Η «πέτρα του Ρωμιού», μια βραχώδης παραλία, άγριας ομορφιάς κοντά στην Πάφο,

Petra tou Romiou

Σε όποιο τουριστικό οδηγό και αν κοιτάξετε θα τη βρείτε! Είναι ένα από αυτά τα αξιοθέατα που φιγουράρουν σε λίστες του τύπου: «Τι να δείτε επισκεπτόμενοι την Κύπρο». Και όχι άδικα! Είναι τέτοια η φυσική ομορφιά της, ομορφιά που συνδυάζει το σκληρό, άγριο τοπίο με την υπέροχη γαλάζια θάλασσα, που δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Όσοι την έχουν επισκεφτεί, το πιθανότερο είναι ότι έφυγαν εντυπωσιασμένοι, οι υπόλοιποι….. Για τους υπόλοιπους λοιπόν και όχι μόνο, ιδού η υπέροχη παραλία της «Πέτρας του Ρωμιού».

Η τοποθεσία της Πέτρας του Ρωμιού δεν είναι πολύ μακριά από την πόλη της Πάφου. Για την ακρίβεια είναι μόλις 25,7 χιλιόμετρα. Από την Πάφο παίρνετε τον νέο αυτοκινητόδρομο Α6 και ταξιδεύετε προς την Λεμεσό. Κάποια στιγμή και αφού δείτε τη σχετική σήμανση, θα στρίψετε στον κόμβο που θα σας οδηγήσει στο παλιό αυτοκινητόδρομο. Από εκεί η «Πέτρα του Ρωμιού» είναι κοντά.

Στα αριστερά σας, ερχόμενοι από Πάφο, θα βρείτε ένα μεγάλο parking, καθώς και ένα μαγαζί για φαγητό, ποτό και φυσικά διάφορα τουριστικά αντικείμενα. Το πάρκινγκ είναι δωρεάν και λογικά, δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε ένα σημείο να παρκάρετε. Όταν φτάσαμε εμείς, βρήκαμε να παρκάρουμε αμέσως, παρά τα πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Είπαμε, η «Πέτρα του Ρωμιού», αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.

Petra tou Romiou

Petra tou Romiou

Θα δείτε ίσως αρκετό κόσμο να περνάει τον παλιό αυτοκινητόδρομο, για να φτάσει στην άλλη πλευρά του δρόμου. όπου βρίσκεται η παραλία! Δεν υπάρχει ωστόσο λόγος για να κάνετε κάτι τέτοιο, μια που υπάρχει υπόγεια διάβαση για αυτόν ακριβώς το λόγο!! Μπροστά από το τουριστικό κατάστημα, υπάρχει κλιμακοστάσιο που θα σας κατεβάσει σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό του αυτοκινητοδρόμου. Λίγο μετά μια εσοχή στο τοίχο θα προβάλει, ένα στενό τούνελ που θα σας περάσει στην άλλη πλευρά.

Στην Πάφο ταξίδεψα με Raynair! Δείτε πώς να κάνετε online check in εδώ

Petra tou Romiou

Petra tou Romiou

Κοιτώντας από την είσοδό του, θα δείτε στο βάθος φως να ξεπροβάλει και Τη σκιά άλλων τουριστών που θα εισέρχονται από την απέναντι πλευρά! Προχωρήστε και σιγά σιγά το φως θα πάρει σχήμα και θα γίνει εικόνα! Η εικόνα της ακτής, του ουρανού και της γαλάζιας θάλασσας!

Petra tou Romiou

Petra tou Romiou

Η παραλία της «Πέτρας του Ρωμιού» ανοίγεται μπροστά σας.

Petra tou Romiou

Petra tou Romiou

Δύο είναι οι μύθοι που σχετίζονται με την «Πέτρα του Ρωμιού». Ο πρώτος, που έχει να κάνει και με την ονομασία της, σχετίζεται με τον Διγενή Ακρίτα. Τον Βασίλειο Διγενή Ακρίτα, τον ήρωα των ακριτικών τραγουδιών και βασικό πρωταγωνιστή του έπους του Διγενή. Χρονικά ο μύθος τοποθετείται στον 7°-10° αιώνα, στα χρόνια των Αραβικών επιδρομών στην μεγαλόνησο. Σύμφωνα με το παραπάνω μύθο, ο αγαπητός, θρυλικός, Βυζαντινός φρουρός των συνόρων, απέτρεψε στη περιοχή αυτή μια εισβολή των Αράβων. Λέγεται, ότι πιάστηκε με το ένα χέρι του από τα βουνά της Κερύνειας, σχηματίζοντας έτσι το όρος «Πενταδάκτυλο», με τις πέντε χαρακτηριστικές βουνοκορφές του. Την ίδια στιγμή με το άλλο του χέρι άδραξε έναν γιγαντιαίο βράχο και με την υπεράνθρωπη δύναμη του, τον εκσφενδόνισε στη θάλασσα εναντίον των Σαρακηνών, που προσπαθούσαν να δέσουν τα πλοία τους στην ακτή.

Ο δεύτερος μύθος σχετίζεται με τη θεά της ομορφιάς και του έρωτα, τη θεά Αφροδίτη. Σύμφωνα με τη αρχαία μυθολογία, στην παραλία της «Πέτρας του Ρωμιού», γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη, η οποία και αναδύθηκε από τα αφρισμένα κύματα της θάλασσας. Πολλές λοιπόν φορές, μπορείτε να ακούσετε να ονομάζουν την περιοχή αυτή και βράχο ή ακτή της Αφροδίτης. Λένε μάλιστα ότι τα βράχια αποτελούν τμήμα του όστρακου που μετέφερε τη θεά!

Η παραλία είναι πανέμορφη, σίγουρα από τις ωραιότερες της Κύπρου. Το άγριο, βραχώδες ανάγλυφο της ακτογραμμής ενώνεται με την θάλασσα, με τρόπο μοναδικό και δημιουργεί ένα τοπίο, σπάνιας ομορφιάς. Άγονο και πετρώδες το έδαφος, ξηρό και άνυδρο, μόνο λίγα ποώδη φυτά και θάμνοι επιβιώνουν! Και όμως, από όποιο σημείο και αν αγναντέψεις την περιοχή, θα την ερωτευθείς, θα μαγευτείς, από το μεγαλείο τη φύσης σε αυτή τη μορφή της.

Petra tou Romiou

Διαβάστε επίσης: Χριστιανισμός και Ισλάμ σε μια φωτογραφία, στη Λεμεσσό της Κύπρου.

Petra tou Romiou

Petra tou Romiou

Petra tou Romiou

Και εκεί στα δεξιά όπως κοιτάς ο «Βράχος της Αφροδίτης», η «Πέτρα του Ρωμιού», ο τεράστιος βράχος που στέκεται ακίνητος στο χρόνο. Εκεί στα όρια της ακτής με τη θάλασσα, να δέχεται το ασταμάτητο χτύπημα των κυμάτων. Γύρω του, μικρότεροι βραχώδεις σχηματισμοί συμπληρώνουν την μαγική εικόνα ενός, πραγματικά μοναδικού, φυσικού τοπίου, εξαιρετικού κάλλους και σπάνιας ομορφιάς. Μου θύμισε σε ένα βαθμό την υπέροχη παραλία των Καβαλικευτών στη Λευκάδα! Ομορφιά που όλη η Κύπρος, απλόχερα έχει προικιστεί από τη φύση.

Petra tou Romiou

Κλείστε φθηνά καταλύματα στην Κύπρο εδώ

Petra tou Romiou

Ο κόσμος όταν επισκέφτηκα ήταν πολύς, αν και μέσα Οκτωβρίου. Δεν μου έκανε ωστόσο εντύπωση, καθώς ο υπέροχος καιρός της Κύπρου, προσφέρεται για διακοπές όλο το χρόνο. Όλοι τραβούσαν φωτογραφίες, βίντεο και κάποιοι από αυτούς κάνανε και μια βουτιά, στα δροσερά νερά. Είδα και κάποια μεμονωμένα άτομα να σκαρφαλώνουν πάνω στο βράχο. Αν και λόγω χρόνου δεν το τόλμησα, μου δόθηκε η εντύπωση ότι η ανάβαση πάνω του δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο ή απαιτητικό. Ωστόσο δεν το προτείνω, ειδικά αν δεν φοράτε καλά παπούτσια και δεν είστε εξοικειωμένοι στην ορειβασία και σε παρόμοιου είδους αναβάσεις. Αν πάντως ανεβείτε, μπορεί να είστε τυχεροί και να δείτε κάποια από τις σαύρες του είδους Cypriota Curcutius, για τους ντόπιους Αρκοκουρκούτα, που ευδοκιμεί στην περιοχή! Θα τις καταλάβετε από το μαύρο χρώμα του κεφαλιού και τη διχαλωτή απόληξη της ουράς τους.

 

Petra tou Romiou

Petra tou Romiou

Petra tou Romiou

Μάθετε ακόμη πώς μπορείτε να κάνετε φθηνές, οικονομικές διακοπές

Petra tou Romiou

Λείες, πλακέ πέτρες αποτελούν την παραλία από την αριστερή μεριά του βράχου, ενώ από τη δεξιά η ακτή είναι ως επί το πλείστων αμμώδης. Ότι πρέπει δηλαδή για ηλιοθεραπεία και χαλάρωση, κάτω από το δυνατό Κυπριακό ήλιο. Σε κάποια σημεία, εκεί που οι πλαγιές του βουνού φτάνουν στο ύψος της ακτής, διάφοροι τουρίστες σχημάτιζαν με τις πλακέ πέτρες, καρδιές με τα αρχικά τους. Δεκάδες καρδιές κάλυπταν τις πλαγιές, μια πράξη αγάπης μεταξύ των ερωτευμένων, μια ανάμνηση από το ταξίδι τους, που θα μείνει, όπως και η αγάπη του ζευγαριού, ζωντανή στο χρόνο, τέλος ένας φόρος τιμής στη θεά Αφροδίτη, που αναδύθηκε σύμφωνα με τη μυθολογία στην ίδια ακτή.

Petra tou Romiou

Petra tou Romiou

Φεύγοντας με κατεύθυνση τη Λεμεσό, δεν μπορούσα να μη σταματήσω σε ένα άνοιγμα του δρόμου, σε μικρή απόσταση από την «Πέτρα του Ρωμιού». Η θέα ήταν τρομερή και πραγματικά σε άφηνε άφωνο. Όλη η ομορφιά της περιοχής ανοίγονταν μπροστά μου και στο βάθος ο Βράχος φαινόταν τώρα αισθητά μικρότερος, λιγότερος απειλητικός. Σε ένα τέτοιο τόπο που ο ήλιος, η θάλασσα, η γη μπλέκουν με τους μύθους και τις παραδόσεις δεν μπορεί παρά το αποτέλεσμα να είναι υπέροχο. Προικισμένος τόπος η Κύπρος σκέφτηκα, προικισμένος και πολύπαθος….

Petra tou Romiou

 

Advertisement

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s