Τα πιο ωραία, παραδοσιακά, Πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας που αξίζει να δείτε από κοντά.

pasxalina auga

Η περίοδος του Πάσχα για τους Χριστιανούς ορθόδοξους ήρθε και γιορτάζεται με ευλάβεια. Διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα, την βδομάδα των παθών του Χριστού και οι απανταχού πιστοί ζουν το δράμα του Θεανθρώπου, πριν την κορύφωσή του την Μεγάλη Πέμπτη, με την σταύρωση και εν αναμονή για την ανάσταση του Κυρίου. Οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία και παρακολουθούν τις λειτουργίες με το ξεχωριστό τελετουργικό και τους πασχαλινούς ύμνους. Σε όλη την επικράτεια το Πάσχα γιορτάζεται με θρησκευτική κατάνυξη και σε περιοχές αναβιώνουν διάφορα Πασχαλινά έθιμα που προσφέρουν ξεχωριστό χρώμα στους εορτασμούς! Μέσα στους αιώνες αυτά τα Πασχαλινά έθιμα, κομμάτια της πλούσιας Ελληνικής παράδοσης, διατηρήθηκαν και πέρασαν από γενιά σε γενιά, μέχρι και τις μέρες μας. Ευκαιρία για ταξίδι το Πάσχα και αν βρεθείτε στα παρακάτω μέρη μην ξεχάσετε να δείτε από κοντά τα όμορφα, μοναδικά Πασχαλινά τους έθιμα. Πάμε λοιπόν να τα δούμε ένα ένα:

1. Ο ρουκετοπόλεμος στη Χίο

Στο όμορφο νησί της Χίου, το Μεγάλο Σάββατο της ανάστασης, λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά Πασχαλινά έθιμα. Ο Ρουκετοπόλεμος γίνεται στο χωριό Βροντάδο, ανάμεσα στις εκκλησίες της Παναγίας Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου, δύο εκκλησίες που βρίσκονται απέναντι η μία από την άλλη. Οι ρίζες αυτού του εθίμου γυρίζουν πίσω στην εποχή της τουρκοκρατίας, όταν σύμφωνα με την παράδοση, οι πιστοί τρόμαζαν τους Τούρκους με τις ρουκέτες, προκειμένου να τους κρατήσουν μακριά και να γιορτάσουν έτσι το Πάσχα. Χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες, που ετοιμάζουν καιρό πριν οι πιστοί των 2 «αντίπαλων στρατοπέδων», κάνουν τη νύχτα μέρα καθώς πετάνε από την μια πλευρά στην άλλη, έχοντας σαν στόχο η μία ενορία την εκκλησία της άλλης. Εντυπωσιακό έθιμο αλλά και επικίνδυνο καθώς κάθε χρόνο δεν λείπουν οι τραυματισμοί.

rouketopolemos, Chios

Πηγή φωτογραφίας: kounoupi.gr

2. Οι μπότηδες στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα αποτελεί αγαπημένο προορισμό για την περίοδο του Πάσχα και ο κόσμος κατακλύζει το όμορφο νησί το Φαιάκων. Αν ταξιδέψετε εκεί, πηγαίνετε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στην πλατεία Σπιανάδα. Καλό είναι να είστε εκεί πριν τις 10:00 για να πιάσετε θέση. Εκεί θα μπορέσετε να δείτε από κοντά το έθιμο των Μπότηδων. Μπότηδες ονομάζουν τα πήλινα κανάτια, που ξεχωρίζουν από το μικρό, στενό τους στόμιο και τις δύο λαβές, στο πλάι του αγγείου, για το κράτημα τους. Κατά τις 12:00, οι ντόπιοι βγαίνουν στα όμορφα διακοσμημένα μπαλκόνια τους και από εκεί πετάνε στο δρόμο τα πήλινα κανάτια, τα οποία είναι γεμάτα νερό. Δεμένες έχουν πάνω τους κόκκινες κορδέλες, που είναι το χρώμα της Κέρκυρας. Άλλα είναι μικρά, άλλα είναι μεγαλύτερου μεγέθους, όλα όμως προκαλούν τεράστιο θόρυβο, καθώς σπάνε και ξεσηκώνουν ντόπιους και χιλιάδες τουρίστες που παρακολουθούν το ξεχωριστό αυτό έθιμο.

kerkyra, stamnes

Πηγή φωτογραφίας: tourismchronicles.com

 

Ταξιδέψτε στην Ελλάδα με τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια

3. Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα στην Πάτμο

Στην Καινή διαθήκη, πριν το Μυστικό δείπνο, ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των 12 μαθητών του, σε μια επίδειξη ταπεινοφροσύνης. Αιώνες μετά στην Πάτμο, στο νησί της αποκάλυψης, τελείται κάθε χρόνο το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, το θρησκευτικό έθιμο της τελετής του νιπτήρος. Αποτελεί την αναπαράσταση αυτή της πράξης του Ιησού και λαμβάνει χώρα εδώ και 400 χρόνια, έχοντας τις ρίζες του στο Βυζάντιο. Μια πομπή ξεκινάει από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με κατεύθυνση την πλατεία της Πάτμου. Εκεί σε μια μεγάλη εξέδρα κάθονται 12 ιερείς, όπως και οι 12 μαθητές του Ιησού, ενώ ο ηγούμενος της μονής, που αναπαριστά τον Χριστό, παίρνει μια λεκάνη με νερό και πλένει τα πόδια τους, παράλληλα με την ανάγνωση του ιερού ευαγγελίου. Το έθιμο συγκεντρώνει πλήθος πιστών αλλά και ξένων τουριστών απ’όλο τον κόσμο.

teleti niptira Patmos

Πηγή φωτογραφίας: patmosgreece.com

4. Το κάψιμο του Ιούδα

Το «κάψιμο του Ιούδα» αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά Πασχαλινά έθιμα και αναβιώνει κάθε χρόνο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας από την Θράκη και την Μακεδονία, μέχρι την Κρήτη. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του εθίμου, ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις, αλλά κυρίαρχη θέση κατέχει το κάψιμο του ομοιώματος του Ιούδα. Η μορφή του Ιούδα αποτελεί συνώνυμο της προδοσίας στο Χριστιανισμό και μέσω της διατήρησης του παλιού αυτού Πασχαλινού εθίμου, οι πιστοί «τιμωρούν» την προδοσία του μαθητή του Χριστού. Το ομοίωμα κατασκευάζεται από ξύλα, ρούχα άχυρα και σε πολλές περιπτώσεις τοποθετούν κροτίδες στο εσωτερικό του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το έθιμο αναβιώνει την Κυριακή του Πάσχα και περιλαμβάνει την μεταφορά του ομοιώματος στους δρόμους μέχρι και το σημείο όπου τοποθετείται και παραδίδεται στις φλόγες. Ένα άκρως εντυπωσιακό έθιμο που προκαλεί τον ενθουσιασμό των παρευρισκομένων.

Kapsimo Iouda

Πηγή φωτογραφίας: argolikeseidhseis.gr

5. Οι επιτάφιοι και η περιφορά τους

Κάθε Μεγάλη Παρασκευή σε όλη την Ελλάδα γίνεται η περιφορά των επιταφίων. Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα Πασχαλινά έθιμα που μπορείτε να ζήσετε από κοντά. Κάθε ενορία το πρωί στην λειτουργία, πριν την αποκαθήλωση ετοιμάζει τον δικό της επιτάφιο, τον οποίο στολίζει με λουλούδια. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι πιστοί πηγαίνουν από εκκλησία σε εκκλησία προσκυνώντας τους επιταφίους, ενώ τα μικρά παιδιά περνάνε από κάτω για να δεχτούν την ευλογία. Αργότερα το βράδυ από κάθε εκκλησία ξεκινάει πομπή με κατεύθυνση το σημείο συνάντησης των επιταφίων. Στην πόλη μου, στα Γιάννενα, μια μεγάλη πομπή που αποτελείται από άγημα του στρατού, φιλαρμονική μπάντα, τον δεσπότη με τους ιερείς και τους πιστούς, ανηφορίζει την οδό Αβέρωφ από την μητρόπολη, μέχρι να συναντήσει τους υπόλοιπους επιταφίους των άλλων ενοριών. Εκεί συγκεντρωμένοι χιλιάδες πιστοί με λαμπάδες στα χέρια, ευλαβικά ακούνε την ανάγνωση του ευαγγελίου από τον μητροπολίτη.

Perifora epitafion

Πηγή φωτογραφίας: plomaricity.gr

6. Το ψήσιμο του αρνιού

Την Κυριακή του Πάσχα, σε όλη την Ελλάδα ψήνουν αρνί! Είτε στη σούβλα, είτε στον φούρνο, το αρνί είναι στο μενού τόσο των καλοφαγάδων όσο και όλων εκείνων που νήστευαν την περίοδο πριν το Πάσχα. Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και παλιά, παραδοσιακά έθιμα και αποτελεί μια πραγματική γιορτή. Πολλοί πηγαίνουν στα χωριά τους, όπου από κάθε αυλή ακούγονται τραγούδια και φωνές, ενώ το αρνί ψήνεται στη σούβλα, ενώ άλλοι επιλέγουν την ύπαιθρο. Ο συμβολισμός του εθίμου εμφανής. Το Πάσχα συμβολίζει για εμάς τους Χριστιανούς το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή, στην Ανάσταση και η σφαγή του αρνιού συμβολίζει την θυσία του Χριστού. Το αρνί αυτό που συμβολίζει τον Ιησού Χριστό, που ως αμνός του Θεού σηκώνει τις αμαρτίες του κόσμου.

Souvlisma arniou

Πηγή φωτογραφίας: in2life.gr

 

Κλείστε ξενοδοχεία στις καλύτερες τιμές

7. Τα αερόστατα στο Λεωνίδιο

Είναι ένα από τα Πασχαλινά έθιμα που δεν έχω καταφέρει να δω από κοντά, αν και το επιθυμώ πολύ! Στο Λεωνίδιο, την νύχτα μετά την Ανάσταση o ουρανός γεμίζει από πολύχρωμα αερόστατα, που οι πιστοί από τις 5 ενορίες έχουν φτιάξει τις προηγούμενες μέρες! Θα πρέπει να γυρίσουμε στα τέλη του 19ου αιώνα για να βρούμε τις απαρχές αυτού του ιδιαίτερα αγαπητού και φαντασμαγορικού εθίμου. Κατά πολλούς το φέρανε στην Αρκαδία, Έλληνες ναυτικοί που ήρθαν σε επαφή με παρόμοια έθιμα σε ταξίδια τους στην Ασία. Με το πέρασμα των ετών συνδυάστηκε με την ημέρα της Ανάστασης του Χριστού και έκτοτε αναβιώνει κάθε χρόνο, εντυπωσιάζοντας ντόπιους και τουρίστες που το παρακολουθούν. Φτιάχνονται από καλάμι και χαρτί, ενώ ο ζεστός αέρας από τη φωτιά που ανάβουν στην ξύλινη βάση τους, αναλαμβάνει να τα ανεβάσει όσο πιο ψηλά στον ουρανό. Υπάρχει δε έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των πιστών για το ποια ενορία θα πετάξει τα περισσότερα αερόστατα.

Aerostata leonidio

Πηγή φωτογραφίας: neolaia.gr

8. Ο «σαϊτοπόλεμος» στην Καλαμάτα

Άλλο ένα Πασχαλινό έθιμο, που αξίζει να δείτε, είναι αυτό του «σαϊτοπόλεμου», που κάθε χρόνο την Κυριακή του Πάσχα μονοπωλεί το ενδιαφέρον των κατοίκων και επισκεπτών στη Καλαμάτα. Από τα πιο παλιά Πασχαλινά έθιμα στην Μεσσηνία, ο «σαϊτοπόλεμος» λέγεται ότι έχει ρίζες στην επανάσταση του 1821. Τότε οι επαναστατημένοι Έλληνες τρόμαζαν τα άλογα του Τούρκικού ιππικού με την φλόγα που έβγαζαν, τα γεμάτα μπαρούτι, καλάμια που χρησιμοποιούσαν. Ομάδες ντόπιων, τα λεγόμενα «μπουλούκια», οργανώνονται κατασκευάζοντας τους χαρτονένιους σωλήνες, τους οποίους μετέπειτα γεμίζουν με μπαρούτι. Το Πάσχα μαζεύονται σε ανοιχτό χώρο και μια γιορτή φωτός, φλόγας και κρότων ξεκινά. Βέβαια αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο έθιμο, καθώς κάθε χρόνο δεν λείπουν οι τραυματισμοί και πολλοί είναι αυτοί που έχουν χάσει δάκτυλα από έκρηξη της «σαϊτας» στα χέρια τους.

saitopolemos

Πηγή φωτογραφίας: crashonline.gr

 

Έχουμε τόσο ωραία Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα! Όπου και αν ταξιδέψει κανείς θα βιώσει μοναδικές στιγμές γιορτάζοντας το Πάσχα! Πάρτε τους αγαπημένους σας και φύγετε στις γιορτές. Ζήστε την Μεγάλη εβδομάδα και γιορτάστε την Ανάσταση του Χριστού. Αυτή είναι η αξία εξάλλου όλων αυτών των εθίμων! Η αναβίωση τους μας προσδίδει ταυτότητα και κρατά ζωντανές τις παραδόσεις! Καλό Πάσχα!

 

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

 

2 thoughts on “Τα πιο ωραία, παραδοσιακά, Πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας που αξίζει να δείτε από κοντά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s