Έφυγε ο Γιάννης Καλατζής, ο τραγουδιστής που μας ταξίδεψε ως τη Τζαμάικα!

Giannis kalatzis

Ήταν μια είδηση που με στενοχώρησε! Ο Γιάννης Καλατζής, ο αγαπημένος τραγουδιστής περασμένων δεκαετιών, άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο! Άλλος ένας από τους μεγάλους, παλιούς ερμηνευτές που υπέκυψε στο πέρασμα του χρόνου! Τα χρόνια πέρασαν σκέφτηκα! Βουβά διάβασα την είδηση στο ίντερνετ και αμέσως ένα μόνο πράγμα μου ήρθε στο μυαλό…. ταξίδια…..

Άκουσα για πρώτη φορά τα τραγούδια του Γιάννη Καλατζή μικρός, όταν ταξιδεύαμε οικογενειακώς! Δεν είχαμε ραδιοκασετόφωνο, αλλά είναι ακόμη έντονη η ανάμνηση του πατέρα μου που τα σιγοτραγουδούσε, καθώς οδηγούσε! Τα τραγούδια του μας συνόδευαν σε κάθε ταξίδι, ήταν βλέπετε αγαπημένος τραγουδιστής και έτσι κατά κάποιο τρόπο μου έγιναν βίωμα! Πάντα μου ερχότανε στο μυαλό όταν ταξίδευα και πάντα όταν σκεφτόμουν κάποιο ταξίδι, κάποιο προορισμό, άκουγα Καλατζή! Ήταν η παρέα μας, ήταν το μέσο για να ξεφεύγουμε, κουρασμένοι από τις πολύωρες διαδρομές με το αυτοκίνητο! Κάθε φορά που άκουγα την ιδιαίτερα χρωματισμένη φωνή του, να ερμηνεύει ένα κομμάτι, η φωνή του πατέρα μου ερχόταν ξαφνικά στο μυαλό να το τραγουδά, σαν μια παλιά ανάμνηση κάποιου περασμένου καλοκαιριού, κάποιων χαρούμενων διακοπών!

«…ο πιο ανίκητος εχθρός, είναι λοχία ο καιρός.»

Έφυγε ο Γιάννης Καλατζής, έφυγε νικημένος από τον καιρό που περνάει και δεν αφήνει τίποτα πίσω! Έφυγε όπως έλεγε και το τραγούδι του για τον Σταμούλη τον Λοχία. Κάθε φορά που ο δρόμος μου με φέρνει από την Αμφιλοχία, πάντα θυμάμαι το τραγούδι αυτό! Κατά κάποιον τρόπο η μικρή παραθαλάσσια κωμόπολη, έγινε ταυτόσημη στο μυαλό και στη καρδιά μου με το υπέροχο κομμάτι αυτό! Και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο έγινε με τόσους άλλους, που μεγάλωσαν με τα τραγούδια του αγαπημένου ερμηνευτή!

 

«Καβάλα στο δελφίνι τον κόσμο γύρισα.»

Πώς να μη σκεφτώ τα ταξίδια με στίχους σαν αυτούς στο υπέροχο τραγούδι «Δελφίνι, δελφινάκι». Πώς να μην αγαπήσω τα ταξίδια όταν η σκέψη του να γυρίσω τον κόσμο, γεννιέται μέσα από την μελωδική φωνή του! Γιάννη Καλατζή σιγοτραγουδούσα όταν πετύχαμε δελφίνια στο ταξίδι με προορισμό την Κρήτη! Δελφίνια που πήγαιναν πιο γρήγορα, συναγωνιζόμενα σε ταχύτητα το πλοίο, λες και παίρνανε προσταγή από τους στίχους! Όμορφοι στίχοι, γεμάτοι νοσταλγία και μια γοητεία που η ξεχωριστή φωνή του Καλατζή μπορούσε να προκαλέσει!

 

Στα μάτια μου ο Γιάννης Καλατζής έφυγε αθόρυβα! Αν και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους λαϊκούς καλλιτέχνες της εποχής του, ξεχάστηκε, χάθηκε στη λήθη του χρόνου! Αφανής, σεμνός, ανέδειξε με τη φωνή του στίχους μεγάλων συνθετών, όπως ο Πυθαγόρας και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, στίχους που ντύθηκαν με την μοναδική μουσική συνθετών όπως ο Γιώργος Κατσαρός και ο μεγάλος Μάνος Λοΐζος! Ίσως δεν ήταν τόσο εμπορικός για να ξεχωρίσει, ίσως απλά το σύστημα δεν ενδιαφέρεται για το ποιοτικό τραγούδι! Και κάπως έτσι ξεχάστηκε!

«Κάθε πρωί σκαρώναμε μαζί με τον Μηνά, ταξίδια μακρινά ως τη Τζαμάικα»

Ο Γιάννης Καλατζής έφυγε, μαζί του έφυγε και μια εποχή αθωότητας με όμορφα τραγούδια, που στο μυαλό όλων θυμίζουν καλοκαίρι, θάλασσα, Ελλάδα και …. ταξίδια! Όμορφα όνειρα για ταξίδια μακρινά, όπως ακριβώς τα σχεδίαζαν μαζί με τον Μηνά! Τι υπέροχο πραγματικά τραγούδι, τι νοσταλγικοί, γεμάτοι ελπίδα και όνειρα στίχοι! Ταξίδια μακρινά, ταξίδια υπέροχα! Πάντα θα μου τα θυμίζουν τα τραγούδια του Καλατζή, πάντα θα έρχονται στο μυαλό μου οι στίχοι και θα τα σιγοτραγουδώ πριν από κάποια αναχώρηση, κατά τη διαδρομή! Όπως κάναμε παλιότερα και με την οικογένειά μου, όταν ταξίδευα μικρός.

 

Να ναι ελαφρύ το χώμα σου Γιάννη Καλατζή! Θα σε θυμόμαστε πάντα μέσα από τα τραγούδια σου! Τώρα θα μπορέσεις να βρεθείς ξανά με τον Μάνο Λοϊζο και γιατί όχι, να κάνετε εκείνο το ταξίδι στη ….Τζαμάικα.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s