Muay Thai, η πολεμική τέχνη της Ταϊλάνδης και εθνικό της σπορ, όπως το είδα από κοντά στην αρένα της Μπανγκόκ.

Muay Thai

Μια βδομάδα έμενε για την αναχώρηση! Το ταξίδι στην Ταϊλάνδη το περίμενα πώς και πώς και η ανυπομονησία μου δεν εκφράζονταν με λέξεις! Μέρα με τη μέρα, συγκέντρωνα τις απαραίτητες πληροφορίες, που θα χρειαζόμουν κατά την παραμονή μου στο πάλαι ποτέ βασίλειο του Σιάμ και έκανα μια λίστα με τα πράγματα που θα έκανα, μέρη που θα επισκεπτόμουν, εν ολίγοις σχεδίαζα με προσοχή και επιμέλεια το ταξίδι! Βλέπετε προσπαθώ να είμαι πρακτικός άνθρωπος και μια που θα ταξίδευα μόνος μου, ήθελα να τα έχω όλο έτοιμα! Πράγμα το οποίο και πίστευα μέχρι που πέτυχα ένα φίλο μου, 2 μέρες πριν την αναχώρηση! » Ξέρεις τι θα πας να δεις οπωσδήποτε στην Μπανγκοκ?», ήταν η πρώτη του ερώτηση. Ό,τι και αν του απάντησα δεν έπεσα μέσα, με αποτέλεσμα να θεωρήσω την ερώτηση του ρητορική και να περιμένω να μου απαντήσει μόνος του. » Θα πας να δεις αγώνα Muay Thai», μου είπε με ενθουσιασμό.

Muay Thai ε?? Ναι αυτό δεν το είχα σκεφτεί….

Το Muay Thai αποτελεί μια πολεμική, μαχητική  τέχνη με προέλευση την μακρινή Ταυλάνδη! Ονομάζεται δε και τέχνη των 8 άκρων, μια που κατά τους αγώνες επιτρέπονται τα χτυπήματα τόσο με τα χέρια και τα πόδια, όσο και με τους αγκώνες και τα γόνατα! Από την δημιουργία του βασιλείου του Σιάμ και την οργάνωση του στρατού, κατέστη αναγκαία πολλές φορές η μάχη σώμα με σώμα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία και συνεχή διάδοση του Muay Thai! Μέσα στο πέρασμα των αιώνων, η πολεμική αυτή τέχνη, εξελίχθηκε, απέκτησε κανόνες! Η έντονη δημοτικότητα του ήταν αυτή που βοήθησε το άθλημα να αποκτήσει διεθνή αναγνωρισιμότητα που ξεπέρασε σιγά σιγά τα σύνορα της Ταυλάνδης! Πλέον όλοι στον κόσμο των πολεμικών τεχνών και όχι μόνο, γνωρίζουν το Muay Thai, το οποίο και διδάσκεται από μικρή ηλικία σε πάρα πολλές χώρες ανά την υφήλιο!

Αν και γνώριζα για το αγαπημένο εθνικό άθλημα των Ταϊλανδών, ομολογουμένως δεν είχα στα πλάνα μου να πάω και να δω από κοντά έναν αγώνα! Σίγουρα δεν συμμεριζόμουν τον ενθουσιασμό του φίλου μου, λάτρη των πολεμικών τεχνών, μια που για να είμαι ειλικρινής δεν παρακολουθώ τέτοιου είδους αθλήματα! Δεν αμφιβάλλω ότι οι μάχες σώμα με σώμα έχουν διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας και της ανθρωπότητας, όπως είναι σήμερα ( πόλεμοι, βία ), ούτε κρίνω όσους παρακολουθούν τέτοιου είδους αθλήματα. Απλά δεν είναι του στυλ μου. Ωστόσο το ότι δεν παρακολουθώ πολεμικές τέχνες, δεν θα με έκανε να μη πάω έστω και για να πάρω μια γεύση kickboxing, ειδικά από τη στιγμή που ταξίδευα Ταϊλάνδη. Ούτε καπνίζω, αλλά ναργιλέ έκανα στην Πόλη. Και να που κάπως έτσι βρέθηκα μπροστά από το στάδιο Rajadamnern, τη μία από τις δύο μεγαλύτερες αρένες στην Μπανγκόκ!

muay thai arena

Στην Αρένα γίνονται αγώνες kickboxing 4 φορές κάθε βδομάδα και συγκεκριμένα Τετάρτη- Πέμπτη και Κυριακή- Δευτέρα! Οι αθλητικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 18:30, εκτός Κυριακής που αρχίζουν 18:20 και περιλαμβάνουν μια σειρά αγώνων, με πολλούς αθλητές! Πήγα από νωρίς! Μια που το είχα πάρει απόφαση, είπα να βιώσω από κοντά και έντονα, το τι ακριβώς σημαίνει το Μuay Thai για τους Ταϊλανδούς. Έτσι όταν το Τουκ Τουκ με άφησε έξω από την αρένα, ο κόσμος είχε αρχίσει να μαζεύεται σιγά σιγά. Πολλοί ήταν οι πλανόδιοι πωλητές που πουλούσαν φαγητό αλλά και αθλητικά είδη και σουβενίρ, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα, λίγο πριν την έναρξη των αγώνων! Πάνω από την κεντρική είσοδο του σταδίου, δέσποζε μια γιγαντιαία εικόνα του βασιλιά της Ταϊλάνδης, του πλέον αποθανόντος Bhumibol Adulyadej.

Είπαμε, οι Ταϊλανδοί τρέφουν ιδιαίτερα μεγάλη εκτίμηση για τη μοναρχία και τη Βασιλική οικογένεια! Είναι κομμάτι της παράδοσής τους, της κουλτούρας τους, είναι άρρηκτα δεμένο με την ίδια τους τη ζωή! Περιμένοντας στην ουρά πέρασα από τα εκδοτήρια για να βγάλω το εισιτήριο μου! Ο ενθουσιασμός μου, έτσι όπως ήμουν ανάμεσα στους Ταυλανδούς, ήταν έντονος! Ένας ενθουσιασμός που μόνο ζώντας στιγμές και εμπειρίες, όπως οι ντόπιοι μπορεί να σε ξεσηκώσει! Όσον αφορά τις τιμές των εισιτηρίων, αυτές διαμορφώνονται στα  1000, 1500 και 2500 Baht ανάλογα με το διάζωμα και τη θέση που επιλέγεις! Υπάρχουν οι θέσεις που είναι μπροστά και περιμετρικά του ρινγκ, η 2η και 3η σειρά, σε μια αρένα που θεωρείται από τις καλύτερες στην Μπανγκόκ!

stadium-ticketing

Εγώ έκλεισα το ακριβό εισιτήριο (αν και όταν ταξίδεψα το 2010 ήταν αρκετά οικονομικότερο), το οποίο και μου χάρισε μια θέση στις πρώτες σειρές, ακριβώς μπροστά από το ρινγκ! Θεωρούνται οι καλύτερες θέσεις, απ’ όπου, έχοντας την καλύτερη θέα, μπορείς να βιώσεις όλη τη δράση, την αγωνία των ανθρώπων στους πάγκους των αθλητών! Με συνοπτικές διαδικασίες και ένα μάλλον τυπικό, αδρό έλεγχο του εισιτηρίου μου, με οδήγησαν στη θέση μου! Ήμουν μπροστά σχεδόν από το ρινγκ, σε μια θέση χαμηλότερα από το ύψος της αρένας! Εκεί καθισμένος περίμενα σιγά σιγά να αρχίσουν οι αγώνες, χαζεύοντας δεξιά και αριστερά τις πρωτόγνωρες για μένα εικόνες! Το ρινγκ, κατάφωτο από τους δυνατούς προβολείς, προέβαλε υπερυψωμένο!

Το Muay Thai για τους ντόπιους είναι γιορτή, κάτι που φάνηκε από την αθρόα προσέλευση του κόσμου που άρχισε να γεμίζει την μέχρι πριν λίγο άδεια, μεγάλη αρένα! Είναι γιορτή, είναι τελετουργία, είναι τρόπος ζωής και αυτό ήταν κάτι που εύκολα κανείς μπορούσε να καταλάβει! Από τη παραδοσιακή μουσική, που ακουγόταν κατά τη διάρκεια των αγώνων, μέχρι την τελετουργική προετοιμασία των αθλητών και από τον έντονο ενθουσιασμό των θεατών, μέχρι και τα στοιχήματα που παιζόταν ανά τους αγώνες, εύκολα μπορούσε κανείς να δει, ότι οι Ταυλανδοί ζουν και αναπνέουν για το Muay Thai!

Θέλετε να ταξιδέψετε στην Ταυλάνδη?? Διαβάστε πρώτα τα 10 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε όταν την επισκεφτείτε!!

Οι αθλητές έβγαιναν στην αρένα μέσα σε επευφημίες και πανζουρλισμό, θυμίζοντας μου την αρχαία ρήση » Άρτος και θέαμα»! Ανέβαιναν με γοργό, σταθερό και αποφασιστικό βήμα στο ρινγκ και ξεκινούσαν την τελετουργική προετοιμασία τους πριν τον εκάστοτε αγώνα! Η φιλοσοφία του Muai Thai είναι έντονα και άρρηκτα δεμένη με τον Βουδισμό, την επίσημη θρησκεία της Ταυλάνδης. Ο διαλογισμός τόσο πριν τον αγώνα, όσο και κατά την προπόνηση, καθώς και η άσκηση βοηθούν στον καθαρισμό της ψυχής και ωθούν τον αθλητή προς την πνευματική φώτιση! Φορώντας γιρλάντες φτιαγμένες από λουλούδια και φυλακτά, για να διώξουν τα κακά πνεύματα και την κακή τύχη στέκονται σιωπηλοί! Στα κεφάλια τους φοράνε το Mongkol ή Mongkon, το παραδοσιακό, ιερό κεφαλομάντηλο-κορδέλα, φτιαγμένο από χοντρό σχοινί και μετάξι. Αυτό συμβολίζει τον σεβασμό του μαχητή απέναντι στον προπονητή του, το γυμναστήριο και την οικογένεια και Βουδιστές μοναχοί, το ευλογούν για καλή τύχη και προστασία! Το τελετουργικό συνεχίζεται με το Wai Khru Ram Muay, το χορό που κάθε αγωνιζόμενος εκτελεί αρμονικές περίτεχνες κινήσεις, χαρακτηριστικές ισορροπίας και σωματικής ικανότητας. Γονατισμένοι απαθανατίζονται από τη φωτογραφική μου μηχανή, καθώς αποδίδουν το σεβασμό τους στο Βούδα και προσεύχονται για την ασφάλεια τους! Οι γιρλάντες κρέμονται στις γωνίες του ρινγκ όπως και το Mongkon που αφαιρείτε από τον προπονητή! Το καμπανάκι χτυπά και ο αγώνας ξεκινάει!

Οι αθλητές αρχίζουν να κάνουν κύκλους γύρω από το ρίνγκ, έχοντας ο καθένας τους το βλέμμα καρφωμένο στον άλλο! Είναι η αρχή του αγώνα και η προσπάθεια να αξιολογήσουν τον αντίπαλό τους είναι εμφανής! Διστακτικά, που και που, κάποιος από αυτούς κάνει μια κίνηση επίθεσης και τότε είναι που ο κόσμος αρχίζει να ξεσπά σε φωνές και πανηγυρισμούς! Οι γροθιές πέφτουν βροχή και τα χτυπήματα με τα πόδια τραντάζουν τα γυμνασμένα κορμιά των αθλητών! Το Muay Thai είναι ένα σκληρό άθλημα! Η δε εκπαίδευση των μαχητών, ιδιαίτερα επίπονη και κουραστική! Από μικρή ακόμη ηλικία, οι αθλητές ξεκινούν το πρόγραμμα εκγύμνασης και σκληραγώγησης, δουλεύοντας τις κινήσεις τους για ατέλειωτες ώρες! Στόχος τους να σκληρύνουν τα άκρα τους και να μην αισθάνονται πόνο! Η διατροφή τους εξίσου απαιτητική και λιτοδίαιτη, χαρακτηριστική διατροφή αφοσιωμένου αθλητή που κάνει θυσίες! Η καριέρα εξάλλου των μαχητών του Muay Thai είναι βραχύβια, πολύ σύντομα έρχεται η ηλικία που αποσύρονται από το ρινγκ!

Ο πάγκος των μαχητών συμμετέχει ενεργά στον αγώνα! Είτε με συμβουλές, είτε με φωνές επιδοκιμασίας και υποστήριξης! Είναι ιερός ο δεσμός μεταξύ του αθλητή και του προπονητή του και αυτός ο δεσμός μετουσιώνεται σε μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού, τόσο κατά την προπόνηση όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα! Το προπονητικό τιμ ζούσε με ένταση την κάθε φάση, το κάθε χτύπημα και αυτό ήταν περισσότερο από εμφανές στις εκφράσεις του προσώπου τους και στις κινήσεις του σώματός τους! Πραγματικά βλέποντάς τους μπορούσες να νιώσεις την αγωνία, το άγχος που βίωναν, μπορούσες να αισθανθείς πώς ζούσαν κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου του αγώνα που ο μαθητή τους έδινε με όλη του τη δύναμη και ενέργεια!

Στο τέλος η βραβεύσεις των νικητών, ερχόντουσαν να κλείσουν μια θεαματική βραδιά, άλλη μία από τις πολλές που κάθε βδομάδα, κάθε μήνα έλκουν το ενδιαφέρων των Ταυλανδών και όχι μόνο, φίλων του Muay Thai! Οι νικητές εμφανώς καταβεβλημένοι από την υπερπροσπάθεια, έδρατταν τους καρπούς της επιτυχίας τους, επιτυχίας που ανέβαζε την αγωνιστική του αξία στην γενική κατάταξη, αλλά και προσέφερε κύρος και αναγνωρισιμότητα στα γυμναστήρια και στους προπονητές τους!

Όμορφη, ενδιαφέρουσα και δυνατή η εμπειρία που βίωσα στην Bangkok! Για άνθρωπος που δεν παρακολουθώ αγώνες πολεμικών τεχνών, μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα! Το θέαμα ήταν υψηλού επιπέδου, η δε φιλοσοφία του αθλήματος και η ιστορία του άκρως ενδιαφέρουσα! Σίγουρα αν βρεθείτε στην Ταυλάνδη, θα σας πρότεινα χωρίς δεύτερη σκέψη να πάτε και να παρακολουθήσετε αγώνες από κοντά! Είτε σας αρέσει το Muay Thai, είτε όχι! Γιατί το Muay Thai δεν είναι απλά άλλη μια πολεμική τέχνη, αλλά κάτι πολύ παραπάνω! Ανεξαρτήτως από το τι συναισθήματα θα δημιουργήσει στο καθένα μας! Γιατί πέρα από τα αδυσώπητα χτυπήματα, το τελετουργικό των αγώνων και τη βαθιά σύνδεση με τον βουδισμό και τις αρχές του, το Muay Thai έχει να κάνει με 2 ανθρώπους που ωθούνται στα όρια του! Αυτή η υπερπροσπάθεια, αυτή η πίεση προς τα όρια μας, είναι αυτό που κρατώ εγώ, είναι αυτό που έβλεπα στα βλέμματα των μαχητών, βλέμματα που σε διαπερνούν, βλέμματα που σε καρφώνουν….

 

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

Πηγή φωτογραφίας: rajadamnern.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s