Τα χιονισμένα Γιάννενα, μια χειμωνιάτικη, μαγική πόλη, όπως μπορείτε να την δείτε μέσα από μια σειρά φωτογραφιών.

Είχε πολλά χρόνια να χιονίσει τόσο πολύ! Τόσα πολλά, που ακόμη και οι παλιότεροι δεν μπορούσαν να θυμηθούν, με σχετική ευκολία, την τελευταία επέλαση του χιονιά, στην γραφική πόλη των Ιωαννίνων. Και δεν ξέρω για εσάς, αλλά προσωπικά το χάρηκα πολύ! Έχει μια απροσδιόριστη έλξη το χιόνι και αυτή η έλξη το κάνει επιθυμητό, τόσο από τους μικρότερους σε ηλικία, όσο και από τους μεγαλύτερους! Χιόνισε λοιπόν στα Γιάννενα και η πόλη απέκτησε μια ιδιαίτερη ομορφιά! Δεν έχασα την ευκαιρία και βγήκα για βόλτα! Μια βόλτα που ξεκίνησε το πρωί και συνεχίστηκε αργότερα το μεσημέρι! Μια βόλτα που έφερε στο μυαλό μου αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία και μια νοσταλγία που είχα καιρό να αισθανθώ! Είστε έτοιμοι για μια βόλτα???

 

Πρωί και η χιονόπτωση είναι έντονη…

Στα τείχη του κάστρου σταματώ και βγάζω την πρώτη φωτογραφία! Δεν τα έχω ξαναδεί έτσι! Έτσι όπως το χιόνι πέφτει και τα καλύπτει σε διάφορα σημεία. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο πριν την κεντρική πύλη είναι ακόμη φωτισμένο! Τι ωραία να ήταν ακόμη Χριστούγεννα σκέφτομαι! Τότε θα ήταν πραγματικά ωραία, να είχε χιονίσει! Καθώς περπατώ, το χιόνι έχει ήδη καλύψει τα παπούτσια μου! Σταματώ για μια στιγμή στην πύλη, εκεί που οι νιφάδες δεν φτάνουν και τινάζω τα πόδια μου! Δεν καταφέρνω όμως να τα καθαρίσω, καθώς το χιόνι είναι μαλακό και κολλάει πάνω στη δερμάτινη επιφάνεια. Βγαίνω από το κάστρο και η εικόνα της πόλης είναι διαφορετική! Η πιάτσα των ταξί είναι άδεια, όπως δεν την έχω ξαναδεί και μόνο τα φώτα των δρόμων θυμίζουν κάτι, από το άλλοτε γεμάτο με κόσμο Κουρμανιό!

Xioni Giannena

Xioni Giannena

Xioni Giannena

Οι άδειοι από αυτοκίνητα δρόμοι, παραδίδονται στις λευκές νιφάδες και τα πάντα γύρω μου έχουν καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα χιονιού. Ήδη περπατάω με δυσκολία. Η πόλη φαίνεται ξένη στα μάτια μου, έτσι όπως είναι καλυμμένη, φαίνεται όμορφη. Που και που, κάποιος περαστικός κάνει την εμφάνιση του, περπατώντας γοργά και με σταθερό βηματισμό. Με προσεκτικά βήματα, κουκουλωμένος στο παλτό του, πάει για τη δουλειά! Βλέπετε για αυτούς που πρέπει να πάνε οπωσδήποτε στην εργασία τους, η σημερινή μέρα θα είναι πιο κουραστική! Το χιόνι είναι απόλαυση για τα παιδιά και για όλους τους άλλους, αρκεί να μη δουλεύουν, σκέφτομαι, καθώς ανηφορίζω στην οδό Αβέρωφ.

Advertisement

Xioni Giannena

Xioni Giannena

Η πόλη είναι έρημη! Η Αβέρωφ άδεια και το χιόνι συνεχίζει να πέφτει παχύ! Καθώς περπατώ, οι όμορφες εικόνες εναλλάσσονται, η μία μετά την άλλη! Οδός Αβέρωφ, Μεραρχία, ρολόι, πλατεία. Παντού το χιόνι κυριαρχεί! Κάποιοι δεν θα χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητα τους σήμερα!! Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε μια που αυτά είναι καλυμμένα από τόσο χιόνι που θα κάνει σίγουρα μέρες να λιώσει! Αναρωτιέμαι αν οι υπηρεσίες του δήμου έχουν ήδη κινητοποιηθεί, μια που με εξαίρεση ένα – δύο αυτοκίνητα που είδα, δεν υπάρχει κάποιο από τα εκχιονιστικά να καθαρίζει τις κεντρικές οδούς!

Διαβάστε ακόμη 10 λόγους που θα σας κάνουν να επισκεφτείτε τα Γιάννενα

Xioni Giannena

Xioni Giannena

Τα φώτα κατά μήκος του δρόμου χρωματίζουν με το κίτρινο φως τους τις χιονισμένες επιφάνειες, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα σουρεαλιστική. Τα φώτα των φαναριών στις διασταυρώσεις συνέχιζαν ασταμάτητα τη λειτουργία τους. Μόνο που τώρα δεν υπήρχαν αυτοκίνητα για να ελέγξουν την κυκλοφορία τους! Πραγματικά μου άρεσε αυτή η εικόνα της πόλης! Μια εικόνα που έρχεται σε απόλυτη αντίθεσή με το πολύβουο, γεμάτο κόσμο και αυτοκίνητα κέντρο των Ιωαννίνων.

Xioni Giannena

Xioni Giannena

Μεσημέρι και το χιόνι έχει σταματήσει να πέφτει…

Βγαίνω από το κάστρο και αποφασίζω να κινηθώ γύρω από αυτό, κατά μήκος του παραλίμνιου δρόμου. Άδειος και έρημος ο δρόμος με καλεί να τον περπατήσω! Τα γυμνά από φύλα πλατάνια, είναι τώρα γεμάτα από χιόνι και χαρίζουν όμορφες εικόνες στους ερασιτέχνες φωτογράφους! Ναι, η πόλη μας αγαπά την φωτογραφία και μέτρησα τουλάχιστον άλλα 7 άτομα που με τη φωτογραφική μηχανή απαθανάτιζαν το παγωμένο τοπίο! Λίγα αυτοκίνητα κινούταν, ακουγόταν από μακριά, καθώς ο θόρυβος από την αλυσίδες έκανε αισθητή την παρουσία τους!

Xioni Giannena

Xioni Giannena

Μαντεύετε ποιοι είναι οι 10 καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα???

Xioni Giannena

Xioni Giannena

Αυτός ήταν και ο μόνος θόρυβος που μπορούσε να αναταράξει την απόλυτη ησυχία που επικρατούσε! Στα αλήθεια η φύση ήταν βουβή! Καθώς περπατούσα, άκουγα μόνο τον ήχο του χιονιού, έτσι όπως έκανε όταν πατούσα πάνω τους! Ένα τρίξιμο και μόνο αυτό. Που και που ωστόσο, σταματούσα και τότε δεν ακουγόταν ο παραμικρός θόρυβος! Απόλυτη ησυχία! Κανένας φυσικός ή τεχνητός ήχος δεν γινόταν αντιληπτός! Ούτε πουλιά, ούτε ζώα, ούτε καν το θρόισμα των φύλλων, ούτε και αυτός ο παφλασμός της λίμνης δεν υπήρχε για να διαταράξει την σιωπή! Η φύση νεκρή, κάτω από το παγωμένο λευκό σεντόνι του χειμώνα. Ήταν μια πραγματικά περίεργη αίσθηση, κάτι που δεν το αισθανόμαστε συχνά! Την επόμενη φορά που θα χιονίσει, παρατηρήστε το! Είναι εντυπωσιακή αυτή η σιωπή, αυτή η απουσία ήχων!

Πετάξτε στα Γιάννενα με την AEGEAN

Xioni Giannena

Xioni Giannena

Βρείτε ξενοδοχεία για τα Γιάννενα σε μοναδικές τιμές

Ομίχλη κάλυπτε την ατμόσφαιρα, σε τέτοιο βαθμό, που τόσο το νησάκι, όσο και το Μιτσικέλι δεν ήταν ορατά! Εδώ που τα λέμε, ακόμη και η ίδια η λίμνη δεν φαινόταν πουθενά! Μόνο από πολύ κοντά, μπορούσε κανείς να διακρίνει την απολύτως λεία, ακίνητη επιφάνεια της, μια επιφάνεια κρύα, χωρίς κανένα κυματισμό. Η φύση ήταν μαγική, σαν από παραμύθι! Ο συνδυασμός του χιονισμένου τοπίου με την ομίχλη, δημιουργούσε μια ατμόσφαιρα απόκοσμη, τόσο ξένη αλλά συνάμα νοσταλγική και οικεία! Η ηρεμία που επικρατούσε, αυτή η απόλυτη ηρεμία, επιδρούσε ευεργετικά πάνω μου και έδιωχνε άγχη και προβληματισμούς! Ένας ποδηλάτης έκανε ξαφνικά την εμφάνισή του, κάνοντας γρήγορα πεντάλ και προσπαθώντας να ισορροπήσει πάνω στο χιόνι! Χαρά στο κουράγιο του!

Xioni Giannena

Xioni Giannena

Xioni Giannena

Ο δρόμος μου με έφερε στο Ιτς Καλέ…

Και όμως τίποτα δεν θύμιζε την ξακουστή εσωτερική Ακρόπολη, εντός των τειχών του Γιαννιώτικου κάστρου! Η πυκνή ομίχλη κάλυπτε τόσο το βυζαντινό μουσείο όσο και το παλιό βασιλικό περίπτερο με το τζαμί. Από μακριά, μόνο η σιλουέτα τους ήταν ορατή, μα καθώς πλησίαζα, σιγά σιγά γινόταν αντιληπτές όλες οι λεπτομέρειες των κτιρίων! Οι ακτίνες του ήλιου περνούσαν σε διάφορα σημεία τα σύννεφα και δημιουργούσαν σκιάσεις και αντηλιά, καθώς διέρχονταν μέσα από τα στρώματα της ομίχλης. Πατημασιές από ανθρώπους που είχαν βγει βόλτα νωρίτερα, δημιουργούσαν διαδρόμους πάνω στο χιόνι! Αυτοί ήταν σαν ακανόνιστα σχέδια ζωγράφων πάνω στο χιονισμένο φυσικό καμβά! σε αυτά τα πατήματα τους περπατούσα και εγώ προκειμένου να βαδίζω πιο άνετα και πλησιάζοντας τα διάφορα κτίρια, τραβούσα τις φωτογραφίες μου.

Xioni Giannena

Xioni Giannena

Διαβάστε ακόμη για τα ομορφότερα Graffiti στα Γιάννενα

Ένας χιονάνθρωπος, περίτεχνα φτιαγμένος, μαρτυρούσε την παιχνιδιάρικη διάθεση που το χιόνι δημιουργεί. Στεκόταν μπροστά από το Βυζαντινό μουσείο και κοίταγε προς το τζαμί! Πευκοβελόνες τα μαλλιά και κλωνάρια τα χέρια του! Μια κόκκινη κορδέλα έδινε χρώμα στην κάτασπρη εμφάνισή του, ενώ ένα στυλό διαρκείας έπαιζε το ρόλο της μύτης στο πρόσωπό του!

Xioni Giannena

Xioni Giannena

Ξέρετε τις Τζαμάλες, τις αποκριάτικες φωτιές στα Γιάννενα??

Το Φετιχιέ Τζαμί, μαζί με το περίτεχνο κιγκλίδωμα του τάφου του Αλή Πασά, συμπλήρωναν ιδανικά το μαγικό, χιονισμένο τοπίο του παραμυθιού! Πόσους και πόσους χειμώνες θα «είδε» το τζαμί? Πόσα και πόσα χιόνια θα κάλυψαν τον ψηλό μιναρέ και τον τρούλο του? Απομεινάρι μια άλλης εποχής που πέρασε, στέκει εντυπωσιακό στο Ιτς Καλέ και «βλέπει» τα χρόνια να περνούν, το ένα μετά το άλλο. Όσα χρόνια και αν θυμάμαι, αυτή ήταν η πρώτη φορά που προσωπικά είδα το τζαμί χιονισμένο! Παλιότερα δεν είχε τύχει να το επισκεφτώ! Και η εικόνα του, σίγουρα με εντυπωσίασε!

Xioni Giannena

Xioni Giannena

Xioni Giannena

Advertisement

Πάνε τα χιόνια, λιώσανε…

Τώρα που γράφω το άρθρο, τα χιόνια λιώσανε, πάνε! Για όσο κρατήσανε, μας ταλαιπώρησαν, αλλά και μας χάρισαν όμορφες στιγμές, αναμνήσεις και φωτογραφίες. Ποιος ξέρει πότε θα ξαναχιονίσει? Μπορεί σύντομα, μπορεί μετά από χρόνια! Πάντα όμως θα θυμόμαστε τα χιόνια του 2017, τότε που στα Γιάννενα χιόνισε περισσότερο από κάθε άλλη φορά που, τουλάχιστον εμείς οι νεότεροι ζήσαμε…

 

Advertisement

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s