Αεροπορικές τραγωδίες- αεροπλάνα πέφτουν συνέχεια, θα είναι τα αεροπορικά ταξίδια ασφαλή ξανά?

Boeing 777 Egyptair

Παλιότερα, έπρεπε να ταξιδέψει κανείς εβδομάδες με άλογο ή με άμαξα, για να φτάσει στο προορισμό του. Παλιότερα, έπρεπε κανείς να πλέει για ένα μήνα ή και παραπάνω, για να κάνει τον διάπλου του Ατλαντικού ωκεανού. Ακόμη και σήμερα, χρειάζεται κανείς πολλές ώρες με τρένο ή με λεωφορείο, για να διασχίσει την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Ωστόσο, το να ταξιδεύεις με ένα αεροπλάνο είναι απολύτως διαφορετικό…. Μπορείς να πετάξεις μεταξύ δύο διαφορετικών ηπείρων μέσα σε κάποιες ώρες και να φτάσεις, σε σχεδόν κάθε προορισμό, εύκολα και ξεκούραστα. Πραγματικά, τα αεροπλάνα έχουν αλλάξει τον τρόπο που ταξιδεύουμε, τον τρόπο που κινούμαστε.

Παρόλα αυτά, τα αεροπλάνα πέφτουν, εξακολουθούν να πέφτουν από τον ουρανό και προκαλούν ανησυχία μεταξύ των ταξιδιωτών. Στο μεταξύ, το αεροπλάνο, θεωρείται το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς. Περισσότερο ρίσκο έχει το ταξίδι με μοτοσυκλέτα ή με αυτοκίνητο, απ’ότι με το αεροπλάνο. Επίσης, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν στην άσφαλτο κάθε χρόνο, απ’ ότι αυτοί που εμπλέκονται σε αεροπορικά ατυχήματα. Οι παραπάνω ανησυχίες, σχετικά με την ασφάλεια των αεροπορικών ταξιδιών, έχουν να κάνουν με τις περιορισμένες πιθανότητες επιβίωσης μετά από μια πτώση αεροπλάνου. Για να λέμε την αλήθεια, δεν υπάρχουν και πάρα πολλά μεγάλα αεροπορικά ατυχήματα, που να έχουμε ακούσει και που δεν ήταν θανατηφόρα.

Τα περασμένα 2 χρόνια είναι ιδιαίτερα μεγάλος ο αριθμός αεροπλάνων που έπεσαν και εκατοντάδες οι άνθρωποι που χάθηκαν. Σήμερα, άλλη μία πτώση αεροπλάνου συνέβη, όταν ένα Airbus A 320 των Αιγυπτιακών αερογραμμών χάθηκε από το ραντάρ. Τα τελευταία νέα αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί προσωπικά αντικείμενα και κομμάτια από το αεροπλάνο στη θάλασσα χιλιόμετρα μακριά από την Αλεξάνδρεια. Ακόμη μια τραγωδία, μία από τις πολλές. Θέλετε να αρχίσουμε το μέτρημα? Από το 2014 αυτές είναι οι μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες:

2014

  • Malaysia Airlines Flight 370, 8 Μαρτίου, από Κουάλα Λουμπούρ προς Πεκίνο, ένα Boeing 777 εξαφανίστηκε από το ραντάρ. 227 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος νεκροί.
  • Malaysia Airlines Flight 17, 17 Ιουλίου, από Άμστερνταμ προς Κουάλα Λουμπούρ, ένα Boeing 777 καταρρίφθηκε πάνω από την Ουκρανία, 283επιβάτες και 15 μέλη πληρώματος νεκροί.
  • Air Algérie Flight 5017, 24 Ιουλίου, από Μπουρκίνα Φάσο προς Αλγέρι, ένα McDonnell Douglas MD-83 έπεσε στη έρημο του Μάλι, 110 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος νεκροί.
  • Indonesia AirAsia Flight 8501, 28 Δεκεμβρίου, από Σουραμπάγια, Ινδονησία προς Σιγκαπούρη, ένα Airbus A320 έπεσε στο Βόρνεο, 155 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος νεκροί.
Boeing 777, Malaysian

Πηγή φωτογραφίας: upload.wikimedia.org

2015

  •  Germanwings Flight 9525, 24 Μαρτίου, από Βαρκελώνη προς Ντίσελντορφ, ένα Airbus A320 έπεσε στη Γαλλία μετά από ηθελημένη κίνηση του πιλότου, 144 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος νεκροί.
  • Metrojet Flight 9268, 31 Οκτωβρίου, Από Σαρμ ελ Σέιχ προς Αγία Πετρούπολη, ένα Airbus A321 εξερράγη από έκρηξη βόμβας, 224 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος νεκροί.

2016

  • Flydubai Flight 981, 19 Μαρτίου, από Ντουμπάι προς Ροστόφ, ένα Boeing 737-800 έπεσε κατά την προσγείωση σε άσχημε καιρικές συνθήκες, 55 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος νεκροί.
  • EgyptAir Flight 804, 19 Μαϊου, από Παρίσι προς Κάϊρο, ένα Airbus A320 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ πετώντας πάνω από την Μεσόγειο θάλασσα. 56 επιβάτες και 10 μέλη πληρώματος θεωρούνται νεκροί.

Φωτογραφία του εξαφανισμένου αεροπλάνου

A 320 Egypt air

Πηγή φωτογραφίας: bbc.co.uk

Φανταστείτε τώρα πώς όλα αυτά αποτελούν τις μεγάλες αεροπορικές τραγωδίες. Υπάρχουν πολλές άλλες με μικρό αριθμό θυμάτων και ευτυχώς κάποια μικρά ατυχήματα, όπου όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος επέζησαν, έστω και με τραυματισμούς. Παρόλα αυτά, μιλάμε ακόμη για περισσότερους από 1257 ανθρώπους που πέθαναν….

Συνεπώς, γιατί τα αεροπλάνα πέφτουν??

Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Είτε έχουν να κάνουν με κάποια βλάβη στην κατασκευή των διάφορων τμημάτων του αεροσκάφους, είτε με κάποιο λάθος που έκανε ο πιλότος. Και στις 2 περιπτώσεις, οι επιβάτες μπορούν μόνο να ελπίζουν, ότι κάποιοι άλλοι κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Από την μια πλευρά, οι άνθρωποι θέλουν αν πιστεύουν ότι οι κατασκευάστριες εταιρίες κατασκευάζουν τα αεροπλάνα ακολουθώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και από την άλλη, ότι οι αεροπορικές εταιρίες προσλαμβάνουν, εκπαιδεύουν και δοκιμάζουν τους πιλότους τους με τέτοιο τρόπο που μειώνει την ανάμειξη του ανθρώπινου παράγοντα σε ένα ατύχημα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, ένας ακόμη λόγος έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής. Η τρομοκρατία… Η τρομοκρατία γίνεται σιγά σιγά κομμάτι της καθημερινότητας μας, καθώς έχουν συμβεί πολλές επιθέσεις. Επιπλέον, εκτός από τους δυστυχείς που σκοτώθηκαν, όλοι οι υπόλοιποι αρχίζουν να υποφέρουν από το πιο επικίνδυνο συναίσθημα. Tον φόβο.

Fear

Πηγή φωτογραφίας: thinklink.com

Μια τρομοκρατική ενέργεια, αποτελεί στην σκέψη μας, την πρώτη αιτία ενός αεροπορικού δυστυχήματος, ακόμη και εάν τελικά δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν. Ζούμε σε ένα κόσμο, που ο φόβος έχει αρχίσει να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο και κανείς δεν ξέρει, αυτή η κατάσταση τι θα φέρει! Τα μέσα ενημέρωσης, περισσότερο από τον καθένα, έχουν την τάση να παρουσιάζουν τις ειδήσεις χωρίς, κάποιες φορές, να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα των γεγονότων. Και ο φόβος εξαπλώνεται… Αλλά αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς φόβο στις καρδιές μας. Όλες αυτές οι επιθέσεις, ο τρόπος που αυτές παρουσιάζονται από τα μέσα ενημέρωσης, θέλουν να προκαλέσουν περισσότερο φόβο ανάμεσα μας. Και με τον φόβο θα γίνουμε διστακτικοί στο να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο, αύριο με ένα αυτοκίνητο και ποιος ξέρει, ίσως κάποια στιγμή αργότερα μπορεί να φοβόμαστε να βγούμε και από τα σπίτια μας. Αυτό που ξέρω είναι, ότι μετά από ένα συμβάν που αφορά αεροπορική τραγωδία, όλοι μιλούν είτε για τρομοκρατία, είτε για την απόφασή τους να σταματήσουν να πετάνε, τουλάχιστον για λίγο.

Advertisement

Η πρόοδος στα ταξίδια, που η αεροπλοΐα κατάφερε τις περασμένες δεκαετίες, έχει χτυπηθεί σοβαρά και οι άνθρωποι αναζητούν την ασφάλεια που κάποτε τα αεροπλάνα προσέφεραν. Όσο για εμένα, δε θα φοβηθώ. Όποτε χρειαστεί να ταξιδέψω με αεροπλάνο, θα το κάνω. Και αυτό γιατί σέβομαι και αγαπώ την τεχνολογία, εμπιστεύομαι όλους αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται, για να κατασκευάσουν ασφαλέστερα αεροπλάνα και γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η τρομοκρατία δεν οδηγεί πουθενά. Πέρα από αυτό, πιστεύω ότι το μόνο που χρειαζόμαστε είναι απλά καλή τύχη, με την έννοια της απουσίας άσχημων συγκυριών.

Συνεχίστε να ταξιδεύετε, συνεχίστε να πετάτε…

 

 

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

 

Πηγή φωτογραφίας: egyptianstreets.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s