Η Καστοριά και η όμορφη λίμνη της, σε άσπρο-μαύρο μετά από μια σύντομη εκδρομή την 28η Οκτωβρίου.

Kastoria

Μου αρέσουν πολύ οι μικρές εξορμήσεις! Σίγουρα δεν έχουν τη χάρη των πολυήμερων διακοπών, αλλά μέσα στη σύντομη χρονική τους διάρκεια, κρύβουν όμορφες στιγμές και αναμνήσεις, οι οποίες πολλές φορές διατηρούνται πιο ζωντανές. Ειδικά ο χειμώνας προσφέρεται για τέτοιου είδους ημερήσιες εκδρομές, οι οποίες είναι ικανές να μας ξεκουράσουν και να δώσουν χρώμα στη γεμάτη από ρουτίνα ζωή μας. Έτσι και εγώ δεν έχασα την ευκαιρία, όταν αυτή μου παρουσιάστηκε την Παρασκευή στις 28 Οκτωβρίου και ξέφυγα από τη καθημερινότητα μου, κάνοντας μια σύντομη βόλτα μέχρι την όμορφη Καστοριά και την υπέροχη λίμνη της, τη λίμνη Ορεστιάδα. Δυστυχώς δεν μπορούσα να εκμεταλλευτώ όλο το τριήμερο, καθώς ακόμη και να είχα ελεύθερο χρόνο οι πληρότητες των δωματίων στη Καστοριά έφταναν το 96% για την περίοδο της Εθνικής εορτής. Βλέπετε η Καστοριά αποτελεί κορυφαίο προορισμό και μια βόλτα μέχρι εκεί θα σας πείσει.

Διαβάστε ακόμη ποιοι προορισμοί είχαν πληρότητες ρεκόρ το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Η Καστοριά, όπως και η πόλη μου τα Γιάννενα, θεωρούνται και όχι άδικα, δύο από τις ομορφότερες πόλεις στην Ελλάδα. Δυο μικρές επαρχιακές πόλεις, με έντονο το υγρό στοιχείο, που απλόχερα η φύση τις έχει προικίσει. Ποια είναι ομορφότερη?? Αυτό δεν μπορώ να σας το πω εγώ! Και οι δυο πόλεις με τις λίμνες τους έχουν τη χάρη τους και τις ξεχωριστές ομορφιές τους! Ένα πράγμα πάντως είναι σίγουρο. Η λίμνη της Καστοριάς είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος.

Με 28,5 περίπου χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Ορεστιάδα είναι η 8η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα με 9η να ακολουθεί, την λίμνη Παμβώτιδα. Η δε πόλη της Καστοριάς είναι χτισμένη σε μια χερσόνησο που εισέρχεται στη λίμνη, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα όμορφη και γραφική. Αυτή την πόλη και αυτή τη λίμνη λοιπόν θα έβλεπα από κοντά, έχοντας λίγες μόνο ώρες στη διάθεσή μου. Το ταξίδι μέχρι την Καστοριά ήταν ξεκούραστο και σύντομο, μια που τόσο η Εγνατία οδός όσο και ο συνδετικός αυτοκινητόδρομος, προσφέρουν άνεση και ασφάλεια. Λίγες ώρες μπροστά μας, οπότε γρήγορα παρκάραμε και ξεκινήσαμε τη βόλτα μας.

Από το πάρκο της Ολυμπιακής φλόγας, όπου παρκάραμε, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, αν δεν έχετε και εσείς πολλές ώρες διαθέσιμες, είναι να ακολουθήσετε τον παραλίμνιο δρόμο! Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για μια σύντομη γνωριμία με την πόλη. Από το σημείο εκεί, περπατώντας παράλληλα στη λεωφόρο των κύκνων, έχετε μια όμορφη θέα της νότιας πλευράς της Καστοριάς και της πλούσιας πανίδας της λίμνης. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από το πλήθος των πουλιών που κατοικούν στη λίμνη! Και αναφέρομαι μόνο για το κομμάτι μπροστά στο κέντρο της πόλης. Περιμετρικά της λίμνης, μακριά από τους ανθρώπους, η πανίδα είναι ακόμη πιο πλούσια! Kastoria

Kastoria

Αν μη τι άλλο αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι τα νερά της λίμνης είναι πολύ καθαρά, πράγμα που το επιβεβαίωσε και ένας φίλος μου που διαμένει στη Καστοριά, όταν μου μίλησε για το βιολογικό καθαρισμό που υπάρχει. Δυστυχώς στα Γιάννενα, δεν ακολουθούμε το παράδειγμα της Καστοριάς και απόδειξή για αυτό είναι τόσο τα ιδιαίτερα μολυσμένα νερά, παρά την ύπαρξη βιολογικού καθαρισμού, όσο και η φτωχή σχετικά πανίδα. Ο παραλίμνιος περίπατος θα σας χαρίσει όμορφες στιγμές χαλάρωσης δίπλα στη λίμνη. Εικόνες φυσικής ομορφιάς θα εναλλάσσονται, καθώς περπατάτε, κάνοντας σας να νομίζετε ότι είστε έξω στη φύση, μακριά από το επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον.

Κλείστε ξενοδοχεία στην Καστοριά εδώ

Kastoria

Kastoria

Κύκνοι, πάπιες, χήνες, γλάροι και άλλα υδρόβια πτηνά, κατοικούν στη λίμνη και την αναδεικνύουν με την παρουσία τους. Τα πουλιά κολυμπούσαν στο πλάι μας και μας ακολουθούσαν, αν και δυστυχώς δεν είχαμε κάτι να τα ταΐσουμε. Δίπλα τους μικρές ψαρόβαρκες ήταν δεμένες και πιο δίπλα μέσα στα ψηλά καλάμια, φαίνονταν οι τεχνητές ξύλινες φωλιές των πουλιών. Πολλά από τα υδρόβια πουλιά είναι φερτά στην Καστοριά και μέσα στο πέρασμα των ετών προσαρμόστηκαν στο νέο τους περιβάλλον και έκτοτε πολλαπλασιάζονται, αποτελώντας αν θέλετε και τις μασκότ της πόλης. Οι κύκνοι είναι εντυπωσιακοί και μας πλησίαζαν πολύ κοντά, δείχνοντας το πόσο εξοικειωμένοι είναι με τους ανθρώπους. Το ίδιο και οι χήνες, με το ιδιαίτερο περπάτημα τους, ανέβαιναν στο πεζοδρόμιο και περπατούσαν ανάμεσά μας.

Kastoria

Kastoria

Kastoria

Kastoria

 

Αρκετοί τουρίστες τάιζαν τα πουλιά ρίχνοντας τους κομματάκια από ψωμί ή κάποιο κουλούρι και αυτά αμέσως ερχότανε από μακριά για να φάνε. Μάχες γίνονταν μεταξύ τους για το ποιο θα προλάβει να φάει πρώτο. Σε πολλές περιπτώσεις τσιμπούσε το ένα το άλλο για να τα καταφέρει. Οι κύκνοι μεγαλοπρεπείς ξεχώριζαν ανάμεσα σε πάπιες, χήνες και άλλα υδρόβια πουλιά.

Kastoria

Kastoria

Kastoria

Ο κόσμος αρκετός, αν και οι περισσότεροι είχαν καταλήξει μετά το πέρας της παρέλασης, σε κάποια από τις καφετέριες ή σε κάποιο εστιατόριο για φαγητό. Περπατούσαν στο παραλίμνιο δρόμο, αψηφώντας το ιδιαίτερα τσουχτερό κρύο. Η πόλη της Καστοριάς μπροστά μας είχε φορέσει και αυτή τα φθινοπωρινά της χρώματα. Τα σκούρα, γκρίζα κτίρια και οι πολυκατοικίες, χτισμένα αμφιθεατρικά κατά μήκος της όχθης, βλέπανε προς τη λίμνη! Ακολουθούσαν το μοτίβο του σκούρου ουρανού και του άσχημου καιρού. Ο ουρανός, αν και συννεφιασμένος, άνοιγε σε κάποια σημεία για να μας δείξει λίγο από τον φθινοπωρινό ήλιο. Έχει τη δική της ομορφιά η Καστοριά σκέφτηκα, ομορφιά σίγουρα διαφορετική από αυτή που έχει την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, οπότε και η φύση, τα χρώματα την αναδεικνύουν. Δεν μπορώ να πω πότε είναι ομορφότερη. Κάθε εποχή έχει και να προσφέρει κάτι διαφορετικό! Σίγουρα πάντως ο χειμώνας και το κρύο ταιριάζει στην πόλη.

Kastoria

Kastoria

Kastoria

Kastoria

Kastoria

Διαβάστε επίσης ποια είναι τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας

Kastoria

Περπατώντας σιγά σιγά, απολαμβάνοντας τη βόλτα μας, καλύψαμε ένα μεγάλο κομμάτι του παραλίμνιου περιπάτου και φτάσαμε στη περιοχή Ντολτσό, όπου και καθίσαμε για φαγητό. Σε όλο το μήκος του περιπάτου υπάρχουν καφετέριες, όπου μπορείτε να καθίσετε δίπλα στη λίμνη και να απολαύσετε το καφέ σας, ωστόσο για φαγητό επιλέξτε να πάτε προς την παλιά πόλη! Αν έμενα Καστοριά και μπορούσα να επιλέξω την περιοχή, τότε σίγουρα θα έμενα στο Ντολτσό. Η δόμηση δεν συνεχίζεται πιο πέρα και άμεσα σου δίνεται η αίσθηση ότι βρίσκεσαι εκτός πόλεως. Μόνο το μοναστήρι της Παναγιάς Μαυριώτισσας και το νοσοκομείο βρίσκονται πιο πέρα όπως ο δρόμος συνεχίζει, κάνοντας το γύρο της χερσονήσου.

Kastoria

Kastoria


Advertisement

Τα παλιά σπίτια και τα μοναδικά αρχοντικά δίνουν έναν άλλο αέρα στο Ντολτσό, ταξιδεύοντας τον επισκέπτη σε άλλες, παλιότερες εποχές. Η παλιά πόλη είναι εξαιρετικά γραφική με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τις αυλές των σπιτιών. Μου θύμισε σε πολλά το κάστρο των Ιωαννίνων, τόσο καλά διατηρημένες είναι οι γειτονιές στη παλιά πόλη.

Kastoria

Kastoria

Kastoria

Kastoria

Διαβάστε επίσης: 10 λόγοι που θα σας κάνουν να επισκεφτείτε τα Γιάννενα

Λίγες οι ώρες στη διάθεση μας και τόσα πολλά να δούμε! Μετά το νόστιμο φαγητό φύγαμε με το αυτοκίνητο και ανεβήκαμε στον προφήτη Ηλία , όπου υπάρχει ένα όμορφο καφέ με μοναδική θέα στη βόρεια πλευρά της Καστοριάς. Η θέα από εκεί ψηλά φανέρωνε την πραγματική ομορφιά της πόλης! Μπορούσε να σε συνεπάρει έτσι όπως έβλεπες τη λίμνη να την αγκαλιάζει από τις 2 πλευρές. Τα γύρω βουνά, η φύση συμπλήρωναν την εικόνα μια πόλης προικισμένης με μοναδικές ομορφιές και γραφικά μέρη, μιας πόλης που εύκολα γοητεύει και σαγηνεύει τον επισκέπτη.

Kastoria

Kastoria

Kastoria

Δυστυχώς ο χρόνος μας δεν ήταν πολύς! Ο δρόμος της επιστροφής μας, ήταν μπροστά και έτσι δεν είχαμε τη δυνατότητα να δούμε την αγορά με τα γουναρικά, ούτε τις περίφημες βυζαντινές εκκλησίες της πόλης, πραγματικά αριστουργήματα. Βέβαια η απόσταση από τα Γιάννενα είναι πολύ μικρή, οπότε επιφυλάσσομαι σύντομα να την επισκεφτώ ξανά! Και την επόμενη φορά θα είναι για παραπάνω…

Advertisement

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς

2 thoughts on “Η Καστοριά και η όμορφη λίμνη της, σε άσπρο-μαύρο μετά από μια σύντομη εκδρομή την 28η Οκτωβρίου.

  1. Αξίζει τον κόπο πάντως να κάνει κανείς και το γύρο της χερσονήσου. Η διαδρομή είναι πολύ γραφική και σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα παρθένο παραλίμνιο περιβάλλον. Κατα προτίμηση κάντε το γύρο με αυτοκίνητο, καθώς η διαδρομή δεν είναι μικρή, με μια μικρή στάση στο μοναστήρι.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s