Η Βασιλική δεξαμενή της Κωνσταντινούπολης, ένα μοναδικό αξιοθέατο, ένα μεγαλειώδες Βυζαντινό έργο.

Vasiliki deksameni, konstantinoupoli

Κωνσταντινούπολη, η Πόλη των πόλεων! Μια ονειρική μητρόπολη που πατά πάνω σε 2 ηπείρους, παλιά πρωτεύουσα αυτοκρατοριών με ιστορία χιλιάδων ετών. Όσοι την επισκέπτονται, φεύγουν γοητευμένοι και πάρα πολλοί είναι αυτοί που την επισκέπτονται ξανά. Πλούσια η ιστορία της, πλούσια η κληρονομιά της, με τα μνημεία και τα αξιοθέατα να μονοπωλούν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων τουριστών που την επισκέπτονται. Ένα από αυτά τα αξιοθέατα, όχι το πιο γνωστό και σίγουρα όχι το πιο προβεβλημένο, ειδικά λόγω θέσης, είναι η περίφημη Βασιλική Κινστέρνα, η Βασιλική δεξαμενή της Πόλης. Οι περισσότεροι, όσοι δεν είναι διαβασμένοι, ίσως δεν θα την επισκεφτούν, καθώς θαυμάζοντας την Αγιά Σοφία, δεν φαντάζονται ότι λίγο πιο πέρα, κάτω από τη γη, βρίσκεται αυτό το μεγαλειώδες Βυζαντινό έργο ύδρευσης της Πόλης.

Η Βασιλική Κινστέρνα, βρίσκεται περίπου 100-150 μέτρα μακριά από την Αγιά Σοφία, στην περιοχή Σουλτάναχμετ, στον πρώτο λόφο της Πόλης. Κατασκευάστηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό και τροφοδοτούσε με νερό την Βασιλεύουσα όλα τα χρόνια της Αυτοκρατορίας. Πρόκειται περί ενός μνημειώδους, δημοσίου έργου, πρωτόγνωρου για τα δεδομένα της εποχής. Και όμως αυτό το λαμπρό δείγμα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής, έμενε μακριά από τα μάτια των τουριστών, μέχρι και το 1987, όποτε και άνοιξε για το κοινό.

Την πρώτη φορά που ταξίδεψα Κωνσταντινούπολη, έφυγα με το παράπονο, καθώς λίγο ο περιορισμένος χρόνος, λίγο το σφιχτό πρόγραμμα του τουριστικού γραφείου, δεν μου έδωσαν τη δυνατότητα να επισκεφτώ την Βασιλική δεξαμενή. Έπρεπε να περιμένω την επόμενη φορά! Μια επισήμανση: Αν ταξιδέψετε με τουριστικό γραφείο, ρωτήστε αν το πρόγραμμα έχει ξενάγηση στην Βασιλική Κινστέρνα. Δυστυχώς δεν την έχουν όλα τα γραφεία στο πρόγραμμά τους, κάτι που πραγματικά είναι κρίμα, καθώς το συγκεκριμένο αξιοθέατο, είναι από τα εντυπωσιακότερα στην Πόλη.

Η είσοδος για την Βασιλική δεξαμενή, είναι απλή και απέριττη. Τίποτα δεν μαρτυρά ότι κάτω από το έδαφος βρίσκεται ένας άλλος κόσμος. Έτσι και εμείς, καθίσαμε υπομονετικά στην ουρά για να βγάλουμε το εισιτήριο μας, εισιτήριο που κόστιζε 25 Τούρκικες λίρες. Στην ουρά, περιμένοντας, δεν μπορούσα να μη φέρω στο μυαλό μου, το βιβλίο του Dan Brown, «Inferno». Ο λόγος απλός: Ένας από τους προορισμούς του Ρόμπερτ Λάνγκτον, ήρωα του βιβλίου, ήταν η Κωνσταντινούπολη και στη Βασιλική Κινστέρνα, έλαβε χώρα ένα σημαντικό, για την εξέλιξη της πλοκής, συμβάν. Όχι δεν θα πω spoilers, μπορείτε να διαβάσετε και εσείς το βιβλίο ή αν θέλετε να δείτε και την ομώνυμη ταινία, που εξάλλου πρόσφατα βγήκε στους κινηματογράφους.


Advertisement

img_0543

Έτσι λοιπόν περίμενα υπομονετικά και με το μυαλό μου φανταζόμουν τον χώρο, όπως τον περιέγραφε ο συγγραφέας. Αν και είχα δει φωτογραφίες, δεν μπορούσα να συλλάβω το μνημειώδες αυτό κατασκεύασμα, όπως αυτό απλωνόταν βαθιά, κάτω από το έδαφος της Κωνσταντινούπολης. Όταν επιτέλους έφτασε η σειρά μας, ο ενθουσιασμός μου δεν περιγραφόταν, ενθουσιασμός, ο οποίος έγινε ακόμη πιο έντονος όταν σιγά σιγά αρχίσαμε να κατεβαίνουνε τα σκαλιά, και να χανόμαστε στο υποφωτισμένο υπόγειο χώρο.

Vasiliki deksameni, konstantinoupoli

Ένα θα σας πω. Ούτε το βιβλίο, ούτε οι εικόνες, που είχα στο μυαλό μου, με είχαν προετοιμάσει για αυτό που αντίκρισα, όταν κατεβήκαμε στο επίπεδο της δεξαμενής. Το μεγαλείο του χώρου που επισκεπτόμουν, αυτό που έβλεπα, δεν μπορούσε να περιγραφεί ούτε με τα γλαφυρά και ιδιαίτερα περιγραφικά λόγια του Dan Brown:

«Μέσα από το νερό, τοποθετημένοι με ακρίβεια, έτσι που σχημάτιζαν φαινομενικά ατέλειωτες σειρές, αναδύονταν εκατοντάδες στιβαροί κίονες δωρικού ρυθμού, καθένας από τους οποίους έφτανε στα δέκα μέτρα για να στηρίξει τη θολωτή οροφή του σπηλαίου. Οι κίονες φωτίζονταν από κάτω με μια σειρά κόκκινων λαμπτήρων, ένας για τον καθένα, δημιουργώντας ένα σουρεαλιστικό δάσος φωτισμένων κορμών, οι οποίοι χάνονταν μέσα στο σκοτάδι, σαν κάποιου είδους κατοπτρική ψευδαίσθηση.»

Dan Brown, «Inferno», Κεφάλαιο 91º

Vasiliki deksameni, konstantinoupoli

Δεν έχετε ακόμη πάει Κωνσταντινούπολη?? Διαβάστε τους 10 λόγους που θα σας πείσουν να την επισκεφτείτε.

Μπροστά μας ένα μεγάλος διάδρομος μας οδηγούσε ανάμεσα στο δάσος των κιόνων. Ο διάδρομος διακλαδίζονταν σε άλλους που έφταναν μέχρι το τέλος του σπηλαίου, στην απέναντι πλευρά. Οι διάδρομοι, στηρίζονταν πάνω σε πασσάλους που ήταν μέσα στο νερό, φτιαγμένοι και τοποθετημένοι με σεβασμό στην ιστορική αξία του χώρου και σε αρμονία με αυτόν. Πάνω σε αυτούς τους διαδρόμους, οι τουρίστες μπορούσαν να κινηθούν από άκρη σε άκρη, σε όλη την αίθουσα. Συνολικά 336 μαρμάρινες κολόνες, τοποθετημένες σε 12 σειρές των 28 κολόνων, υπήρχαν στο χώρο! Αυτές ήταν τοποθετημένες σε απόσταση περίπου 5 μέτρων μεταξύ τους και απλώνοντας σε  όλη την επιφάνεια των 9800 τετραγωνικών μέτρων της δεξαμενής.

Vasiliki deksameni, konstantinoupoli

Vasiliki deksameni, konstantinoupoli

Περπατούσα και κοίταζα συνεπαρμένος, δεξιά και αριστερά το πλήθος των κιόνων που χανόταν στο βάθος του τεράστιου υπόγειου χώρου. Κίονες δωρικού και κορινθιακού ρυθμού, ο ένας πίσω από τον άλλο, συμμετρικά τοποθετημένοι δημιουργούσαν ένα σύνολο ισορροπημένο. Στη βάση τους νερό, ένας υδάτινος όγκος που σχημάτιζε μια μεγάλη λίμνη βάθους περίπου 1 μέτρου. Στην κορυφή τους, υποβασταζόταν η τεράστια οροφή του υπόγειου θαλάμου! Κάθε κίονας συνδεόταν με το διπλανό του με ένα τόξο από τούβλα και ανά τέσσερις κίονες ένα μικρός θόλος σχηματίζονταν. Δεκάδες θόλοι σχημάτιζαν την οροφή και σε συνδυασμό με τα τοξωτά υποστηρίγματα δημιουργούσαν ένα αρμονικό σύνολο. Με αυτή τη τεχνική το βάρος της οροφής διαμοιράζονταν ισόποσα. Ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό θαύμα της εποχής. Ένα πραγματικό υπόγειο παλάτι, όπως είναι και η ονομασία τους στα Τούρκικα ( Γερεμπατάν Σαράι).

Κλείστε φτηνά ξενοδοχεία και απολαύστε τις διακοπές σας εδώ

Vasiliki deksameni, konstantinoupoli

Vasiliki deksameni, konstantinoupoli

Η αίσθηση του κλειστού χώρου και η μυρουδιά της μούχλας, μας συνόδευε καθώς περπατούσαμε πάνω στους ξύλινους διαδρόμους και χανόμασταν στο βάθος του θαλάμου. Έντονη και η υγρασία, απόρροια της ύπαρξης του υγρού στοιχείου, υγρασία που σε συνάρτηση με τη ζέστη που επικρατούσε, δημιουργούσε μια ιδιαίτερη βαριά ατμόσφαιρα. Ωστόσο όσο και αν η βαριά ατμόσφαιρα κάποιους τους δυσκολέψει, μετά από μια σύντομη προσαρμογή στον χώρο, γίνεται ανεκτή. Αφήνοντας τις αισθήσεις μου ελεύθερες, περιφερόμουν γοητευμένος και εντυπωσιασμένος από το οικοδόμημα αυτό! Ένας χαμένος υπόγειος κόσμος, μακριά από τα μάτια του κόσμου, δεν βρίσκεται σε κοινή θέα! Ένας διαφορετικός κόσμος, απόκοσμος, το μεγάλο υδρευτικό έργο του Βυζαντίου, αποτελούσε τώρα ένα τουριστικό αξιοθέατο.

Vasiliki deksameni, konstantinoupoli

Vasiliki deksameni, konstantinoupoli

Vasiliki deksameni, konstantinoupoli

Vasiliki deksameni, konstantinoupoli

Διαβάστε ακόμη τι πρέπει να προσέχετε κάνοντας παζάρια

Μια πινακίδα στο διάδρομο έγραφε «Μέδουσα», δείχνοντας μας το δρόμο για το πιο γνωστό σημείο του αχανούς υπόγειου σπηλαίου. Στη άλλη άκρη της Βασιλικής δεξαμενής, στη νοτιοδυτική πλευρά, υπήρχαν 2 κολόνες που διέφεραν από τις άλλες. 2 κεφαλές Μεδουσών, αποτελούν τις βάσεις τους. Τα κεφάλια των μυθολογικών τεράτων, που μετέτρεπαν σε πέτρα όποιον τις κοιτούσε, στηρίζουν πάνω τους τους κίονες και βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο! Κόσμος τριγύρω έβγαζε φωτογραφίες και περιεργάζονταν τα σκαλισμένα ομοιώματα.  Vasiliki deksameni, konstantinoupoli

Vasiliki deksameni, konstantinoupoli

Vasiliki deksameni, konstantinoupoli

Vasiliki deksameni, konstantinoupoli
Το ένα είναι ανάποδα τοποθετημένο και το άλλο κατά 90°. Λένε ότι τα τοποθέτησαν έτσι, για να ξορκίσουν την δύναμη του θανατηφόρου βλέμματος της Μέδουσας. Τα κεφάλια ήταν γιγαντιαία και σκαλισμένα με τέχνη και λεπτομέρεια. Είναι πολύ πιθανόν να μεταφέρθηκαν στη Βασιλική Κινστέρνα πολύ αργότερα, από άλλο σημείο της Πόλης και να τοποθετήθηκαν σαν βάσεις των κιόνων. Γύρω τους, μέσα στο ρηχό, γεμάτο νερό πλαίσιο υπήρχαν εκατοντάδες κέρματα που πετάνε οι τουρίστες. Όπως κάνουν στη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη, σκέφτηκα, ευχόμενοι να επισκεφτούν ξανά την Αιώνια πόλη. Όσοι δε διαβάσατε το βιβλίο «Inferno», που έλεγα παραπάνω, θα αναγνωρίσετε αμέσως το σημείο αυτό, όπου κορυφώνεται η πλοκή και που τόσο λεπτομερώς περιγράφεται από τον Dan Brown.

Advertisement
Vasiliki deksameni, konstantinoupoli

Vasiliki deksameni, konstantinoupoli

Vasiliki deksameni, konstantinoupoli

Περπατώντας προς την έξοδο κρατούσα στο μυαλό μου κάποιες τελευταίες εικόνες από τη δεξαμενή. Το όλο οικοδόμημα, η προσεγμένη αξιοποίηση του, η απόκοσμη ατμόσφαιρα, όλα με είχαν εξιτάρει. Βγαίνοντας στο δρόμο, μια βαθιά εισπνοή, γέμισε με καθαρό αέρα τα πνευμόνια μου, επαναφέροντας με κατά κάποιο τρόπο στην πραγματικότητα. Εκεί στην επιφάνεια, αυτοκίνητα πηγαινοέρχονταν, τουρίστες πήγαιναν από την Αγιά Σοφία στο μπλε τζάμι και τον ιππόδρομο, και ο ήλιος έλαμπε πάνω από την Πόλη. Όπως το έλεγα, σαν να είναι όλοι σε άγνοια, σαν να μην ξέρει κανείς, το τι υπάρχει λίγα μέτρα πιο πέρα, εκεί, κάτω από το έδαφος.

Advertisement

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s