Οι καταρράκτες στο Ηλιοχώρι του Ζαγορίου, το μυστικό τοπίο, ο επίγειος παράδεισος που πάντα έψαχνες!

Katarraktes iliochori

Αν υπάρχει κάτι που πάντα καταφέρνει να με γοητεύσει και να με συγκλονίσει, αυτό είναι η φύση! Σίγουρα είμαι και εγώ ένας από τους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από τον γρήγορο τρόπο ζωής και της εξέλιξη, που επιβάλει η τεχνολογία και η μοντερνοποίηση! Ωστόσο προσπαθώ όσο μπορώ να μην απομακρύνομαι από τη φύση! Θέλω να πιστεύω ότι καταφέρνω να χαίρομαι την κάθε στιγμή που περνάω κοντά στη εξοχή, τον καθαρό αέρα και να μπορώ να λέω ότι είμαι φυσιολάτρης. Πιστεύω ακράδαντα ότι η φύση μας μπορεί να μας δημιουργήσει συναισθήματα μοναδικά, να μας χαλαρώσει, να μας προσφέρει όμορφες στιγμές μακριά από τα άγχη της σύγχρονης και απαιτητικής ζωής! Δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι κοντά στη φύση, στην εξοχή, μπορούμε να νιώσουμε σαν να είμαστε κοντά στον παράδεισο, έναν επίγειο παράδεισο, να σαν αυτόν στο Ηλιοχώρι Ζαγορίου με τους πανέμορφους καταρράκτες του.

Η διαδρομή είναι ευχάριστη, καθώς απομακρύνομαι από τα πολύβουα Γιάννενα με κατεύθυνση τα Ζαγοροχώρια! Η μέρα αν και ξεκίνησε ηλιόλουστη, γρήγορα έδωσε τη θέση της στο μουντό ουρανό και μόνο λίγες στιγμές ηλιοφάνειας επικροτούσαν την επιλογή για μια τέτοια εξόρμηση στην εξοχή. Το Καπέσοβο, το Τσεπέλοβο, μερικά από τα ομορφότερα Ζαγοροχώρια, αποτελούν σύντομους σταθμούς της σημερινής μου εκδρομής, μια που ο τελικός μου σταθμός είναι το Ηλιοχώρι, με τους μοναδικούς καταρράκτες του! Τα 70 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα, με κατεύθυνση βορειοανατολικά, είναι εύκολη υπόθεση και να που πολύ σύντομα βρίσκομαι μπροστά σε μια πινακίδα, που με ενημερώνει ότι ο προορισμός μου είναι πλέον πολύ κοντά! Για την ακρίβεια 1000 και κάτι μέτρα με τα πόδια…

Διαβάστε επίσης 10 λόγους που θα σας κάνουν να επισκεφτείτε τα Γιάννενα

Katarraktes iliochori

Katarraktes iliochori

Το χορταριασμένο μονοπάτι δείχνει το δρόμο και τα μουδιασμένα πόδια μου (από το ταξίδι με το αυτοκίνητο), τώρα πλέον κινούνται ξεκούραστα! Στο Ηλιοχώρι δεν είχα ξαναπάει, αν και συχνός επισκέπτης των Ζαγοροχωρίων! Το μικρό χωριό του Ζαγορίου χάνεται μέσα στην πυκνή βλάστηση που καλύπτει τις πλαγιές της Τύμφης! Η φύση στο μεγαλείο της σκέφτηκα καθώς ατένιζα την υπέροχη θέα από τα 900 μέτρα υψόμετρο! Το χωριό δείχνει ερειπωμένο, ακολουθεί και αυτό την μοίρα της εγκατάλειψης της Ελληνικής υπαίθρου, λόγω της αστυφιλίας και οι λιγοστοί κάτοικοί του, μας κοιτούν με χαμόγελο και μας καλωσορίζουν με μια ζεστή καλημέρα! Τους δε καταρράκτες δεν τους γνώριζα, αμέλεια μου, καθώς αποτελούν ένα από τους πιο γνωστούς προορισμούς της περιοχής για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας. Μη σας φοβίσει η απόσταση μέχρι τους καταρράκτες! Είναι κουραστική, αλλά πιστέψτε με αξίζει με το παραπάνω!

Katarraktes iliochori

Katarraktes iliochori

Το πέτρινο μονοπάτι εκτείνεται κατηφορικά για 1070 μέτρα και είναι αρκετά καλά διατηρημένο! Είναι σε γενικές γραμμές ασφαλές, βατό και σε ορισμένα μόνο σημεία μπορεί να δυσκολέψει τον αμύητο στις πεζοπορίες! Λίγο κάποιες μικρές κατολισθήσεις, λίγο η φυσιολογική φθορά με το πέρασμα του χρόνου έχουν αφήσει το στίγμα τους με την μορφή κάποιων καθιζήσεων, που έχουν χαλάσει διάφορα σημεία και σκαλοπάτια του μονοπατιού. Φροντίστε να φοράτε καλά αθλητικά ή ορειβατικά παπούτσια, τα οποία θα προσφέρουν σταθερό και γερό κράτημα, καθώς κατεβαίνετε το πετρόκτιστο δρομάκι! Σε πολλά σημεία η τοπική κοινότητα έχει μεριμνήσει και έχει φτιάξει ξύλινους φράκτες, από το κράτημα των οποίων μπορείτε να βοηθηθείτε τόσο κατά την κατάβαση, όσο και αργότερα κατά την ανάβαση. Με σίγουρο και σταθερό βηματισμό, με προσοχή κατά το περπάτημα και το βλέμμα στο δρόμο, πιστεύω ότι ακόμη και ο πλέον άμαθος με τις πεζοπορίες, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να φτάσει στους καταρράκτες!

Βουνό ή Θάλασσα? Μεγάλο το δίλημμα! Εσείς τι προτιμάτε από τα δύο για τις διακοπές σας?

Katarraktes iliochori

Katarraktes iliochori

Η διαδρομή είναι κουραστική αλλά σε αποζημιώνει η υπέροχη θέα των βουνών της Τύμφης και η κατάφυτη περιοχή! Η φύση πραγματικά οργιάζει και το πράσινο κυριαρχεί όπου και αν κοιτάξεις, καθώς κατηφορίζεις! Τα μέτρα σταδιακά μειώνονται και η προσμονή για τον τελικό προορισμό αυξάνεται κατακόρυφα. Αν κουραστείς μη διστάσεις να κάνει στάση. Θα είναι μια καλή ευκαιρία να χαζέψεις το τοπίο και να αντιληφθείς την μορφολογία της περιοχής. Μια καλή περίπτωση για στάση αποτελεί και το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, λίγο μετά τα μισά της διαδρομής! Από εκεί μπορείτε να δείτε και το Ηλιοχώρι, όπως αυτό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού! Η κατάβαση συνεχίζεται με γοργό ρυθμό και προσοχή στο περπάτημα! Ανά διαστήματα σταματώ για μια ανάσα και μια γρήγορη φωτογραφία! Οι όμορφες εικόνες της Ελληνικής φύσης εναλλάσσονται με ταχύτατο ρυθμό και ο κουρασμένος εαυτός μου αδυνατεί να τις περιεργαστεί άμεσα!

Katarraktes iliochori

Katarraktes iliochori

Καθώς πλησιάζουμε, προστίθεται στους ήχους της φύσης, εκείνος του ορμητικού νερού που πέφτει από ψηλά! Πλέον είμαστε πολύ κοντά! Μπροστά μας το δρομάκι διχάζεται σε 2 μονοπάτια, ένα που πάει πάνω και ένα προς τα κάτω! Μην ανησυχείτε και τα 2 οδηγούν στους καταρράκτες, σε 2 διαφορετικά διαμορφωμένα σημεία με διαφορετική θέα του επίγειου παράδεισου! Και να, το μυστικό τοπίο που πάντα έψαχνες εμφανίζεται μπροστά σου! Πάει η κούραση, τα πονεμένα πόδια δεν διαμαρτύρονται πλέον! Οι ανάσες ελαττώνονται, οι χτύποι της καρδιάς μειώνονται και ο άνθρωπος γίνεται ένα με τη φύση. Οι καταρράκτες του Ηλιοχωρίου είναι μπροστά μας!

Περιηγηθείτε στους καταρράκτες μέσα από τις σφαιρικές φωτογραφίες των 360 μοιρών.

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς τη φύση! Έτσι και εδώ, μπροστά στο μυστικό αυτό τοπίο, το κρυμμένο μέσα στα κατάφυτα βουνά της Πίνδου, τα λόγια περιττεύουν! Συναισθήματα ανάλογα με εκείνα όταν είχα επισκεφτεί το Θεογέφυρο, κάνουν την εμφάνισή τους και ένα αίσθημα ικανοποίησης αντικαθιστά την κούραση της κατάβασης και της μετέπειτα ανάβασης. Η ανταμοιβή είναι μεγάλη! Ένας μεγάλος καταρράκτης, ο μεγαλύτερος, έριχνε με δύναμη από τα 25 περίπου μέτρα το νερό σε μια μεγάλη λιμνούλα, μια πισίνα με κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά! Από εκείνο το σημείο η λίμνη τροφοδοτούσε ένα δεύτερο, μικρότερο καταρράκτη που με τη σειρά του έριχνε το νερό σε μια άλλη λιμνούλα, ένα επίπεδο χαμηλότερα! Ξανά, ένας ακόμη καταρράκτης δημιουργούνταν, ο οποίος με τη σειρά του έστελνε το νερό σε μια τρίτη πισίνα, η οποία και μετατρεπόταν σε ένα ορμητικό ρέμα!

Διαβάστε για το Θεογέφυρο, τον μοναδικό αυτόν προορισμό, κοντά στα Γιάννενα

Katarraktes iliochori

Katarraktes iliochori

Katarraktes iliochori

Οι ήχοι της φύσης ήταν αρμονικά δεμένοι με το φυσικό σύνολο και η αρμονία του περιβάλλοντος ηρεμούσε τις αισθήσεις μου! Για όσο στεκόμουν εκεί ξέφυγα από τα άγχη, την κούραση της καθημερινότητας, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες! Για όσο στεκόμουν εκεί απομάκρυνα κάθε τοξική σκέψη από το μυαλό μου και απλά στάθηκα να απολαμβάνω το απίστευτο φυσικό τοπίο! Σε όποιο και από τα 2 διαμορφωμένα παρατηρητήρια  επιλέξετε να καθίσετε, να είστε σίγουροι ότι θα ξεκουραστείτε και θα αποβάλλετε την ταλαιπωρία της κατάβασης, έχοντας όμορφες εικόνες να περνάνε μπροστά από τα μάτια σας! Μια χαλάρωση που πρέπει να αναζητούμε συχνά για τους εαυτούς μας!

Katarraktes iliochori

Katarraktes iliochori

Ωστόσο αν πάτε από το πάνω μονοπάτι θα έχετε την ευκαιρία να πλησιάσετε τον μεγαλύτερο από τους 3 καταρράκτες και την πιο εύκολα προσβάσιμη πισίνα! Από το σημείο εκεί ο Καταρράκτης παρουσιάζεται μπροστά σου σε όλο του το μεγαλείο του! Ερμητικά, ρίχνει ασταμάτητα το νερό στην διαυγή λιμνούλα! Εικόνες και ήχοι που ξεκούραζαν τον μυαλό και τις αισθήσεις μου! Ο Κρυοπόταμος είναι όνομα και πράγμα και αν είστε τολμηροί μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας! Μια βουτιά στα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα αλλά παγωμένα νερά είναι αρκετή για να νιώσετε λίγη από τη δροσιά του! Για τους τολμηρούς ένα μαγιό και μια πετσέτα κρίνονται απαραίτητα! Αν μη τι άλλο, το κολύμπι στη φυσική πισίνα του Ηλιοχωρίου, αποτελεί μια εξαιρετικά αναζωογονητική εμπειρία, που θα τονώσει τον οργανισμό σου, θα σε κάνει να νιώσεις… ζωντανός! Προτείνεται ανεπιφύλακτα, ειδικά αν ο καυτός ήλιος του καλοκαιριού ανεβάζει τη θερμοκρασία!

Katarraktes iliochori

Katarraktes iliochori

Katarraktes iliochori

Φεύγοντας ρίχνω μια κλεφτή ματιά! Θα είναι η τελευταία εικόνα, αυτή που θα θυμάμαι μέχρι να ξαναέρθω. Η ανάβαση για την επιστροφή είναι διαφορετική περίπτωση! Το κίνητρο του μυστικού τοπίου, του τερματισμού δεν υπάρχει πια, για να δίνει δύναμη και κουράγιο! Σε κάθε γυρισμό τα πόδια βαραίνουν από μόνα τους! Βαθιές ανάσες και υπομονή, συχνές στάσεις για τους αρχάριους και σταθερός ρυθμός και σύντομα θα είστε πίσω! Έτσι και εγώ! Άφησα πίσω τους όμορφους καταρράκτες του Ηλιοχωρίου και επέστρεψα στη καθημερινότητα και στη ρουτίνα! Μέχρι την επόμενη φορά, μέχρι την επόμενη εξόρμηση…

 

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s