Γνωρίστε το Manneken pis-το άγαλμα σύμβολο των Βρυξελλών

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Λίγες μόνο ώρες είχαν περάσει από τη στιγμή που το αεροπλάνο της Aegean προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Λίγες ώρες από τη στιγμή που έφτανα στο σιδηροδρομικό σταθμό Gare de Bruxelles-Nord και να που, χωρίς να ξεκουραστώ καθόλου, άφηνα το ξενοδοχείο μου στη rue du Congres και έβγαινα για να γνωρίσω την πόλη! Βέβαια είχα για αρχή ένα πολύ συγκεκριμένο προορισμό. Ένα από τα αξιοθέατα της πόλης των Βρυξελλών, που με το πέρασμα των ετών έγινε το αδιαμφισβήτητο σύμβολό της. Περπατούσα με βήμα σταθερό, χωρίς να δώσω σημασία στα υπέροχα δείγματα Αrt Νouveau αρχιτεκτονικής, για τα οποία είναι διάσημη η πόλη. Τα αριστουργήματα του Βικτόρ Ορτά θα τα έβλεπα τις επόμενες μέρες

Brussels

Την περίφημη Grand-Place ( Grote Markt για τους Φλαμανδούς φίλους μας ) τη διέσχισα γρήγορα, μόνο μια φωτογραφία τράβηξα το δημαρχείο και συνέχισα προς το προορισμό μου. Είχα καιρό μπροστά μου βλέπετε, για να θαυμάσω με την ησυχία μου την μοναδική αυτή, επιβλητική, μεσαιωνική πλατεία. Την πλατεία με τα εντυπωσιακά μέγαρα της και τα παλιά, Baroque, συντεχνιακά κτίρια.

Brussels

Ακόμη και ένα ζαχαροπλαστείο με υπέροχες Βελγικές πραλίνες και τρούφες, το προσπέρασα γοργά, αδιαφορώντας για την λαχταριστή βιτρίνα που με καλούσε να δοκιμάζω την υπεροχη σοκολάτα. Για μένα που είμαι γλυκαντζής, αυτός ήταν ένας πραγματικός άθλος.

Brussels

Άλλο ήταν το αξιοθέατο που είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον μου, άλλο και σύντομα, κάνα δύο οικοδομικά τετράγωνα νοτιοδυτικά επιτέλους το αντίκρισα….

Κυρίες και κύριοι, το Manneken Pis

Manneken Pis

Φαντάζομαι ότι ήδη κάποιοι από εσάς θα αναρωτιέστε τι το σημαντικό έχει αυτό το μικρό μπρούτζινο αγαλματάκι. Δεν είναι τίποτα άλλο από το άγαλμα ενός μικρού παιδιού που ουρεί και μάλιστα σε δημόσιο χώρο. Ήδη φαντάζομαι ότι οι σκέψεις σας, βλέποντας το συγκεκριμένο αξιοθέατο, σύμβολο των Βρυξελλών επαναλαμβάνω, θα συνοδεύονται από εκφράσεις απογοήτευσης ή σκεπτικισμού, του στυλ: » και λοιπόν?» ή » Ααα αυτό είναι?». Έτσι σκεφτόμουν και εγώ όταν ταξίδεψα στο Βέλγιο και   εξαιτίας αυτής μου της σκέψης, ήμουν τόσο ανυπόμονος να το δω από κοντά!! Να δω τι επιτέλους είναι αυτό το Manneken Pis, τι είναι πέρα τουλάχιστον από το άγαλμα ενός παιδιού που κατουράει.

Advertisement

Manneken Pis στα Φλαμανδικά σημαίνει «ο μικρός που κατουράει».

Το μικρό μπρούτζινο άγαλμα των 61 εκατοστών κατασκευάστηκε περί τα 1619 από τον Ιερώνυμο Ντυκεσνόι, και έκτοτε αποτελεί το κύριο θέμα του μικρού σιντριβανιού στη διασταύρωση των οδών Rue de l’Étuve και Rue du Chêne. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 1388 υπήρχε σε αυτή τη θέση ένα πέτρινο άγαλμα, το όποιο και αντικαταστήθηκε από το μπρούτζινο του Ντυκενσόι, λόγω φθορών. Ωστόσο λόγω της πολύπαθης ιστορίας του, μια που έχει κλαπεί 7 φορές, το αυθεντικό φυλάσσεται σε άλλο μέρος, με αποτέλεσμα το άγαλμα που βλέπετε να είναι ένα αντίγραφο που τοποθετήθηκε περί τα 1965.

Manneken Pis

Manneken Pis

Το συντριβάνι βρίσκεται, όπως είπαμε, σε μια διασταύρωση, περίπου 250 μέτρα από την Grand-Place. Πλήθος κόσμου το επισκέπτεται, οπότε να αναμένετε πολύ κόσμο, που θα βγάζει φωτογραφίες και θα συνωστίζεται μπροστά στα κάγκελα. Αποτελεί ατραξιόν για τις Βρυξέλλες, κάτι αντίστοιχο με τη μικρή γοργόνα της Κοπεγχάγης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λαϊκοι μύθοι που πραγματεύονται την ιστορία του αγάλματος.

Ο πιο γνωστός, κάνει λόγω για τον δίχρονο δούκα Γοδεφρίνο τον τρίτο της Λεουβέν. Κατά τη διάρκεια μια μάχης, οι στρατιώτες του, τον έβαλαν σε ένα καλάθι και το κρέμασαν από ένα δέντρο, ώστε να τον βλέπουν από μακριά και να εμψυχώνονται οι πολεμιστές. Από εκεί ψηλά, ο μικρούλης δούκας κατούρησε τους στρατιώτες των αντίπαλων στρατευμάτων, οδηγώντας σε νίκη το στρατό του.

Μια άλλη πάλι λαϊκή δοξασία, μιλάει για μια πολιορκία των Βρυξελλών κατά τον 14° αιώνα. Οι αντίπαλες δυνάμεις μετά από μακροχρόνια πολιορκία, αποφάσισαν να τοποθετήσουν εκρηκτικά στα τείχη των Βρυξελλών, ώστε να τα καταστρέψουν και να κυριεύσουν την πόλη! Για κακή τους τύχη τους άκουσε ένας μικρούλης που τους κατασκόπευε. Έτσι λοιπόν όταν οι εχθροί ανάψανε το φιτίλι των εκρηκτικών, αυτός πήγε και το κατούρησε, σβήνοντάς το και σώζοντας έτσι την πόλη.

Manneken Pis

Οι μύθοι όμως δεν σταματούν εδώ. Σε δύο ακόμη περιπτώσεις με παρόμοια πλοκή, αυτές ενός έμπορα και μια μάνας που ψώνιζε, υπάρχει η αναφορά ότι κάποια παιδάκια, χάθηκαν κάποτε, από τους γονείς τους. Και στις δύο ιστορίες, ξεκίνησε μιας ευρείας κλίμακας αναζήτηση των παιδιών από τους γονείς, με τη βοήθεια των κατοίκων και των αρχών της πόλης. Στο τέλος των ιστοριών, που λέγονται πολλές φορές στους τουρίστες, τα παιδάκια βρέθηκαν να κατουρούν σε ένα κήπο! Το μοτίβο των ιστοριών είναι ίδιο, καθώς και στις δυο περιπτώσεις, οι γονείς κατασκευάζουν το μικρό συντριβάνι ως ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Τέλος ένας ακόμη μύθος κάνει λόγο για ένα παιδάκι το οποίο ξύπνησε από μια φωτιά που είχε ξεκινήσει να καίει το κάστρο του βασιλιά. Προτού η φωτιά πάρει μεγάλες διαστάσεις, ο μικρούλης την έσβησε κατουρώντας την.

Manneken Pis

Advertisement

Το γυμνό αγοράκι που κατουράει δεν είναι πάντοτε γυμνό! Πολλές φορές μέσα στο χρόνο μπορεί να το πετύχετε ντυμένο, με κάποιο από τα εκατοντάδες κοστουμάκια του. Είναι μια παράδοση που χάνεται στα χρόνια και που συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι και τις μέρες μας. Τα ρούχα που φοράει έχουν να κάνουν είτε με κάποια εθνική ενδυμασία, είτε κάποιο επάγγελμά, είτε απλά κάποια στολή. Την μέρα που το Manneken Pis ντύνεται, λαμβάνει χώρα μπροστά από το συντριβανάκι μια μικρή γιορτή με πολύ μουσική και καλή διάθεση. Όλα οι ενδυμασίες του βρίσκονται στο μουσείο της πόλης, απέναντι από το δημαρχείο στη Grand-Place. Εκεί υπάρχει μια μόνιμη συλλογή στην οποία μπορείτε να δείτε ομοιώματα του Manneken Pis ντυμένα από αστυνομικός έως αστροναύτης και από Έλληνας τσολιάς έως Έλβις Πρίσλεϋ. Το πιο παλιό του ρούχο χρονολογείται από τον 17° αιώνα!!

Manneken Pis Manneken Pis Manneken Pis

Manneken Pis Manneken Pis Manneken Pis

Πηγή φωτογραφιών Pinterest.com

 

Περιηγηθείτε μέσω Google Street View και δείτε το Manneken Pis.

Μάλιστα σε άλλο σημείο της Βελγικής πρωτεύουσας, από το 1987 τοποθετήθηκε η θηλυκή εκδοχή του Manneken Pis. Ονομάζεται Jeanneke Pis και δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μικρό κοριτσάκι που κάνει και αυτό την ανάγκη του! Έχουν έμπνευση οι Βέλγοι!

Jeanneke pis

Μιλάμε λοιπόν για ένα άγαλμα με μεγάλη ιστορία και τεράστια σημασία. Σκεφτείτε για λίγο τι ακριβώς κάνει το Manneken Pis. Κατουράει και μάλιστα σε δημόσιο χώρο. Μια καθαρά προκλητική πράξη που αψηφά νόμους και κανόνες. Σκεφτείτε λίγο τι είδε όλα αυτά τα χρόνια. Πολέμους, καταστροφές, λιμούς και αρρώστιες. Είδε τις προσπάθειες των Ευρωπαίων βασιλεών να εγκαθιδρύσουν την ηγεμονία τους, είδε τον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και τον Δεύτερο, λίγα χρόνια μετά! Και το αγαλματάκι συνέχιζε να στέκει στο γωνιακό συντριβάνι, ατάραχο και αμέτοχο, στις φρικαλεότητες των εποχών που άλλαζαν η μία μετά την άλλη. Συνέχιζε να ουρεί και να περιπαίζει με αυτό τον τρόπο βασιλείς και κατακτητές, πολιτικούς και νόμους. Έτσι, επιδεικνύοντας ανυπακοή, περιφρόνηση και απείθεια και αυτό το μήνυμα είναι που μεταφέρει όλα αυτά τα χρόνια! Εκεί ίσως κρύβεται ο πραγματικός συμβολισμός του Manneken Pis. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στο Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε από τους συμμάχους στο πόλεμο εντυπώσεων εναντίον των Ναζί, ενώ και στις μέρες μας, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες το 2016, έκανε την εμφάνισή του σε comic εναντίον της τρομοκρατίας. Αυτή είναι η πραγματική δύναμη του Manneken Pis. Μπορεί και κρατά ενωμένο τον Βελγικό λαό!

Πηγή φωτογραφίας: icollector.com

 

Πηγή φωτογραφίας: s.orzzzz.com/

Manneken Pis

Αν ποτέ βρεθείτε στις Βρυξέλλες, κάντε μια μικρή παράκαμψη, καθώς θαυμάζετε την Grand-Place και πηγαίνετε να δείτε από κοντά το Manneken Pis. Είτε πιστεύετε ότι αποτελεί ένα υπερτιμημένο τουριστικό αξιοθέατο, πανέξυπνα στημένο για τις ανάγκες μια ολοένα και πιο αδηφάγας τουριστικής βιομηχανίας, είτε στο πρόσωπό του βλέπετε το σύμβολο ενός λαού που δεν παραδίδεται και τολμά να αψηφά τους κινδύνους και τους κανόνες, απλά επισκεφτείτε το! Στην τελική δεν είναι τίποτα άλλο από το άγαλμα ενός μικρού παιδιού που κατουράει. Το τι σημαίνει για το καθένα, στο τέλος είναι καθαρά προσωπική υπόθεση…

 

Advertisement

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s