Η περιφορά των Επιταφίων την Μεγάλη Παρασκευή στα Γιάννενα.

Perifora Epitafion

Ημέρα πένθους η χθεσινή για τον Χριστιανισμό καθώς κορυφώθηκε το Θείο Δράμα. Η Μεγάλη Παρασκευή γιορτάστηκε από τους Χριστιανούς Ορθόδοξους σε όλη την Ελλάδα, με κατάνυξη και σεβασμό για τα Άγια Πάθη του Κυρίου. Κυρίαρχη θέση στις θρησκευτικές εκδηλώσεις κατέχει η περιφορά των Επιταφίων, που με διάφορες παραλλαγές γίνεται παντού στην Ελλάδα. Αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Πασχαλινά έθιμα της χώρας μας, που ξεκινά με τον στολισμό τους το πρωί και τελειώνει με την συνάντηση των Επιταφίων, το βράδυ! Έτσι λοιπόν και στα Γιάννενα γιορτάστηκε χθες το Θείο Δράμα, με την συμμετοχή χιλιάδων πιστών που παρακολούθησαν τη Θεία λειτουργία στις διάφορες ενορίες της πόλης. Παραδοσιακά πηγαίνω στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, όπως έκανα και χθες. Πλήθος πιστών είχαν γεμίσει ασφυκτικά την εκκλησία, ακούγοντας τους υπέροχους ύμνους, ενώ μεγάλη μερίδα κόσμου ήταν στο προαύλιο χώρο και στο δρόμο εκτός του ναού.

Perifora Epitafion

Perifora Epitafion

Perifora Epitafion

Perifora Epitafion Ο κόσμος άρχισε να εξέρχεται του ναού προκειμένου να ακολουθήσει την πομπή του Επιταφίου με κατεύθυνση το Δημαρχείο της πόλης, σημείο συνάντησης των διαφόρων ενοριών. Η μπάντα του στρατού προηγούνταν, παίζοντας πένθιμα Πασχαλινά εμβατήρια και στη συνέχεια ακολουθούσαν παιδιά με το σταυρό και τα εξαπτέρυγα, οι ψάλτες και οι επίτροποι του ναού. Στη συνέχεια, άγημα του στρατού κινούνταν παραπλεύρως του στολισμένου Επιταφίου, μπροστά από τον δεσπότη και τους ιερείς. Την πομπή έκλεινε το πλήθος πιστών που ευλαβικά κρατούσε λαμπάδες στα χέρια του.

Perifora Epitafion

Perifora Epitafion

Perifora Epitafion

Perifora Epitafion

Perifora Epitafion

Κατά τις 22:00 η πομπή της ενορίας της Μητρόπολης έφτασε στο Δημαρχείο, όπου οι Επιτάφιοι των υπολοίπων ενοριών με τους πιστούς τους περίμεναν, έχοντας καταλάβει όλο τον χώρο και το δρόμο μέχρι και το ύψος της 28ης Οκτωβρίου. Πλήθος πιστών με αναμμένες λαμπάδες στα χέρια είχε ακολουθήσει για να παραστεί στην τελετή που λαμβάνει χώρα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Η μπάντα του δήμου είχε πάρει τη θέση της σε μια εξέδρα παραπλεύρως αυτής που θα στεκόταν ο δεσπότης και οι ιερείς. Οι Επιτάφιοι ήταν όμορφα στολισμένοι, ο ένας ομορφότερος από τον άλλο. Παραδοσιακά εξάλλου, υπάρχει ένας συναγωνισμός για το ποια ενορία θα στολίσει ομορφότερα τον δικό της Επιτάφιο.

Perifora Epitafion

Perifora Epitafion

Perifora Epitafion

Perifora Epitafion

Perifora Epitafion

Οι πιστοί προσευχόμενοι, παρακολούθησαν την ανάγνωση του Αγίου Ευαγγελίου και άκουσαν με προσοχή το λόγο του Δεσπότη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο. Έναν λόγο από τον οποίο δεν έλειψαν οι αναφορές για την οικονομική κρίση της χώρας, αλλά και για το δράμα των προσφύγων! Η ευχή για καλή Ανάσταση και για αγάπη μεταξύ των ανθρώπων έκλεισε αυτήν την υπέροχη τελετή.

Perifora Epitafion

Perifora Epitafion

Perifora Epitafion

Perifora Epitafion

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

 

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s