Τουριστική βίζα για Έλληνες πολίτες: Αναλυτικός οδηγός για να ξέρετε σε ποιες χώρες χρειάζεται η έκδοση ταξιδιωτικής βίζας και σε ποιες όχι.

visa approved

Καθόμουν τις προάλλες και έπινα μπύρες με ένα φίλο μου στην Καλλάρη, ένα δρόμο στα Γιάννενα γεμάτο καφετέριες και μπαράκια! Σχεδόν κάθε μας συζήτηση περιλαμβάνει και κουβέντα για ταξίδια και αυτή δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση! Βλέπετε και στους 2 μας αρέσουν τα ταξίδια πάρα πολύ, οπότε δεν θέλουμε και πολύ για να αρχίσουμε να ονειρευόμαστε και να σχεδιάζουμε εξορμήσεις! Κουβέντα στη κουβέντα, κάποια στιγμή μου πέταξε τη βόμβα: «Οκτώβριο πετάω για Βιετνάμ». Πόσο πολύ τον ζήλεψα, με την καλή έννοια φυσικά, αυτή ενός ανθρώπου που θέλει να πάει στον ίδιο προορισμό, αλλά που δεν το έχει καταφέρει ακόμη! «Τέλεια» του είπα, σαφέστατα ενθουσιασμένος και χαρούμενος! «Τσέκαρε μόνο να κάνεις την αίτηση για την έκδοση ηλεκτρονικής βίζας για Βιετνάμ! «, του είπα και εκεί τον έπιασα αδιάβαστο…

Ένα ταξίδι στο εξωτερικό χρειάζεται κάποιες προϋποθέσεις για να γίνει. Προϋποθέσεις που έχουν οριστεί και επικυρωθεί μέσα από μια σειρά αποφάσεων και συμφωνιών μεταξύ των κρατών του κόσμου! Έτσι για παράδειγμα για εμάς τους Έλληνες είναι απαραίτητη η χρήση διαβατηρίου για να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό, εκτός από κάποιες περιπτώσεις, όπου αρκεί η επίδειξη της αστυνομικής μας ταυτότητας ( Νέου τύπου με Λατινικούς χαρακτήρες ), για να μας χαρίσει την πολυπόθητη είσοδο στην ξένη χώρα. Πέρα όμως από το διαβατήριο, υπάρχει και η τουριστική βίζα.

Τι είναι η τουριστική βίζα?

Η τουριστική βίζα λοιπόν, είναι μιας μορφής εξουσιοδότηση, που δίνει στον κάτοχό της το δικαίωμα να εισέλθει για τουριστικούς λόγους στην χώρα, η οποία την εξέδωσε. Μια ταξιδιωτική βίζα εκδίδεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ξένης χώρας και έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και ισχύ, μετά το πέρας της οποίας, ο τουρίστας είναι υποχρεωμένος να αποχωρήσει. Είναι συνήθως ένα αυτοκόλλητο με το θυρεό της χώρας που επισκεπτόμαστε, το οποίο και μας κολλάνε στο διαβατήριο, αλλά πλέον μπορείτε να τη βρείτε και με τη μορφή ενός εκτυπωμένου εντύπου ή και ως μια απλή σφραγίδα! Η τουριστική βίζα έχει ένα κόστος έκδοσης που ανάλογα την χώρα μπορεί να κυμαίνεται από 10-20 ευρώ ως και πάνω από 80 ευρώ. Η δε διάρκειά της μπορεί να έχει ισχύ από λίγες μέρες μέχρι και 6 μήνες συνήθως.

taksidiotiki visa

Πηγή φωτογραφίας: AdventureAlly

Πώς εκδίδεται η τουριστική βίζα?

Ανάλογα με το τρόπο έκδοσης της, η τουριστική βίζα χωρίζεται στις παρακάτω κατηγορίες:

1. Απλή τουριστική βίζα

Είναι η ταξιδιωτική βίζα που εκδίδεται από την Πρεσβεία ή την προξενική αρχή της χώρας που θέλουμε να επισκεφτούμε. Στη σελίδα του υπουργείου εξωτερικών υπάρχει λίστα με τις διαθέσιμες αρχές που βρίσκονται στην Ελλάδα και στις οποίες μπορούμε να απευθυνθούμε τηλεφωνικά ή με φυσική παρουσία και να αιτηθούμε την τουριστική βίζα. Στη περίπτωση που δεν υπάρχει διπλωματική αντιπροσώπευση της χώρας, στην οποία θέλουμε να ταξιδέψουμε, μπορούμε να εκδώσουμε ταξιδιωτική βίζα, δια αλληλογραφίας μέσω ταχυδρομείου. Έτσι για παράδειγμα, κάποιος που θέλει να ταξιδέψει στην Αιθιοπία, η οποία δεν έχει Πρεσβεία ή προξενείο στην Ελλάδα, τότε μπορεί να εκδώσει βίζα, μέσω της Προξενικής αρχής της Αιθιοπίας στη Ρώμη, η οποία και εξυπηρετεί τους Έλληνες πολίτες.

Διαβάστε ακόμη ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς γαμήλιοι προορισμοί στο κόσμο!

2. Visa On Arrival

Ο τύπος αυτός της τουριστική βίζας προσφέρει μεγάλη ευκολία, καθώς δεν χρειάζεται πριν το ταξίδι μας να τρέχουμε σε Πρεσβείες για να εκδώσουμε βίζα! Αρκεί να ταξιδέψουμε στον προορισμό μας και η διαδικασία για την έκδοση βίζας γίνεται απευθείας και άμεσα στο αεροδρόμιο του προορισμού μας. Εκεί στον έλεγχο των διαβατηρίων, θα μας ζητηθεί να πληρώσουμε το αντίτιμο της βίζας και αμέσως μετά είμαστε ελεύθεροι να εισέλθουμε στην ξένη χώρα! Συνήθως χρειάζεται να έχει το διαβατήριο μας ισχύ, τουλάχιστον 6 μήνες πριν λήξει.

3. Ηλεκτρονική βίζα (Ηλεκτρονική έκδοση άδειας εισόδου)

Η ηλεκτρονική ταξιδιωτική βίζα είναι ο πιο σύγχρονος τρόπος έκδοσης, ο οποίος είναι συνάμα και ο ευκολότερος. Κάνετε μια αίτηση μέσω ίντερνετ, συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα που σας προσφέρει η προξενική αρχή και μετά περιμένετε την έγκρισή της! Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται συνήθως να εκτυπώσετε το φύλλο τη βίζας και να το έχετε μαζί σας προκειμένου να το επιδείξετε όπου σας ζητηθεί! Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες χώρες, όπως ο Καναδάς, η ηλεκτρονική έκδοση άδειας, αφορά μόνο τους τουρίστες που εισέρχονται στην χώρα αεροπορικώς, ενώ στις ΗΠΑ και ακτοπλοϊκώς.

Πού μπορώ να ταξιδέψω ως κάτοχος Ελληνικού διαβατηρίου?

Το Ελληνικό διαβατήριο είναι από τα πλέον ισχυρά στον κόσμο! Για την ακρίβεια είναι το 6° ισχυρότερο μιας και προσφέρει ελευθερία μετακίνησης σε 171 χώρες, όπως γίνεται και με τα διαβατήρια του Καναδά, της Ελβετίας και της Πορτογαλίας! Προσέξτε όμως, η ελευθερία μετακίνησης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα χρειαστεί να εκδώσετε τουριστική βίζα! Αυτό είναι ανεξάρτητο και θα το δούμε παρακάτω στο σχετικό γράφημα! Σημαίνει όμως ότι μπορείτε ( είτε με έκδοση βίζας, είτε χωρίς ) να επισκεφτείτε 171 χώρες από το σύνολο των 206  ανεξάρτητων και αυτόνομων χωρών και περιοχών του κόσμου. Πρακτικά μόνο σε κάποιες μη αναγνωρισμένες χώρες, εμπόλεμες ζώνες και απαγορευμένες περιοχές, δεν μπορεί να ταξιδέψει κάποιος με Ελληνικό διαβατήριο!

Diavatirio

Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Ωραία πού χρειάζομαι τουριστική βίζα για να ταξιδέψω και που όχι?

Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε το σύνολο των χωρών που μπορεί ένας Έλληνας πολίτης να ταξιδέψει, σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

1.  Στις χώρες με ελεύθερη πρόσβαση και διακίνηση

Σε αυτές ανήκουν οι χώρες της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες και υπάγονται στη συνθήκη SENGHEN, που διασφαλίζει την ελεύθερη και ανεμπόδιστη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών, ανάμεσα στο σύνολο των κρατών-μελών της ενωμένης Ευρώπης. Στη πράξη η συνθήκη SENGHEN έχει καταργήσει τους συνοριακούς φραγμούς, με αποτέλεσμα να μπορείτε να ταξιδέψετε από χώρα-μέλος σε χώρα-μέλος ακόμη και χωρίς το διαβατήριό σας, απλά με την αστυνομική σας ταυτότητα ( νέου τύπου με Λατινικούς χαρακτήρες ). Σε ότι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο και την απόφαση να αποχωρήσει από την Ε.Ε, το μέλλον θα δείξει τι είδους συμφωνία θα γίνει σχετικά με την ελεύθερη μετακίνηση τουριστών και όχι μόνο.

2.  Στις χώρες που δεν χρειάζεται να εκδοθεί ταξιδιωτική βίζα

Αποτελούν ένα μεγάλο αριθμό χωρών στις οποίες ο Έλληνας πολίτης, κάτοχος Ελληνικού διαβατηρίου, μπορεί να ταξιδέψει χωρίς να χρειάζεται να εκδώσει τουριστική βίζα. Αποτελεί αποτέλεσμα διακρατικών συμφωνιών και αποφάσεων που έγιναν τόσο μεταξύ της χώρας, όσο και μεταξύ της Ευρωπαϊκής ένωσης και των διαφόρων άλλων κρατών! Συμφωνίες που αν μη τι άλλο διευκολύνουν τις μετακινήσεις των τουριστών και δίνουν ώθηση στη οικονομία των κρατών μέσω του τουρισμού! Σε αυτές τις χώρες, ο Έλληνας πολίτης, απλά ταξιδεύει με το διαβατήριο του, το οποίο και θεωρείται τόσο κατά την άφιξή, όσο και κατά την αναχώρηση του. Αξίζει να ειπωθεί ότι κατόπιν συμφωνιών, είναι δυνατό να ταξιδέψετε σε κάποιες από τις παραπάνω χώρες και χωρίς διαβατήριο, με την επίδειξη απλά του αστυνομικού σας δελτίου, όπως ακριβώς και στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης.

3.  Στις χώρες όπου είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας ή άδειας εισόδου.

Στη τρίτη κατηγορία υπάγονται χώρες στις οποίες για να ταξιδέψει ο Έλληνας πολίτης, πρέπει να εκδώσει τουριστική βίζα. Ανεξάρτητα από το διαβατήριο του δηλαδή, θα κληθεί να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την απόκτηση τουριστική βίζας, κάποιας εκ των παραπάνω κατηγοριών που αναλύσαμε, δηλαδή είτε απλή ταξιδιωτική βίζα ή Visa On Arrival ή Ηλεκτρονική βίζα. Παράδειγμα αποτελεί για τους Έλληνες πολίτες η διαδικασία ταξιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου ο παλιός, πολύπλοκος, τρόπος για την απόκτηση τουριστικής βίζας, αντικαταστάθηκε από την ευέλικτη και ταχύτατη ηλεκτρονική φόρμα, μέσω του προγράμματος ESTA.

Στο παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις χώρες του κόσμου που μπορεί να ταξιδέψει ο κάθε Έλληνας πολίτης, όπως επίσης και εκείνες στις οποίες χρειάζεται να εκδώσει βίζα η όχι! Πατήστε πάνω στο χάρτη για να δείτε καλύτερα τις χώρες σε μεγέθυνση.

 

visa for Greeks

 

Πιστεύω ότι το όλα τα παραπάνω θα φανούν χρήσιμα για όποιον θελήσει να ταξιδέψει στο εξωτερικό! Το να γνωρίζετε σε ποιες χώρες χρειάζεστε Ταξιδιωτική βίζα και ποιου τύπου, θα σας βοηθήσει να οργανώσετε καλύτερα το ταξίδι σας και να γλιτώσετε χρόνο και χρήμα στην προσπάθεια να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα ταξιδιωτικά σας έγγραφα! Σε κάθε περίπτωση προτού ταξιδέψετε καλό είναι να απευθυνθείτε τόσο στο υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας, όσο και στις προξενικές αρχές της χώρας που επιθυμείτε να ταξιδέψετε! Καλά ταξίδια!!

Διαβάστε ακόμη τους χρήσιμους οδηγούς του travels4ever για:

 

Δημιουργία λογαριασμού στο Airbnb

OnLine check in στην Ryanair

 

Εάν σας άρεσε το άρθρο μου, παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο ιστολόγιο μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς

 

Πηγή φωτογραφιών: upgradedpoints.com

 

 

 

 

4 thoughts on “Τουριστική βίζα για Έλληνες πολίτες: Αναλυτικός οδηγός για να ξέρετε σε ποιες χώρες χρειάζεται η έκδοση ταξιδιωτικής βίζας και σε ποιες όχι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s