Αυτοί είναι οι ψηλότεροι ολοκληρωμένοι ουρανοξύστες στον κόσμο.

Burj Khalifa

Στην «Γέννηση», το πρώτο βιβλίο της παλαιάς διαθήκης, ο πύργος της Βαβέλ χτιζόταν με σκοπό να φτάσει μέχρι τον ουρανό. Βέβαια δεν έφτασε και η αναφορά του έμεινε σαν μια υπενθύμιση του ακατόρθωτου. Στη σημερινή εποχή, ο άνθρωπος χτίζει νέους πύργους της Βαβέλ, ολοένα και ψηλότερους και το όριο φαίνεται πως είναι η φαντασία των αρχιτεκτόνων, οι τεχνικές και τα υλικά κατασκευής. Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι 10 ψηλότεροι ουρανοξύστες αυτή τη στιγμή. Η λίστα περιλαμβάνει κτίρια, των οποίων η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί και όχι κάποια που, αν και ψηλότερα, είναι ακόμη στη φάση της κατασκευής τους. Πάμε λοιπόν με το νούμερο ένα…

1. Burj Khalifa, Dubai, UAE, 829,8m

Είναι το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο από το 2009, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί από άλλα που βρίσκονται υπό κατασκευή. Ξεχωρίζει εύκολα στον ορίζοντα του Ντουμπάι, παρά την ύπαρξη πολλών άλλων ουρανοξυστών στην Αραβική μεγαλούπολη. Βρίσκεται στην περιοχή Downtown Dubai και αποτελεί πραγματικά ένα αρχιτεκτονικό θαύμα! Η δε θέα της πόλης, που προσφέρει από την κορυφή του είναι απίστευτη, κάτι που είναι λογικό αν λάβετε υπόψιν ότι έχει 163 ορόφους.

Burj Khalifa

2. Shanghai Tower, Shanghai, China, 632m

Η Σαγκάη, η κινέζικη μεγαλούπολη είναι μια από τις πόλεις που έχει αλλάξει εντυπωσιακά με το πέρασμα του χρόνου και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Στην περιοχή Lujiazui, στις όχθες του ποταμού Huangpu, χτίζεται το οικονομικό κέντρο της Σαγκάης και εκεί βρίσκεται ο εντυπωσιακός Sanghai Tower. Είναι το ψηλότερο κτίριο στην Κίνα και ο ιδιαίτερος σχεδιασμός του σου κόβει την ανάσα. Έχει σπειροειδή μορφή και είναι εμφανής η εκτεταμένη χρήση μετάλλου και γυαλιού που συνδυάζονται αρμονικά.

Shanghai Tower

Πηγή φωτογραφίας: du.gensler.com/

Δείτε ακόμη τα 25 κορυφαία μνημεία στον κόσμο που πρέπει να επισκεφτείτε.

3. Abraj Al-Bait Clock Tower hotel, Mecca, Saudi Arabia,  601m

Στην Μέκκα, την ιερότερη πόλη των μουσουλμάνων έχει κατασκευαστεί το τρίτο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Το υπερύψηλο συγκρότημα χτίστηκε, αφενός για τον εκμοντερνισμό της πόλης, αλλά και για την στέγαση των πιστών που έρχονται κάθε χρόνο. Στη κορυφή του κεντρικού κτιρίου, όπου στεγάζεται το ξενοδοχείο, βρίσκεται το εμβληματικό, τεραστίων διαστάσεων ρολόι, που πλέον αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Όλο το συγκρότημα έχει θέα τη μεγάλο τζαμί της Μέκκας το Masjid al-Ḥarām, το ιερό τζαμί.

Abraj Al-Bait Clock Tower

Πηγή φωτογραφίας: cdn.protenders.com

4. One World Trade Center, New York City, USA, 541,3m

Ο εντυπωσιακός γυάλινος ουρανοξύστης του παγκόσμιου κέντρου εμπορίου 1 αποτελεί το τέταρτο ψηλότερο, ολοκληρωμένο κτίριο στο κόσμο και το ψηλότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες! Είναι ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη της Νέας Υόρκης. Αποτελεί το κύριο κτίριο του συμπλέγματος του κέντρου εμπορίου και χτίστηκε στο ίδιο σημείο, που παλιά βρισκόντουσαν οι δίδυμοι πύργοι που καταστράφηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχιτέκτονας του ουρανοξύστη είναι ο ίδιος που είχε σχεδιάσει και το Burj khalifa στο Ντουμπάι.

One World trade center

Πηγή φωτογραφίας: askideas.com

 
Advertisement

5. CTF Finance Center, Guangzhou, China, 530m

Το Guangzhou πιθανότατα δεν σας λέει κάτι και σίγουρα όχι άδικα καθώς δεν έχει την φήμη άλλων Κινέζικων πόλεων όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη ή το Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη πόλη με πολλές βιομηχανίες και ολοένα και αυξανόμενο πληθυσμό. Εκεί βρίσκεται και το πέμπτο ψηλότερο κτίριο του κόσμου, το οικονομικό κέντρο CTF. Ένας εντυπωσιακός ουρανοξύστης που με ύψος 530m θα σας κόψει την ανάσα. Μην παραλείψετε να ανεβείτε μέχρι τον 112 όροφο! Έχει υπέροχη θέα από το παρατηρητήριο εκεί ψηλά.

CTF Finance Center

Πηγή φωτογραφίας: arm2.staticflickr.com

6. Taipei 101, Taipei, Taiwan, 509m

Στην Ταϊπέι, πρωτεύουσα της Ταϊβάν μπορείτε να δείτε τον ουρανοξύστη Taipei 101, τον έκτο υψηλότερο στον κόσμο. Πήρε το όνομά του από τον αριθμό των ορόφων του και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της σύγχρονης Ασιατικής μητρόπολης. Κάποτε και συγκεκριμένα το 2004 κατέκτησε το τίτλο του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, ξεπερνώντας σε ύψος τους δίδυμους πύργους Petronas στην Κουάλα Λουμπούρ. Κράτησε δε τον τίτλο μέχρι το 2009 οπότε και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Burj Khalifa. Έτσι είναι τα πράγματα στις κατασκευές. Κάποια στιγμή, κάποιο άλλο κτίριο θα κατασκευαστεί και θα είναι ψηλότερο.

Taipei 101

Πηγή φωτογραφίας: upload.wikimedia.org

Advertisement

7. Shanghai World Financial Center, Shanghai, China, 492m

Κάποτε ήταν το ψηλότερο κτίριο στη Σαγκάη, τώρα ωστόσο βρίσκεται στη σκιά του Shanghai Tower, παρά τα 492m του. Σίγουρα όμως αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού εξαιτίας της ιδιαίτερης σχεδίασής του. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το πως κατασκευάστηκε ένα τέτοιο κτίριο με όψεις που αλλάζουν προσανατολισμό στο χώρο, όσο το ύψος μεγαλώνει! Το δε τραπεζοειδές άνοιγμα στην κορυφή, αποτελεί το διακριτικό γνώρισμα του ουρανοξύστη, ένα χαρακτηριστικό που τον έκανε διάσημο στον κόσμο. Αξίζει να αναφερθεί ότι μεταξύ 79ου και 93ου ορόφου λειτουργεί το Park Hyatt Shanghai, το δεύτερο ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο.

Shanghai world financial center

Πηγή φωτογραφίας: nomad.sleepout.com

8. International Commerce Center, Hong Kong, China, 484m

Η Κίνα έχει ακόμη έναν εκπρόσωπο στη λίστα με τα 10 ψηλότερα κτίρια στο κόσμο, αυτή τη φορά στο Xονγκ Κονγκ. To διεθνές κέντρο εμπορίου βρίσκεται στο νησί Kowloon και αποτελεί ένα πραγματικό αξιοθέατο. Ξεχωρίζει εύκολα ανάμεσα στο ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο και γεμάτο ουρανοξύστες αστικό τοπίο και προσφέρει απίστευτη θέα στον κόλπο του Χονγκ Κονγκ και στο Victoria Harbour. Παραπάνω είχα αναφερθεί στο δεύτερο ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο, το Park Hyatt Shanghai. Το ψηλότερο στο κόσμο είναι λοιπόν το Ritz-Carlton που καταλαμβάνει τους τελευταίους ορόφους του Κινέζικου ουρανοξύστη, από το 102° μέχρι και τον 118°.

International commerce center Hong kong

Πηγή φωτογραφίας: hkbcbx.com

9. Petronas Twin Towers, Kuala Lumpur, Malaysia, 451,9m

Έχοντας δει πρώτα το Burj khalifa από κοντά, πρέπει να παραδεχτώ ότι οι δίδυμοι πύργοι Petronas μου φάνηκαν πολύ μικροί, όταν τους πρωτοείδα στο ταξίδι μου στην Μαλαισία. Ωστόσο πάρα την αρχική μου εντύπωση οι δίδυμοι ουρανοξύστες είναι εξαιρετικά εντυπωσιακοί. Υπήρξαν τα ψηλότερα κτίρια στο κόσμο από το 1998 μέχρι και το 2004 οπότε και τους ξεπέρασε ο ουρανοξύστης Taipei 101. Παρόλα αυτά με ύψος 451,9m διατηρούν τον τίτλο των ψηλότερων δίδυμων κτιρίων στο κόσμο.

Petronas Towers

Advertisement

10. Nanjing Greenland Financial Complex ( Zifeng Tower ), Nanjing, China, 450m

Ο πύργος Zifeng κλείνει τη 10άδα με τους ψηλότερους ουρανοξύστες στο κόσμο, έχοντας παρόλα αυτά το καθόλου ευκαταφρόνητο ύψος των 450m. Βρίσκεται στη πόλη Nanjing της Κίνας και έχει 89 ορόφους. Διαθέτει γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχειακή μονάδα και φυσικά παρατηρητήριο ανοιχτό στο κοινό. Ο σχεδιασμός του δεν υστερεί σε τίποτα με τα παραπάνω κτίρια και χρησιμοποιεί συνδυασμό γυαλιού και μετάλλου.

Zifeng Tower

Πηγή φωτογραφίας: ngjyra.com/

Αυτοί είναι λοιπόν οι 10 ψηλότεροι ολοκληρωμένοι ουρανοξύστες στον κόσμο. Με τον καιρό κάποιοι θα βγουν από την δεκάδα και άλλοι θα πέσουν κάποιες θέσεις. Έτσι όμως έγινε και για παράδειγμα με τον πύργο Willis (παλιός πύργος Sears) στο Σικάγο, το Empire State Building και το κτίριο Chrysler στη Νέα Υόρκη. Αυτά υπήρξαν κάποτε στην κορυφή αντίστοιχων λιστών, τώρα όμως άλλα πήραν τη θέση τους. Ήδη χτίζονται τα επόμενα μεγαθήρια και αργά η γρήγορα ο πρώτος ουρανοξύστης που θα περάσει τα χίλια μέτρα ύψος θα είναι γεγονός….

 

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

Advertisement

Πηγή φωτογραφίας: Pinterest.com

 

4 thoughts on “Αυτοί είναι οι ψηλότεροι ολοκληρωμένοι ουρανοξύστες στον κόσμο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s