Χριστός Ανεστη. Φωτογραφίες από την μεγαλοπρεπή Αναστάσιμη ακολουθία του Πάσχα, στα Ιωάννινα.

Anastasi ioannina

«Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασιν, ζωήν χαρισάμενος.»

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα ακούγεται μεταξύ όλων των ορθοδόξων Χριστιανών, που χθες γιόρτασαν με μεγαλοπρέπεια την Ανάσταση του Κυρίου. Τη νίκη ενάντια στο θάνατο, τη νίκη του καλού ενάντια στο κακό. Μετά την Στάυρωση ήρθε η στιγμή να εορταστεί και η Ανάσταση, εξάλλου «η Σταύρωση είναι ο μόνος δρόμος της Ανάστασης«, όπως έλεγε και ο Καζαντζάκης. Οι εκκλησίες γέμισαν σε όλη την Ελλάδα εν αναμονή της αναγγελίας του «Χριστός Ανέστη» από τους ιερείς. Η Μητρόπολη Ιωαννίνων αποτέλεσε για άλλη μια χρονιά την εκκλησία που επέλεξα για να μοιραστώ με τους δικούς μου τις μοναδικές αυτές στιγμές χαράς και ευτυχίας. Γεμάτη η εκκλησία στο εσωτερικό της, ενώ στον προαύλιο χώρο ο κόσμος αυξανόταν, όσο η ώρα πλησίαζε προς τα μεσάνυχτα. Το τελετουργικό του Μεγάλου Σαββάτου περιλαμβάνει υπέροχους ύμνους, ενώ σημαντική είναι η στιγμή που ο δεσπότης μοιράζει στους πιστούς το Άγιο Φως, που ήρθε από τα Ιεροσόλυμα. Λίγο μετά οι πιστοί άρχισαν να εξέρχονται του ναού, κρατώντας τις λευκές, εορταστικές τους, λαμπάδες με το Άγιο Φως

Anastasi ioannina

Anastasi ioannina

Anastasi ioannina

Ακολούθησαν οι ψάλτες του ναού, οι οποίοι προηγούνταν της μικρής πομπής με προορισμό τον εξώστη της εκκλησίας απ’ όπου ο δεσπότης θα εκφωνούσε το «Χριστός Ανέστη». Ακολουθούσαν 2 ιερείς κρατώντας την εικόνα της Ανάστασης του Χριστού και μετά από αυτούς ερχόταν ο Δεσπότης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος με τους υπόλοιπους ιερείς και τους πιστούς. Φορούσαν τα ανοιχτόχρωμα, εορταστικά τους άμφια σε πλήρη αντίθεση με τα σκουρόχρωμα άμφια την ημέρα της σταύρωσης. Η ώρα πλησίαζε δώδεκα και ο δεσπότης ξεκίνησε την ανάγνωση του Αγίου Ευαγγελίου, συνοδεία των Ψαλτών που έψελναν τους ύμνους. Από κάτω, πλήθος οι πιστοί, με τις λαμπάδες αναμμένες, ανέμεναν προσευχόμενοι την αναγγελία του χαρμόσυνου μηνύματος.

Anastasi ioannina

Anastasi ioannina

Anastasi ioannina

Anastasi ioannina

Anastasi ioannina

Anastasi ioannina

Η ώρα πήγε δώδεκα, η μεγάλη στιγμή για την Χριστιανοσύνη έφτασε και ο Δεσπότης άρχισε να ψέλνει το «Χριστός Ανέστη«. Τη ίδια στιγμή οι καμπάνες της εκκλησίας άρχισαν να χτυπάνε χαρμόσυνα και η μπάντα του στρατού να παίζει τον Εθνικό ύμνο. Οι πιστοί άρχισαν να ασπάζονται τους δικούς τους ανθρώπους και να εύχονται ο ένας στον άλλο. «Χριστός Ανέστη«, Αληθώς ο Κύριος», παντού οι ευχές ακούγονταν και χαρούμενα πρόσωπα μετέφεραν από στόμα σε στόμα το χαρούμενο γεγονός. Για τον Χριστιανισμό η Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι η κορυφαία στιγμή της Καινής διαθήκης, της πίστης.

Anastasi ioannina

Anastasi ioannina

Anastasi ioannina

Δείτε στο βίντεο παρακάτω τον Δεσπότη κ.κ. Μάξιμο να ψέλνει το «Χριστός Ανέστη«.

Πέρασε και αυτό το Πάσχα και οι όμορφες αναμνήσεις του θα μας δίνουν δύναμη. Μακάρι η Ανάσταση του Χριστού να δίνει χαρά και ευτυχία στις ψυχές όλων των ανθρώπων. Μακάρι η αγάπη να δώσει τη θέση της στο μίσος και να επικρατήσει ο σεβασμός μεταξύ μας. Όσο δύσκολες στιγμές και αν περνάμε πρέπει να θυμόμαστε ότι πάντα μετά από τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

 

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s