσβάλει τους Ταϊλανδούς.

King of Thailand

3. Μην ακουμπάτε τους Ταϊλανδούς στο κεφάλι τους.

Το κεφάλι για τους Ταϊλανδούς και τους Βουδιστές είναι το πολυτιμότερο κομμάτι του σώματος. Καθώς τοποθετείται στο υψηλότερο τμήμα του σώματος, πάνω από το έδαφος, το κεφάλι θεωρείται ιερό. Συνεπώς ποτέ να μην ακουμπήσετε το κεφάλι κάποιου ανθρώπου και μην χαϊδέψετε τα μαλλιά ενός μικρού, παιδιού, όπως θα κάνατε γιατί το θεωρείται χαριτωμένο. Στην κουλτούρα τους κάτι τέτοιο είναι πολύ προσβλητικό και θα γίνετε δέκτης αρνητικών σχολίων ίσως και συμπεριφοράς.

4. Μη δείξετε συναισθήματα θυμού.

Ένα πράγμα που χαρακτηρίζει τους Ταϊλανδούς είναι ότι είναι ανάμεσα στους πιο χαρούμενους ανθρώπους στον κόσμο! Πάντα χαμογελούν και έχουν μια θετική νοοτροπία. Στο ταξίδι σας, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που ίσως αντιμετωπίσετε, προσπαθήστε να είστε ήρεμοι. Το να δείξετε συναισθήματα θυμού και δυσφορίας δεν θα σας βοηθήσει, ούτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα, ούτε να κερδίσετε το σεβασμό τους. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα θεωρούνται αγενής συμπεριφορά, όπως όταν κάποιος δρα αδιάντροπα μπροστά σε κόσμο και οι Ταϊλανδοί θα αποφύγουν κάθε αντιπαράθεση.

Thimos

5. Μην είστε ανυπόμονοι.

Η ζωή είναι όμορφη και οι Ταϊλανδοί μέσω της θρησκείας και της φιλοσοφίας τους το έχουν μάθει. Έχουν μάλιστα μια φράση που συνοψίζει τον τρόπο ζωής τους. Λένε «Mai pen rai» που σημαίνει »δεν πειράζει» ή «καμιά ανησυχία». Πρέπει να καταλάβετε ότι αυτοί οι άνθρωποι ζουν μια ζωή χωρίς άγχος, μια ζωή που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις με χαρά και υπομονή. Επομένως προσπαθήστε να συμπεριφερθείτε όπως και αυτοί! Το να είστε ανυπόμονοι για καθετί που δεν μπορείτε να αποφύγετε, θα οδηγήσει σε συναισθήματα σαν αυτά που περιγράψαμε παραπάνω με τα γνωστά αποτελέσματα. Οι ρυθμοί της ζωής στην Ταϊλάνδη κινούνται αργααά.


Advertisement

6. Μην ακουμπάτε θρησκευτικά αντικείμενα.

Ο βουδισμός είναι η κυρίαρχη θρησκεία στην Ταϊλάνδη και περίπου το 95% των ανθρώπων είναι Βουδιστές του δόγματος Theravada. Είναι πολύ θρήσκοι και παντού στη χώρα θα δείτε ναούς και παγόδες. Επιπλέον έχουν μικρά ιερά και βωμούς στα σπίτια τους, όπου τοποθετούν προσφορές όπως φαγητό ή φρούτα και γιρλάντες από λουλούδια. Το να αγγίξετε κάποια από τις προσφορές ή κάποιο από τα θρησκευτικά αντικείμενα, όπως τα αγαλματίδια του Βούδα, θα τους προσβάλει. Βλέπετε κάποιοι από αυτούς είναι εξαιρετικά προληπτικοί! Έτσι πιστεύουν ότι αν κάποιος τα αγγίξει, θα προκαλέσει ανισορροπία στις ζωές τους και αναταραχή στην ευημερία τους.

Shrine

7. Βγάλτε τα παπούτσια σας μέσα σε ναούς και σπίτια.

Όποτε μπαίνετε σε ναούς ή επισκέπτεστε σπίτια, πάντα να βγάζετε τα παπούτσια σας. Οι Ταϊλανδοί περπατούν στο εσωτερικό ξυπόλητοι και έτσι πρέπει και εσείς έτσι ώστε να μην τους προσβάλλετε. Το να επισκεφτείτε ένα ναό φορώντας τα παπούτσια δείχνει μεγάλη ασέβεια. Βγάλτε τα λοιπόν πριν εισέλθετε και τοποθετείστε τα έξω από το σπίτι/ναό, εκεί όπου τα αφήνουν όλοι. Σε κάποιους ναούς μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας σε πλαστικές σακούλες που δίνουν στην είσοδο του ναού. Ακόμη και σαγιονάρες απαγορεύονται.

Shoes outside temple

8. Φορέστε μακρυμάνικα και παντελόνια όταν χρειάζεται.

Προσπαθήστε να είστε ντυμένος κόσμια όταν επισκέπτεστε ένα ναό ή θρησκευτικό χώρο. Σε γενικές γραμμές, κοιτάξτε να έχετε τους ώμους και τα γόνατα σας καλυμμένα πριν εισέλθετε. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας! Τα κοντομάνικα πόλο για τους άντρες και τα μαντήλια για τις γυναίκες είναι ιδανικά για να καλύψετε τους ώμους σας, όσο για το κάτω μέρος του σώματος, προσπαθήστε να φοράτε μακρύτερες βερμούδες εάν δεν αντέχετε τις υψηλές θερμοκρασίες. Στο παλάτι και στο ναό του σμαραγδένιου Βούδα η χρήση μακριών παντελονιών ήταν υποχρεωτική, όταν είχα επισκεφτεί το συγκρότημα.

Είτε ταξιδέψετε στην Μπανγκόκ, είτε στο Πουκέτ, είτε στο Τσανγκ Mάι, εδώ  θα βρείτε τα φτηνότερα καταλύματα

9. Μην έχετε τα πόδια σας προς το μέρος κάποιου ανθρώπου ή αγάλματος του Βούδα.

Θυμάστε νωρίτερα όταν είπαμε ότι το κεφάλι είναι το πιο ιερό κομμάτι του σώματος? Ε λοιπόν, δεν ισχύει το ίδιο όταν αναφερόμαστε στα πόδια. Αυτά θεωρούνται από τους Βουδιστές ως το λιγότερο σημαντικό τμήμα του σώματος, καθώς είναι πιο κοντά στο έδαφος. Το έδαφος είναι αιτία ταλαιπωρίας για τους Βουδιστές και τα πόδια, στην πίστη τους, συμβολίζουν τη σύνδεση με αυτό. Έτσι λοιπόν όταν είστε σε ένα ναό καθισμένοι στο πάτωμα ή ανάμεσα σε ανθρώπους στο έδαφος, ποτέ να μην έχετε τις πατούσες σας γυρισμένες προς τα αγάλματα του Βούδα ή προς αυτούς. Αποτελεί βαριά προσβολής και δείχνει έλλειψη σεβασμού.

Thai temple

10. Οι γυναίκες δεν πρέπει να ακουμπάνε Βουδιστές μοναχούς.

Οι Βουδιστές μοναχοί ζουν μια ταπεινή ζωή μακριά από οποιοδήποτε από τα ανθρώπινα ελαττώματα. Απαγορεύεται σε αυτούς να αγγίζουν γυναίκες, όπως απαγορεύετε και στις γυναίκες να τους αγγίζουν, ακόμη και αν είναι για να τους προσφέρουν φαγητό ή δώρα. Αντιθέτως μια γυναίκα θα πρέπει να αφήσει την προσφορά της στο έδαφος, ώστε ο μοναχός να τη σηκώσει από εκεί. Εναλλακτικά μια γυναίκα μπορεί να δώσει το δώρο σε ένα άντρα, ο οποίος και θα το προσφέρει στον μοναχό.

Monks

 

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

 

Πηγή φωτογραφιών: www.cifor.org,  shutterstock.com

2 thoughts on “10 κανόνες συμπεριφοράς για πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε επισκεπτόμενοι την Ταϊλάνδη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s