Τι καλύτερο το Δεκαπενταύγουστο, από μια εκδρομή στη Σαμαρίνα Γρεβενών, για το πανηγύρι της Παναγιάς.

Samarina

Ο Δεκαπενταύγουστος έρχεται και πάντα τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα! Τι εννοώ? Από την μία αποτελεί μια περίοδο που οι περισσότεροι βρίσκονται σε διακοπές, από την άλλη οι σκέψεις ότι το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του πληθαίνουν. Αν δεν πάτε για μπανάκι σε κάποια παραλία επιλέξτε βουνό! Ο Δεκαπενταύγουστος γιορτάζεται με δεκάδες πανηγύρια στην Ελληνική ύπαιθρο και δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από ένα ταξιδάκι στην «Ωραία» Σαμαρίνα! Μακριά από τη ζέστη του καλοκαιριού, ψηλά στο βουνό και κοντά στον καθαρό αέρα, η Σαμαρίνα σε καλεί για ένα πανηγύρι αξέχαστο!

Η Σαμαρίνα

52 χιλιόμετρα από τα Γρεβενα, πάνω στις πλαγιές του όρους Σμόλικα, βρίσκεται το φημισμένο χωριό της Σαμαρίνας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια με μεγάλη και σημαντική ιστορία στον Ελλαδικό χώρο. Μέσα σε αυτά τα χρόνια η Σαμαρίνα αναπτύχθηκε και αποτέλεσε μια ιδιαίτερα δραστήρια κοινότητα με έντονη παρουσία στην περιοχή, στους απελευθερωτικούς αγώνες, αλλά και σε τομείς όπως το εμπόριο, η βιοτεχνία, η κατεργασία μαλλιού και οι παραδοσιακές τέχνες. Το χειμώνα ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι του χωριού! Το καλοκαίρι όμως, η Σαμαρίνα σφύζει από ζωή, καθώς χιλιάδες Σαμαριναίοι ανεβαίνουν στο χωριό, ανταμώνοντας μεταξύ τους μετά το χειμώνα. Μάλιστα το δεκαήμερο από τις 1ο Αυγούστου ως τις 20, πάνω από 10 με 15 χιλιάδες κόσμου, δίνουν μια έντονη παρουσία στο γιορτινό χωριό.

Samarina

Samarina

Samarina

Samarina

Η Σαμαρίνα των Βλάχων

Φημισμένο και χιλιοτραγουδισμένο το χωριό των Βλάχων, μια που λίγο πολύ, σε όλους είναι γνωστό το παραδοσιακό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας». Μεγάλη η ιστορία τους, καθώς οι Βλάχοι είχαν έντονη παρουσία τους απελευθερωτικούς αγώνες, συμμετέχοντας τόσο στην επανάσταση του 1821, στην έξοδο του Μεσολογγίου, στον Μακεδονικό αγώνα, αλλά και στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Πολλές οι προσωπικότητες που διακρίθηκαν, όπως ο νεομάρτυρας Άγιος Δημήτριος ο Σαμαριναίος, ο Γιάννης Πρίφτης, τα Παιδιά της Σαμαρίνας, από τους ήρωες του Μεσολογγίου, ο καπετάν Αρκούδας και άλλοι, όλοι δίνοντας τις περισσότερες φορές και την ίδια τους της ζωή για την πατρίδα. Κατεξοχήν κτηνοτροφικό χωριό, από παλιά ανέβαιναν με τα κοπάδια τους από το ζεστό κάμπο όπου και έμεναν, ψηλά στο βουνό για να περάσουν το καλοκαίρι. Όταν τα πρώτα κρύα ερχόντουσαν, πάλι κατέβαιναν στα χειμαδιά για να περάσουν τον χειμώνα.

Samarina

Samarina

Samarina

Εσείς τι προτιμάτε? Βουνό ή θάλασσα??

Η Σαμαρίνα της φύσης και του βουνού

Χτισμένη σε υψόμετρο 1650 μέτρων, πάνω στην οροσειρά της Πίνδου, στα σύνορα της Ηπείρου και της Μακεδονίας, βρίσκεται η Σαμαρίνα. Θεωρείται το ψηλότερο χωριό, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων! Η φύση που την περιβάλει είναι απλά πανέμορφη. Η πλούσια βλάστηση και τα καταπράσινα δάση που καλύπτουν τον ορεινό όγκο, συνδυάζονται με τη έντονη ύπαρξη του υγρού στοιχείου, δημιουργώντας ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Πεύκα και ρόμπολα, οξιές και πυξάρια, ποτάμια και καταρράκτες συνθέτουν ένα τοπίο που γοητεύει τον ταξιδιώτη και μαγεύει τον φυσιολάτρη. Η «Ωραία» Σαμαρίνα αποτελεί ορμητήριο για πολλές εκδρομές που μπορείτε να κάνετε στο βουνό, απολαμβάνοντας τον καθαρό αέρα. Εκδρομές με αυτοκίνητο, όπως για παράδειγμα στον φημισμένο προστατευόμενο, εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα, που βρίσκεται εκεί κοντά και που αξίζει να τον επισκεφτείτε. Εκδρομές και με τα πόδια, ανεβαίνοντας μέχρι και τις κορυφές του Σμόλικα στα 2637 μέτρα, αλλά και πιο κοντινές στο δάσος γύρω από το χωριό, στον προφήτη Ηλία, μέχρι και τα φημισμένα μοναστήρια της Αγίας Παρασκευής και του Σωτήρος.

Samarina

Samarina

Samarina

Samarina

Η Σαμαρίνα της Παναγιάς

Η εκκλησία της Παναγίας κατέχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των Σαμαριναίων και στην ιστορία του χωριού. Η «Μεγάλη Παναγιά», όπως λέγεται για να ξεχωρίζει από τη δεύτερη, μικρότερη εκκλησία του χωριού, χτίστηκε το 1812 και αποτελεί κύριο αξιοθέατο. Εσωτερικά είναι όμορφα διακοσμημένη από σπάνιες αγιογραφίες Σαμαριναίων αγιογράφων, που διακρίνονται για την λεπτομέρεια και τα χρώματά τους! Το δε τέμπλο του ναού είναι κάτι το μοναδικό, αποτελώντας χαρακτηριστικό δείγμα ξυλογλυπτικής! Η εκκλησία της «Μεγάλης Παναγιάς» είναι πασίγνωστη και για ένα ακόμη χαρακτηριστικό! Εξωτερικά του ναού, πάνω από την κόγχη του ιερού, στέκεται αγέρωχο στον χρόνο ένα τεράστιο πεύκο! Το υπεραιωνόβιο δέντρο φύτρωσε πάνω στην πετρόχτιστη στέγη και οι ρίζες του χάνονται μέσα στους μεγάλους τοίχους της εκκλησίας. Χιλιάδες κόσμου έρχονται να θαυμάζουν αυτό το ξεχωριστό φαινόμενο και να βγάλουν φωτογραφίες πίσω από το ιερό! Στον προαύλιο χώρο βρίσκεται και το παλιό σχολείο του χωριού που πλέον, χωρίς μαθητές, εξυπηρετεί ανάγκες και δρώμενα του πολιτιστικού συλλόγου.

Samarina

Samarina

Samarina

Samarina

Advertisement

Samarina

Samarina

Samarina

Διαβάστε επίσης τι πράγματα να πάρετε μαζί στις διακοπές σας σε camping.

Η Σαμαρίνα του πανηγυριού

Το Δεκαπενταύγουστο η Σαμαρίνα γιορτάζει! Το τριήμερο 15-16-17 γιορτάζεται η «Μεγάλη Παναγιά» και χιλιάδες κόσμου έρχονται στο χωριό. Μετά τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου, κάθε οικογένεια μαζεύεται σε σπίτια και αυλές και ψήνει τον παραδοσιακό οβελία, ακριβώς όπως και το Πάσχα. Τη δε επόμενη μέρα, μεγάλος χορός στήνεται στο προαύλιο της εκκλησίας, ο λεγόμενος Τσιάτσος, παλιός παραδοσιακός χορός που κρατάει αιώνες τώρα! Άντρες και γυναίκες χωριστά, σχηματίζουν 2 μεγάλους ομόκεντρους κύκλους και χορεύουν σε αργό ρυθμό, ενώ παράλληλα τραγουδάνε το τραγούδι του Τσιάτσου. Στον εσωτερικό κύκλο χορεύουν οι άντρες και στον εξωτερικό οι γυναίκες. Πρώτα χορεύουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι γέροντες του χωριού και στο τέλος οι νεώτεροι! Η παράδοση καλά κρατεί στην Σαμαρίνα. Οι εκδηλώσεις και τα παραδοσιακά έθιμα συνεχίζονται αργότερα και στην πλατεία του χωριού, στο «Χάνι», όπου χορευτικά συγκροτήματα χορεύουν βλάχικους χορούς. Κάθε μέρα βέβαια είναι ένα μεγάλο πανηγύρι, καθώς οργανοπαίχτες παίζουν όλη μέρα για τον κόσμο που γλεντά και χορεύει.

Samarina

Samarina

Samarina

Samarina

Διαβάστε επίσης ποιοι είναι οι καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα

Η Σαμαρίνα του καλού φαγητού

Όποιος έχει ταξιδέψει Σαμαρίνα, έχει να λέει για το καλό φαγητό. Το χωριό προσφέρεται για καλοφαγάδες και οι επιλογές είναι πάμπολλες. Τα ψητά κρέατα κυριαρχούν και το κρασί ρέει άφθονο στα ποτήρια τους. Ψητό αρνί, προβατίνα, κοκορέτσι, κεμπάπ, είναι λίγες μόνο από τις επιλογές για καλό φαγητό! Τα κρέατα είναι υψηλής ποιότητας και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού όλα προέρχονται από ντόπιους κτηνοτρόφους! Στην πλατεία του χωριού περιμετρικά βρίσκονται δεκάδες ταβέρνες, που από νωρίς το απόγευμα ανάβουν τις σούβλες τους! Μια υπέροχη μυρουδιά φαγητού υπάρχει στην ατμόσφαιρα και η όρεξη είναι σίγουρο ότι δεν σταματά ποτέ! Να πάτε όμως από νωρίς για να πιάσετε τραπέζι! Είπαμε 10-15 χιλιάδες κόσμου πηγαίνουν στο πανηγύρι!!

Samarina

Πηγή φωτογραφίας: oraiasamarina.gr

Samarina

Που θα μείνετε:

Που θα φάτε:

  • Ταβέρνα «Σαμαρίνα» Α/φοί Παρλίτση
  • Ταβέρνα ο «Γέρο Σμόλικας» Α/φοί Αβέλα
  • Ταβέρνα η «Ωραία Σαμαρίνα» Μιχάλης Πάσχος
  • Ταβέρνα ο «Μπαρμπαμιχάλης» Σωτήριος Χώτος
  • Ταβέρνα «Σμόλικας» Ανθούλης Γεώργιος

Που θα διασκεδάσετε:

  • Bar «Mantzato»

 

Είτε ταξιδέψετε για πολλές μέρες, είτε πάτε αυθημερόν να είστε σίγουροι ότι η Σαμαρίνα θα σας γοητεύσει. Εκεί ψηλά στα 1650 μέτρα οι ρυθμοί της ζωής κυλούν διαφορετικά. Το Δεκαπενταύγουστο χαρείτε το πανηγύρι και χορέψτε με την καρδιά σας. Αισθανθείτε τον καθαρό αέρα, γευτείτε τα νόστιμα ψητά κρέατα, δροσιστείτε με το δροσερό νερό και γίνεται ένα με την υπέροχη φύση. Φεύγοντας να είστε σίγουροι ότι οι αναμνήσεις θα μείνουν ζωντανές και ο Δεκαπενταύγουστος θα είναι πλέον για εσάς ξεχωριστός….

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

6 thoughts on “Τι καλύτερο το Δεκαπενταύγουστο, από μια εκδρομή στη Σαμαρίνα Γρεβενών, για το πανηγύρι της Παναγιάς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s