Θαυμάζοντας την υπέροχη θέα της Λισαβόνας, από την βάση του γιγάντιου αγάλματος του Βασιλιά Χριστού.

Lisavona

Δεν υπάρχει καλύτερη θέα της Λισαβόνας! Ήμουν απόλυτος και φυσικά είχα τις φωτογραφίες μου για αποδείξεις. Κάπως έτσι έπεισα και έναν φίλο μου να την επισκεφτεί, αφήνοντας για χάρη της, ένα δεκαήμερο στην Βαρκελώνη. Και πραγματικά η θέα είναι απίστευτη, είναι μοναδική. Άλλα ας τα πάρουμε από την αρχή. Επισκέφτηκα τη Λισαβόνα το Νοέμβριο του 2008 και αμέσως γοητεύτηκα από την ομορφιά, τα μνημεία και την απίστευτη αρχιτεκτονική. Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Τάγου, η Λισαβόνα, εύκολα θα αγαπηθεί από τον τουρίστα που επιθυμεί να επισκεφτεί, έναν όχι και τόσο συνηθισμένο προορισμό. Στη απέναντι όχθη, ξεχωρίζει από μακριά το γιγάντιο άγαλμα του Χριστού Βασιλιά (Cristo Rei) και όπως θα καταλάβατε, από εκείνη την πλευρά μπορεί κανείς να δει την ομορφότερη πανοραμική θέα της πόλης.

Lisavona

Το άγαλμα ξεκίνησε να χτίζεται στην περιοχή Almada και η ομοιότητα του με το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή, στο λόφο Κορκοβάντο στο Ρίο ντε Τζανέϊρο, είναι εμφανής. Πράγματι, το άγαλμα στην Βραζιλία αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης κατά την επίσκεψη του καρδινάλιου της Λισαβόνας στο Ρίο το 1934. Η κατασκευή του εκφράζει την ευγνωμοσύνη των Πορτογάλων προς το Θεό, που γλύτωσαν τα δεινά του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Με ύψος 100 μέτρα ( 82 μέτρα η βάση και 28 μέτρα το άγαλμα ) διακρίνεται από μακριά, έτσι όπως είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου, στη συνοικία Almada, στην νότια όχθη του ποταμού Τάγου.

Εύκολα μπορεί να πάει κανείς εκεί. Είτε με αυτοκίνητο ή λεωφορείο, μέσω της μεγάλης κρεμαστής γέφυρας της 25ης Απριλίου, είτε με το πλοιάριο που συνδέει τις δυο όχθες του ποταμού! Αυτή την διαδρομή επέλεξα και εγώ. Όχι πολύ μακριά από την Praca do comercio, την κεντρική πλατεία, βρίσκεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Cais do sodre, απ’όπου υπάρχει τακτική σύνδεση με το σταθμό Cacilhas στην Almada. Το εισιτήριο κοστίζει μόλις 1,20 Ευρώ. Από εκείνο το σημείο με λεωφορείο θα φτάσετε σύντομα στο μνημείο του Βασιλιά Χριστού.

Lisavona ferry

Lisavona ferry

Τα δρομολόγια είναι συχνά και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, τόσο τουριστών, όσο και ντόπιων που μένουν στην Almada. Από το καραβάκι η θέα της Λισαβόνας είναι ονειρική και προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο για να θαυμάσετε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Χωρίς να έχω περάσει από την γέφυρα, θεωρώ ότι το να χρησιμοποιήσετε το πλοιάριο ως μέσο για να πάτε στην απέναντι όχθη, είναι η καλύτερη επιλογή για να απολαύσετε την πόλη. Η διαδρομή ήταν πολύ ευχάριστη και παρά το σχετικά δυνατό αεράκι, σύντομα φτάσαμε απέναντι στην Almada.

Lisavona

Το λεωφορείο που πήρα, με άφησε έξω από την πύλη του θρησκευτικού συγκροτήματος, μέρος του οποίου αποτελεί και το άγαλμα του Ιησού. Οι κύριες εγκαταστάσεις αποτελούνται από ένα ιδιαίτερα κομψό κτίριο που περιέχει γραφεία, εστιατόριο και παρεκκλήσι. Βγαίνοντας από την άλλη πλευρά αμέσως θα αντικρίσετε το τεράστιο άγαλμα! Η βάση, που φτάνει τα 82 μέτρα σε ύψος, αποτελείται από 4 κολώνες που σχηματίζουν 4 αψίδες και πάνω σε αυτές υπάρχει μια επίπεδη βάση, η οποία και υποστηρίζει το άγαλμα . Στο εσωτερικό της βάσης υπάρχει ανελκυστήρας που θα σας πάει μέχρι την κορυφή, καθώς και 2 παρεκκλήσια. Είτε το κοιτάξετε από μακριά, είτε από τη βάση του, το άγαλμα του Βασιλιά Χριστού είναι εντυπωσιακό. Χτισμένο από τσιμέντο, στέκεται με ανοιχτά τα χέρια προς την Λισαβόνα, σαν σε μια κίνηση να την αγκαλιάσει. Κοιτώντας το με δέος, η ομοιότητα του με το άγαλμα του Ιησού στο Ρίο, ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή.

Lisavona

Lisavona

Lisavona

Lisavona

Από το παρατηρητήριο, στα πόδια του αγάλματος, φαινόταν όλη η Λισαβόνα. Δεν υπάρχει καλύτερο σημείο για να δείτε όλη την πόλη από άκρη σε άκρη, όπως αυτή απλώνεται στις όχθες του Τάγου. Το μέγεθος της δεν ήταν εμφανές, όταν έκανα τις χαλαρές βόλτες, στα όμορφα διακοσμημένα, πεζοδρόμια στο Rossio. Εντύπωση δε, μου προκάλεσε και το μεγάλο πλάτος του ποταμού Τάγου, λίγο πριν την εκβολή του στο Ατλαντικό ωκεανό. Η γέφυρα της 25ης Απριλίου, τώρα φαίνονταν πιο κοντά από τις άλλες φορές και μου θύμισε έντονα την γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τη βοήθεια του τηλεφακού μου, τα οχήματα που κινούνταν πάνω στη γέφυρα, ήταν τώρα ευδιάκριτα. Δεν ξέρω για σας, αλλά η γεωγραφία της περιοχής και η μεγάλη γέφυρα, ήρθε στο νου μου χρόνια αργότερα, όταν επισκέφτηκα την Κωσταντινούπολη και πέρασα πάνω από τη κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου.

Ψάξτε για ξενοδοχεία στις καλύτερες τιμές εδώ

Lisavona

Lisavona

Lisavona

Άρχισα να τραβώ φωτογραφίες, χρησιμοποιώντας τον τηλεφακό και ένα, ένα τα σπουδαία αξιοθέατα της Λισαβόνας, «αποτυπωνόταν» στην κάρτα μνήμης της μηχανής. Το λιμάνι τη πόλης, που αποτελούσε από παλιά ορμητήριο των Πορτογάλων θαλασσοπόρων, φιλοξενούσε ένα τεράστιο κρουαζερόπλοιο, γεμάτο τουρίστες.

Lisavona

Η κεντρική πλατεία της πόλης, η λεγόμενη Praca do comercio ( πλατεία εμπορίου ) φαινόταν στα δεξιά μου, με την αψίδα Rua Augusta να διακρίνεται σχετικά εύκολα. Στο πιο πίσω, η γραφική συνοικία της Αλφάμα με το Πάνθεον, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και στο βάθος η γέφυρα του Βάσκο ντα Γκάμα, η μεγαλύτερη της Ευρώπης.

Lisavona

Στα αριστερά μου διακρίνονταν τρία από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. Το μοναστήρι των Ιερονυμιτών, με τις περίτεχνες προσόψεις και το εντυπωσιακό εσωτερικό προαύλιο, φιλοξενεί τους βασιλικούς ταφούς, καθώς και τους τάφους του εξερευνητή Βάσκο ντα Γκάμα και του σπουδαίου ποιητή Καμόες.

Lisavona

Ο περίφημος Πύργος του Μπελέμ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο την εποχή των ανακαλύψεων, ως οχυρωματικό έργο υψηλής σημασίας.

Lisavona

Το μνημείο των ανακαλύψεων, που φτιάχτηκε προς τιμή του Ερρίκου του θαλασσοπόρου. Με σχέδιο που θυμίζει πλοίο, αποτελεί ένα κόσμημα για τη Λισαβόνα και εντυπωσιάζει με το πλήθος των μορφών, που γλύπτες δημιούργησαν. Θαλασσοπόροι, εξερευνητές, επιστήμονες, όλοι όσοι συνέδεσαν το όνομά τους με την εποχή των ανακαλύψεων.

Lisavona

Η γέφυρα της 25ης Απριλίου, μια κρεμαστή γέφυρα, παρόμοιας κατασκευή με την Golden Gate στη Καλιφόρνια, που ενώνει τον πλατύ ποταμό Τάγο και στέκει εντυπωσιακή πάνω από τα νερά του. Η ομοιότητα δεν είναι τυχαία καθώς και στις 2 περιπτώσεις η κατασκευάστρια εταιρία ήταν η ίδια.

Lisavona

Lisavona

Πιο όμορφη πανοραμική θέα δεν θα μπορούσα να έχω! Πράγμα που μου επιβεβαίωσε και ο φίλος μου, που έλεγα παραπάνω, όταν επέστρεψε από το ταξίδι του! Είχε πάει και αυτός στο ίδιο μέρος και είχε μαγευτεί από την μοναδική θέα. Τώρα που γράφω αυτό το άρθρο και κοιτάω τις φωτογραφίες, νοερά ταξιδεύω ξανά στη Λισαβόνα. Και αν πέρασαν από τότε 8 χρόνια, οι φωτογραφίες μου προκαλούν ακόμη την ίδια εντύπωση…

Advertisement

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s