Φωτογραφίες από την κορυφή του πύργου του Καϊρου, από εκεί όπου η πρωτεύουσα της Αιγύπτου φαντάζει μαγική.

thea apo Cairo tower

Ήταν μόλις η δεύτερη μέρα μου στη χώρα των Φαραώ. Είχε προηγηθεί το ταξίδι από την Αθήνα προς το Κάϊρο, μια μέρα νωρίτερα! Το πρόγραμμα του γκρουπ τηρούταν με ευλάβεια και η κούραση είχε αρχίσει να εμφανίζεται στα πρόσωπά μας. Είχε φτάσει ήδη απόγευμα, όταν ο ξεναγός μας άφησε ελεύθερους να κάνουμε ό,τι θέλαμε ο καθένας. Μέχρι τότε είχαμε ήδη επισκεφτεί το περίφημο Αιγυπτιακό μουσείο, θαυμάσαμε από κοντά τις πυραμίδες και κάναμε τα ψώνια μας στο ξακουστό Ανατολίτικο παζάρι του Χαν ελ Χαλίλι. Πολλοί επέλεξαν και γύρισαν στο ξενοδοχείο μας, στην περιοχή Al Doqqi, στην δυτική όχθη της αχανούς πρωτεύουσας, για μένα όμως η μέρα είχε και συνέχεια. Θα πήγαινα να ανέβω στη κορυφή του Πύργου του Καϊρου, για να θαυμάσω την πόλη, καθώς ο ζωοδότης ήλιος των Αιγυπτίων θα έδυε.

Ο πύργος του Καϊρου, είναι ένα από τα πιο γνωστά και ιδιαίτερα δημοφιλή μοντέρνα, τουριστικά αξιοθέατα! Σίγουρα δεν έχει τη λάμψη και την ιστορική αξία των Πυραμίδων, ωστόσο αποτελεί το καλύτερο σημείο για να δείτε την πόλη από ψηλά! Ξεκίνησε να χτίζεται στο 1954 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε 7 χρόνια αργότερα. Ο τσιμεντένιος πύργος στέκει σε ύψος 187 μέτρων και αποτελεί το ψηλότερο κτίριο στην Αίγυπτο, ξεπερνώντας και την μεγάλη πυραμίδα στη Γκίζα με τα 138,8 μέτρα της.

thea apo Cairo tower

Έργο του Αιγύπτιου αρχιτέκτονα Naoum Shebib ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό του σχέδιο. Θυμίζει το λουλούδι του λωτού, ιερό σύμβολο του Νείλου, σύμβολο γονιμότητας για τους αρχαίους Αιγυπτίους. Ο πύργος στέκει επιβλητικός μέσα στο αχανές, αστικό τοπίο του Καϊρου και είναι ορατός και από τις δύο όχθες του ποταμού. Ψηλότερος από κάθε άλλο κτίριο ξεχωρίζει αμέσως, όπως σιωπηλά διαγράφεται στο φόντο.Nile, Cairo, Egypt

Κατασκευάστηκε στο μικρό νησάκι Γκεζίρα, που βρίσκεται ανάμεσα από τη δυτική και ανατολική όχθη του Νείλου στο κέντρο του Καϊρου, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Ζάμαλεκ. Είναι πολύ κοντά στο Αιγυπτιακό μουσείο και στην πλατεία Ταχρίρ, όσο και στα περισσότερα από τα ξενοδοχεία του κέντρου, όπου συνήθως καταλύουν τα τουριστικά γκρουπ.

Από το παζάρι Χαν ελ Χαλίλι πήρα ταξί το οποίο και με άφησε δίπλα στο Αιγυπτιακό μουσείο. Από εκεί πέρασα την περίφημη γέφυρα Kasr al Nile και συνέχισα στη οδό Ταχρίρ, όπου βρίσκεται και το κτίριο της όπερας του Καϊρου. Συνεχίζοντας, έστριψα στη οδό Gezira λίγο μετά τον κυκλικό κόμβο πριν τη γέφυρα. Η διαδρομή δεν είναι μεγάλη και προτείνω ανεπιφύλακτα να την κάνετε με τα πόδια! Είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, καθώς περπατάτε σε φαρδιά πεζοδρόμια, ανάμεσα στη πλούσια βλάστηση και το πάρκο Al Horreya και σας προσφέρει μια όμορφη ευκαιρία να γνωρίσετε το νησάκι Γκεζίρα και να δείτε το Νείλο. Εκτός από την όπερα, σε κοντινή απόσταση είναι και το μουσείο μοντέρνας Αιγυπτιακής τέχνης, που αν έχετε χρόνο αξίζει μια επίσκεψη.

Cairo park

Cairo park

Φτάνοντας μπροστά στο πύργο, δεν μπορεί κανείς παρά να μείνει εντυπωσιασμένος! Τόσο από την αρχιτεκτονική του πύργου, όσο και από το ύψος του! Η είσοδος στη βάση του κτιρίου ήταν μεγαλοπρεπής και συνάμα λιτή με το τσιμέντο να συνδυάζεται άψογα με τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες! Πάνω από την κύρια είσοδο το μεταλλικό άγαλμα ενός αετού, το έμβλημα της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας, ο θυρεός της. Από τη βάση του πύργου ένας ανελκυστήρας αναλαμβάνει να σας ανεβάσει, είτε σε κάποιο από τα τρία εστιατόρια, ένα από αυτά μάλιστα περιστρέφεται μέσα σε περίπου 70 λεπτά 360 μοίρες ( όπως στον πύργο του ΟΤΕ  στη Θεσσαλονίκη), είτε στο εξωτερικό παρατηρητήριο! Προσωπικά επέλεξα να ανέβω στο εξωτερικό παρατηρητήριο μια που είναι στο ψηλότερο σημείο του Πύργου. Όσο για την τιμή, αυτή είναι για τους ξένους 70 Αιγυπτιακές λίρες, λίγο παραπάνω από 7 ευρώ και για τους Αιγύπτιους 20 λίρες.

thea apo Cairo tower

thea apo Cairo tower

thea apo Cairo tower

Φτάνοντας στη κορυφή, ένα ζεστό αεράκι με χτύπησε, θυμίζοντάς μου ότι τελικά δεν είναι καλή ιδέα να πηγαίνει κανείς στην Αίγυπτο αρχές Ιουλίου. Ωστόσο η υπέροχη πανοραμική θέα, γρήγορα με απορρόφησε, κάνοντας με να ξεχάσω τη ζέστη και την υγρασία. Κάνοντας μια γρήγορη βόλτα γύρω – γύρω από την κορυφή, η εικόνα του Καϊρου, που απλωνόταν μπροστά μου, ήταν σαγηνευτική. Ο Νείλος, ο θεός ποταμός των Αιγυπτίων φανέρωνε τώρα το μεγάλος πλάτος του, δικαιολογώντας την φήμη του, ως ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς του αρχαίου κόσμου. Οι μεγάλες γέφυρες της πόλης που συνέδεαν τις 2 όχθες του φαινόταν και αυτές, έτσι όπως ήταν στη σειρά χτισμένες, γεμάτες αυτοκίνητα και πεζούς. Η κίνηση στους δρόμους του Καϊρου, είναι μια πραγματική εμπειρία ζωής. Το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, σε συνάρτηση με την έλλειψη φαναριών και τη γρήγορη οδήγηση των ντόπιων, κάνει ένα απλό πέρασμα του δρόμου να φαντάζει πραγματικός άθλος.

thea apo Cairo tower

thea apo Cairo tower

Advertisement

thea apo Cairo tower

thea apo Cairo tower

Η ατμόσφαιρα, μέχρι τον ορίζοντα, ήταν μουντή, ένας συνδυασμός νέφους, σκόνης από την έρημο, που με την υγρασία της περιοχής δημιουργούσε μια αίσθηση αποπνικτική. Η ορατότητα επηρεαζόταν άμεσα από το νέφος και περιοριζόταν αισθητά, καθώς το μάτι μου ατένιζε τον ορίζοντα. Μέχρι το σημείο όπου έφτανε το βλέμμα μου και επέτρεπε η χαμηλή ορατότητα έβλεπα, κτίρια και σπίτια, πολυκατοικίες και ξενοδοχεία. Το Κάϊρο είναι χαοτικό! Μια τεράστια μεγαλούπολη, όπου πάνω από 20 εκατομμύρια κόσμου ( συμπεριλαμβανομένης της μητροπολιτικής περιοχής), ζουν συνωστισμένοι. Το Κάϊρο δεν είναι απλά τα μεγάλα, εντυπωσιακά, ακριβά ξενοδοχεία εκατέρωθεν των όχθων του Νείλου.

thea apo Cairo tower

thea apo Cairo tower

Αυτά είναι τα πρώτα που ξεχωρίζουν και δίνουν μια εικόνα ωραιοποιημένη, την εικόνα μια τουριστικής μεγαλούπολης. Ωστόσο, όσο το βλέμμα σας κοιτάζει προς τον ορίζοντα, φαίνεται και η ασχήμια της πόλης. Γκρίζα συγκροτήματα κατοικιών και φτωχογειτονιές σχηματίζουν τα προάστια της πόλης. Αυτά είναι η άλλη όψη της νομίσματος, η άλλη πλευρά της ζωής στο Κάϊρο! Εκεί στις φτωχογειτονιές το γκρίζο κυριαρχεί και καλύπτει τις παλιές κατοικίες που φθείρονται στο χρόνο, όπως οι πυραμίδες, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα. Αν και κοντινή η απόσταση, τα μεγαλοπρεπή ταφικά μνημεία των Φαραώ, δεν ήταν τελείως ορατά. Μόνο το περίγραμμά τους σχηματίζονταν, αχνό στον ορίζοντα και μετά από έντονη προσπάθεια να τις διακρίνω.

Για ξενοδοχεία και καταλύματα στο Κάϊρο δείτε εδώ

thea apo Cairo tower

thea apo Cairo tower

thea apo Cairo tower

Και μιναρέδες από τζαμιά, πολλοί μιναρέδες, διάσπαρτα ξεφύτρωναν σε όποιο σημείο και αν κοιτούσα, δικαιολογώντας την ονομασία που έχει δοθεί στο Κάϊρο. Η πόλη των χιλίων μιναρέδων. Καθώς ο ήλιος δύει πάνω από τη γη του Νείλου, η εικόνα είναι εντυπωσιακή, σχεδόν απόκοσμη. Το φωτεινό ουράνιο σώμα ακτινοβολεί και η αντανάκλαση από το νέφος και τη σκόνη δημιουργεί, έντονη αντηλιά. Ο θεός ήλιος δύει προς τη μεριά των Πυραμίδων ολοκληρώνοντας το ταξίδι του για άλλη μια μέρα. Οι συμβολισμοί στην Αιγυπτιακή μυθολογία, ο θάνατος και η αναγέννηση, έρχονται στο νου, καθώς από το πύργο ψηλά βλέπω τον ηλιακό δίσκο του Θεού Ρα να χάνεται πίσω από τα ψηλά κτίρια, πίσω από την σκόνη της ερήμου.

thea apo Cairo tower

thea apo Cairo tower

Advertisement

Σιγά σιγά καθώς το σκοτάδι καλύπτει το Κάϊρο, τα φώτα ανάβουν και η πόλη αποχτά άλλη εικόνα, μια εικόνα πιο ελκυστική αν θέλετε. Δεν θα μπορούσα να φύγω από την κορυφή του πύργου, χωρίς να τραβήξω κάποιες νυχτερινές λήψεις! Το φωταγωγημένο κέντρο, έσφυζε από ζωή και πολύχρωμα καραβάκια, κέντρισαν το ενδιαφέρον μου, καθώς κάνανε βόλτες στο Νείλο αδιάκοπα, πηγαίνοντας πάνω κάτω, στον φαρδύ ποταμό. Τα αυτοκίνητα συνέχισαν την αέναη, στα μάτια μου, κίνηση τους, δημιουργώντας εφέ με υπέροχες κόκκινες και άσπρες γραμμές στις φωτογραφίες μου.

thea apo Cairo tower

thea apo Cairo tower

thea apo Cairo tower

thea apo Cairo tower

thea apo Cairo tower

Η νύχτα πέφτει και παρά το γεγονός ότι ο πύργος μένει ανοιχτός μέχρι αργά, είχε έρθει η ώρα μου να φύγω! Γοητευμένος από τις εικόνες που γέμισαν τον μυαλό μου, το αίσθημα του ύπνου κυριάρχησε πάνω μου! Η επόμενη μέρα είχε εκδρομή στην Ελληνιστική Αλεξάνδρεια και η συνέχεια του ταξιδιού μου στην Αίγυπτο αναμενόταν εντυπωσιακή.

 

Advertisement

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s