Οδηγίες και συμβουλές για το τι να προσέχετε κάνοντας τα ψώνια σας σε Ανατολίτικα παζάρια.

Khan el khalil

Αν ταξιδέψετε σε κάποια Μουσουλμανική χώρα θα τα βρείτε παντού. Είναι κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων και αποτελούν σπουδαίο τουριστικό αξιοθέατο και προορισμό! Ο λόγος φυσικά για τα Σουκ ή Bazaars τα γνωστά ανατολίτικα παζάρια. Αυτές οι υπαίθριες ή σκεπαστές αγορές σφύζουν καθημερινά από ζωή, καθώς οι έμποροι προσπαθούν να πουλήσουν την πραμάτεια τους και οι τουρίστες να βρουν μοναδικά αντικείμενα, σουβενίρ από το ταξίδι τους. Αν και παλιά αποτελούσαν τις κύριες αγορές για  τους ντόπιους, πλέον αποτελούν κύριο πόλο έλξης των τουριστών, που επιθυμούν αν βιώσουν λίγη από την μαγεία της Ανατολής. Κυρίαρχη θέση κατέχει το παζάρεμα της τιμής των προϊόντων, που αποτελεί αγαπημένη συνήθεια των εμπόρων, αλλά και πρακτική που λατρεύουν οι τουρίστες. Τι πρέπει όμως να ξέρετε πριν κάνετε τις αγορές σας? Να λοιπόν ένας πρακτικός οδηγός επιβίωσης σε Ανατολίτικα παζάρια με συμβουλές και οδηγίες για να ευχαριστηθείτε τι αγορές σας και να μην κλαίτε τα λεφτά σας.

1. Ο έμπορος θα βγει πάντα κερδισμένος.

Αυτή είναι η πρώτη βασική αρχή που πρέπει να ξέρετε. Πριν ξεκινήσετε τα παζάρια να είστε προετοιμασμένοι για ένα πράγμα, ότι δηλαδή ο έμπορος θα βγει ΠΑΝΤΑ κερδισμένος από την συναλλαγή!!! Δεν μπορείτε σε καμία περίπτωση να τον κερδίσετε!! Λογικό είναι εξάλλου. Έμπορος είναι, να βγάλει λεφτά για να ζήσει θέλει, αν ήταν να χάσει δεν θα έκανε αυτή τη δουλειά! Συνεπώς ακόμη και αν σας προσφέρει μια σημαντική μείωση στην αρχική τιμή, να ξέρετε ότι αυτός στο τέλος, θα βγάλει ένα κέρδος. Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα κάνετε μια αγορά και θα χαμογελάτε με ικανοποίηση για τις ικανότητες σας στο παζάρεμα, σκεφτείτε ποιος χαμογελάει περισσότερο.

Kapali carci

2. Πιθανότατα δεν θα αγοράσετε τίποτα.

Σε ένα Ανατολίτικο παζάρι, ο ταξιδιώτης, μπορεί να βρει πραγματικά ό,τι θέλει. Ό,τι θέλει, καθώς και πάρα πολλά προϊόντα που απλά δεν χρειάζεται. Σίγουρα ένα σουβενίρ από το ταξίδι, είναι για μένα απαραίτητο αλλά ακόμη και αυτό, γιατί να το αγοράσετε κατά πολύ ακριβότερο? Έτσι λοιπόν η πλειοψηφία των τουριστών πηγαίνει στα παζάρια απλά για να κοιτάξει, να νιώσει πώς είναι ένα Ανατολίτικο παζάρι και όχι για να αγοράσει! Είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο και οι έμποροι το γνωρίζουν καλά αυτό. Οι ντόπιοι εξάλλου αγοράζουν συνήθως από αλλού.

Egypt Souq

Tunisia souq

3. Προσοχή στο τι αγοράζετε.

Στα Ανατολίτικα παζάρια θα βρείτε αντικείμενα πραγματικά άξια αγοράς, αλλά και άλλα, τα οποία είναι φυσικά είτε απομιμήσεις, είτε χαμηλότερης ποιότητας. Ειδικά μεγάλη προσοχή σε ρούχα, τσάντες, κοσμήματα, ηλεκτρονικά και αρώματα. Πριν αγοράσετε το οτιδήποτε, πρέπει να είστε συνειδητοποιημένοι για το τι αγοράζετε. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρείτε επώνυμο δερμάτινο μπουφάν που κάνει 500 Ευρώ και να το πάρετε με 30. Αυτό θα πρέπει να σας προβληματίσει. Από την άλλη, αν ξέρετε ότι αυτό που αγοράζετε είναι απομίμησή, αλλά δεν σας ενδιαφέρει, τότε στα παζάρια θα βρείτε πραγματικούς θησαυρούς.

Tunisia souq

 

Κωνσταντινούπολη ή Κάϊρο, Σκεπαστή αγορά του Καπαλί Τσαρσί ή Σουκ του Χαν ελ Χαλίλ??  Κλείστε ξενοδοχείο τώρα!

 

4. Αγοράστε μόνο ότι πραγματικά θέλετε.

Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που επισκέφτηκα ένα Ανατολίτικο παζάρι. Εικόνες, φωνές, ήχοι, μυρουδιές, όλα γινόντουσαν ένα στο μυαλό μου και όλες οι αισθήσεις ήταν σε εγρήγορση. Δεξιά, αριστερά, μαγαζάκια μικρά, μεγάλα, σε σειρά ή άναρχα τοποθετημένα, όλα γεμάτα με διαφορά είδη από μπαχαρικά και σουβενίρ μέχρι κεντήματα και ρούχα. Είναι πραγματικά να μην ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Ωστόσο πρέπει από νωρίτερα που θα κάνετε το ταξίδι σε ένα τέτοιο προορισμό, να ξέρετε τουλάχιστον τι θα θέλατε να αγοράσετε. Κάντε μια λίστα με πράγματα που θα θέλατε να φέρετε από το ταξίδι σας και μην κοιτάτε δεξιά και αριστερά για το τι θα αγοράσετε! Είπαμε τα περισσότερα δεν τα χρειάζεστε! Μόνο έτσι θα εξασφαλίσετε ότι δεν θα ξοδέψετε τα λεφτά σας κάνοντας περιττές αγορές.

Doha souq

Kapali carci

Διαβάστε ακόμη: «10 λόγοι για να ταξιδέψετε στην ονειρική Κωνσταντινούπολη ( όπως έκανα και εγώ )»

5. Η αρχική τιμή είναι κατά πολύ πιο ανεβασμένη από την πραγματική αξία.

Έστω ότι βρήκατε κάτι που σας αρέσει. Η τιμή που θα σας δώσει ο έμπορος, να ξέρετε ότι είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική του. Τα προϊόντα είναι υπερεκτιμημένα. Όχι μόνο από την πραγματική αξία του αντικειμένου, αλλά και από αυτή που θα βρίσκατε για το ίδιο προϊόν σε κατάστημα εκτός του παζαριού! Αυτό είναι λογικό αν σκεφτείτε τα ενοίκια που πληρώνουν οι έμποροι σε ένα παζάρι και τα οποία είναι πολύ υψηλά. Είναι επίσης ένα τουριστικό αξιοθέατο, φτιαγμένο για τους τουρίστες που θέλουν να βιώσουν λίγη από τη μαγεία της Ανατολής και ακριβώς αυτή η μαγεία κοστίζει ακριβότερα. Είναι σαν να πίνετε ένα καφέ στο κέντρο του Παρισιού, αντί να τον πίνετε σε ένα συνοικιακό καφενείο. Η τιμολόγηση είναι διαφορετική.

Dubai souq

6. Δείξτε αποφασιστικότητα.

Είπαμε ότι οι έμποροι γνωρίζουν καλά ότι η πλειοψηφία των τουριστών, θα επισκεφτεί ένα παζάρι μόνο και μόνο για την εμπειρία, για να δει από κοντά ένα ακόμη τουριστικό αξιοθέατο. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουν, ότι κατά πάσα πιθανότητα, το ενδιαφέρον σας για ένα αντικείμενο, είναι καθαρά ψεύτικο. Ότι δηλαδή δεν ψάχνετε να αγοράσετε κάτι! Δεν θα ενδιαφερθούν λοιπόν ούτε να σας το πουλήσουν, ούτε και να κάνουν παζάρια για να νιώσετε εσείς αυτή την εμπειρία. Ωστόσο αν σας ενδιαφέρει κάτι, δείξτε ότι είστε αποφασισμένος να το πάρετε, στην τιμή βέβαια που επιθυμείτε. Η αποφασιστικότητά σας είναι αυτή που θα τους κάνει να μειώσουν τις τιμές.

khan el khalil

 


Advertisement

 

7. Ορίστε την τιμή που σας ικανοποιεί.

Πριν αγοράσετε κάτι και αφού κάνετε κάποια έρευνα αγοράς σε αρκετά από τα καταστήματα του παζαριού, ορίστε ποια τιμή σας ικανοποιεί. Ποιο είναι αυτό το ποσό που είστε διατεθειμένοι να δώσετε, αναλογικά με την αξία που εσείς δίνετε στο προϊόν. Τσάμπα δεν θα το πάρετε με τίποτα, ούτε σε τιμή που ο έμπορος δε θα βγάλει έστω κάποιο μικρό κέρδος. Έχοντας ορίσει μια τιμή, ξεκινήστε πάντα από μια αρκετά μικρότερη, έτσι ώστε να την ανεβάσετε μέσω του παζαρέματος, σε αυτή που αποφασίσατε. Το ίδιο κάνει και ο έμπορος. Έχει το προϊόν σε μια αρκετά υψηλή τιμή και σταδιακά μέσω του παζαριού, τη ρίχνει τόσο, μέχρι να τον συμφέρει να το πουλήσει.

Doxa souq

8. Κάντε παζάρια.

Ανατολίτικο παζάρι χωρίς παζάρεμα των τιμών δεν υπάρχει. Το ξέρουν και οι ίδιοι οι έμποροι και το επιθυμούν. Είναι κομμάτι της κουλτούρας και της ιδιοσυγκρασίας τους. Θέλουν ο πελάτης να διαπραγματευτεί την τιμή και να «παίξει» το παιχνίδι τους, προσπαθώντας να αγοράσει το προϊόν τους φτηνότερα. Ένα απλό «είναι πολύ ακριβό» από την πλευρά σας, είναι ότι ακριβώς επιζητούν προκειμένου να ξεκινήσει το παιχνίδι. Και έτσι πρέπει να το δείτε, σαν ένα όμορφο παιχνίδι, όπου καλείστε να δοκιμάσετε τις διαπραγματευτικές σας ικανότητες ενάντια σε ανθρώπους, που είναι κατά πολύ καλύτεροι σε αυτό. Συνεπώς κάντε παζάρια και χτυπήστε τη τιμή.

Kapali carci

9. Αγοράστε το προϊόν αν πετύχετε την τιμή που θέλετε.

Στην αρχή του παζαρέματος, ο έμπορος θα σας πει μια τιμή. Φυσικά θα αρνηθείτε ευγενικά και τότε θα σας προτείνει μια καλύτερη. Μπορείτε να αρνηθείτε ξανά και τότε θα σας πει να προτείνετε εσείς μια τιμή. Θα αντιπροτείνετε μια κατά πολύ χαμηλότερη. Θα αρνηθεί με τη σειρά του και κάπως έτσι θα συνεχιστεί το παζάρεμα. Τότε εσείς μπορείτε να κάνετε πως φεύγετε και αν το ενδιαφέρον σας για την αγορά είναι ισχυρό, να είστε σίγουροι ότι θα σας φωνάξει με μια καλύτερη τιμή. Αλλιώς απλά φύγετε, γιατί δεν ενδιαφέρεται να σας το πουλήσει. Αυτό μπορεί να γίνει αρκετές φορές. Μην δείξετε θυμό και χάσετε την ψυχραιμία σας. Ωστόσο, εάν σας καλέσει πίσω προσφέροντας σας την τιμή που εσείς ζητήσατε, τότε το ευγενικό είναι να αγοράσετε το προϊόν. Είναι πολύ προσβλητικό να αρνηθείτε την αγορά ή να επιδιώξετε περαιτέρω μείωση της τιμής, από τη στιγμή που ο έμπορος θα έχει συμφωνήσει στο ποσό που εσείς επιλέξατε.

Kapali carci

 

Advertisement

Τώρα γνωρίζετε τι να κάνετε όταν βρεθείτε για αγορές σε ένα Ανατολίτικο Bazaar. Μη φοβηθείτε λοιπόν τα παζάρια και μη διστάσετε να χαθείτε στους, γεμάτους μαγαζάκια, διαδρόμους τους. Χαρείτε τις διακοπές σας, γνωρίστε την ξένη κουλτούρα και νιώστε την μαγεία της Ανατολής, που τα Σουκ σας προσφέρουν. Αν βρείτε και κάτι που να σας αρέσει τότε απλά κάντε παζάρια για την τιμή του! Τώρα ξέρετε πώς!!!

 

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s